Csak egy konstrukció (Michael Haneke filmrendező)

  • - sissova -
  • 1998. november 19.

Film

Mára már törvényszerű, hogy Hollywoodért elég a sarki plazába menni, Ausztria filmművészete pedig még a gyakori határátlépők számára sem érdekes. Pedig van ott egy eurotarantino, akinek a nevével az utóbbi időben magát az osztrák filmet szeretik azonosítani. Michael Haneke, a Benny videója, A hetedik kontinens, a 71 töredék a véletlen kronológiájából és még minimum másik tíz filmalkotás rendezője különös kegyetlenséggel intézi el a valóságot, és nagyon zavaró történetvezetéssel értelmezi újra. Éppen ezért nem vonz tömegeket. Retrospektív sorozata az elmúlt héten volt látható az Örökmozgóban. Egyik filmjének vetítése alatt sikerült beszélgetnünk vele, és e beszélgetés során többször is tudomásunkra hozta, hogy kevéssé érdeklik a homlokára ragasztott címkék, inkább csak egy konstrukciót kínálna, amiről reméli, hogy némelyek számára befogadható.
Mára már törvényszerű, hogy Hollywoodért elég a sarki plazába menni, Ausztria filmművészete pedig még a gyakori határátlépők számára sem érdekes. Pedig van ott egy eurotarantino, akinek a nevével az utóbbi időben magát az osztrák filmet szeretik azonosítani. Michael Haneke, a Benny videója, A hetedik kontinens, a 71 töredék a véletlen kronológiájából és még minimum másik tíz filmalkotás rendezője különös kegyetlenséggel intézi el a valóságot, és nagyon zavaró történetvezetéssel értelmezi újra. Éppen ezért nem vonz tömegeket. Retrospektív sorozata az elmúlt héten volt látható az Örökmozgóban. Egyik filmjének vetítése alatt sikerült beszélgetnünk vele, és e beszélgetés során többször is tudomásunkra hozta, hogy kevéssé érdeklik a homlokára ragasztott címkék, inkább csak egy konstrukciót kínálna, amiről reméli, hogy némelyek számára befogadható.

MaNcs: Úgy tapasztaltam, hogy a mozinéz›k elég nehezen heverik ki a filmjeire jellemző szokatlan történetmondást. Általában ilyen meglepetéssel fogadja a műveit a közönség?

Michael Haneke: Örülnék neki. A tévéfilmjeim általában megfelelnek a normál mozifelfogásnak, viszont a mozifilmjeim magának a médiának a reflexiói. Talán ezért gyakorolnak szokatlanabb hatást a közönségre, akik inkább a mainstreamet szokták meg, illetve azt szeretik. Nemcsak itt, azt hiszem, mindenhol fenntartásokkal fogadnak.

MaNcs: Gondolom, a médiához való viszonya és a filmjeiben zajló durvaságok miatt emlegetik eurotarantinóként nálunk.

MH: Nem érzem jól magam, ha vele hasonlítanak össze. Nagyon tehetséges filmkészítő, de nem azonos talajon mozgunk. Ha valakivel összehasonlítanám magam, akkor más jut eszembe; mondjuk Bresson filmjeit nagyon szeretem. Mindössze két olyan filmet készítettem, ahol az erőszak a központi téma, ez a munkámnak csak egyik aspektusa, és nem szeretném, ha beskatulyáznának miatta. A filmjeim nagy részében nem elsősorban erőszakról van szó.

MaNcs: A médiával és hatásaival viszont minden filmjében foglalkozik.

MH: Nincs napjainknak olyan művészeti formája, amely ne érezné úgy, hogy magában az alkotásban kellene reflektálnia önmagát, tehát a médiát. Nincs olyan regény, amelyet komolyan lehet venni ma, ha nem ezzel foglalkozik. Csak a mainstream mozikészítők élnek még a múlt században. Ha művészfilmet akar csinálni az ember, akkor erre a fajta reflexióra szükség van.

MaNcs: Lehet azt mondani, hogy filmjeiben negatívan ítéli meg a média hatását?

MH: A negatív azért erős lenne. Ha szóba kerül az értékelés, akkor mindig nehéz helyzetben vagyok. A valóságtól való eltávolítás, amit a médiában észlelünk, valóban veszélyeket rejt magában. Az életünkből mindent elűztünk, ami kellemetlen. A haldoklók bekerülnek a kórházba, az öregeket otthonokba dugják, és semmilyen valóságos dolog nem játszódik le a szemünk előtt. Ellenben ezek a rossz dolgok megjelennek képként a képernyőn, és az már nem realitás. A realitás, ami a kép mögött van, az nagyon különböző formákat vehet föl. A mai társadalomnak igen reális veszélye ez, épp ezért a filmjeimben kritikus álláspontot foglalok el ezzel kapcsolatban, de ez maga nem kritika, csupán ténymegállapítás.

MaNcs: Akkor is túlzok, ha azt mondom, hogy a szereplőinek nincsenek igazából döntési lehetőségei?

MH: Így is lehet értelmezni, nincs kifogásom ellene. Az életünk elidegenedésének okai sokkal sokrétűbbek, mint azt mediálisan ábrázolni lehetne, de azt hiszem, a médiának döntő része van benne. Nem arról van szó, hogy meg kéne akadályozni, hogy a média ilyen legyen, mert az lehetetlenség volna, csak egyszerűen rá kell mutatnunk valamire, meg kell állapítanunk valamit.

MaNcs: Meggyőződéses moralista?

MH: Ha azt értjük a moralistán, hogy felemelt mutatóujjal, tanító bácsisan magyaráz, akkor nem; de ha az esztétikai morál azt jelenti, hogy a nézőket ugyanolyan komolyan vesszük, mint magunkat, akkor igenis morális filmcsinálónak tartom magam. Nekem mindegy, hogy milyen címkét ragasztanak a homlokomra. Mindenki, aki egy történetet leír, vagy formába önt, az állást is foglal, és ha az ember a társadalom sebeire teszi a kezét, akkor nyilván kritikus lesz. Ha kritizálunk, akkor az elsősorban az adott társadalom status quója ellen irányulhat. Egy film nem lehet művészeti alkotás, ha ezzel a status quóval egyetért.

MaNcs: Feltűnően kevés párbeszédet alkalmaz, a színészek gesztusai, illetve a gesztusok hiánya ellenben nagyon meggyőző. Ez egy következetesen végiggondolt technika?

MH: Attól függ, milyen a téma. Tény, hogy az emberek között egyre rosszabb a kommunikáció; a filmjeimben ezt úgy próbálom meg kifejezni, hogy szótlanok a szereplők, vagy szegényes a dialógus, ami a mélyebb kommunikációhiányra utal. Ha a filmjeim fölé gyűjtőnevet vagy címszót szeretnénk rakni, akkor az valami olyasmi lenne, mint "fokozódó kommunikációképtelenség". A dialógus hiánya persze nem azt jelenti, hogy nincsenek érzéseink. A kérdés az, hogy mennyire vagyunk képesek az érzéseinket közvetíteni a másik számára. Az ember a saját életében is megéri, hogy egy kapcsolatában lezajló vitát egy harmadik, azaz a kívülálló sokkal jobban megért. Ezt szeretném érzékeltetni a film által. A moziban a nézőnek kell kívülállónak lennie, pontosan tudnia, hogy mit akarnak a vásznon.

MaNcs: Hogyan választja ki a színészeit? Amatőrök vagy profik vannak többségben?

MH: Vannak amatőr színészek is, de az első garnitúra elsősorban színházi színészekből tevődik össze, mert ők képesek arra, hogy szélsőséges érzelmeket eljátszanak. Majdnem minden filmben színészek, viszonylag ismert német színészek játsszák a főszerepeket. Német nyelvterületen szerintem nincs is olyan színész, aki megérdemelné a filmszínész címet.

MaNcs: A gyermekszereplőknek osztja a legkegyetlenebb szerepeket. Nem veszélyes terület ez?

MH: Mindig izgat, hogy meg tudom-e csinálni velük, amit elképzeltem. Másrészt az ártatlanságukat is meg kell őrizni. Majdnem mindegyik filmben szerepelnek gyermekek, és mind nagyon élvezi a munkát. A hetedik kontinensben szereplő kislány komoly szerepet játszik, és ő lepett meg először azzal, hogy látni akarta a kész filmet. A mamáját kérdeztem, hogy szerinte jó lesz-e ez, és ő nem ellenkezett. A kislány viszont, aki ott feszített az első sorban, a bemutató végére már az édesanyja ölében ült, így hatott rá a film. Ettől kicsit megijedtem. Fontos, hogy a nagyobb összefüggéseket ne kelljen átlátniuk, arra még nem érettek. Nehezebb, de izgalmasabb velük dolgozni, mint a felnőttekkel. Olyan őszinték, olyan életrevalók. Ha egy gyerek tehetséges, akkor sokkal jobb, mint egy profi művész, de ha nem, akkor semmit sem lehet vele csinálni.

MaNcs: Biztos tartanék attól, hogy felnőttkorában megvádol majd, hogy mit tettem vele.

MH: A Benny videója főszereplője már felnőttként is játszik egy filmemben, ő most sem színész, hanem zenész, de nagyon tehetséges, és úgy látom, nem okozott neki gondot a gyermekkori filmezés.

MaNcs: Minek alapján választja ki ezeket a különleges élethelyzeteket?

MH: Ez a tizenkét pontos kérdés. Aki erre tud válaszolni, az jeles rendező. A történetek, amiket én elmesélek, végül is mind ismertek. Kinyitok egy újságot, és van benne húsz ötlet, attól függ, mit csinálok velük.

MaNcs: Nagyon általánosak a helyszínei, nem tudnám megmondani róluk, hogy osztrák városok.

MH: Persze, mert nem látszanak bennük a turistás klisék. Egy hollywoodi rendező valószínűleg ezeket ragadná meg először. Ezek az attrakciók nem fontosak a közérzethez. Jó sok évvel ezelőtt, amikor Párizsban forgattam, nagyon kellett igyekeznem, hogy véletlenül se a híres várost mutassam be. Megpróbálom nem lokalizálni a filmeket, mert nemzetközi érvényűek a mondandóim, az iparosodott világról szólnak. Próbálok segíteni a nézőnek az azonosulásban.

MaNcs: Semmilyen speciálisan osztrák életérzés nem foglalkoztatja?

MH: Egy adott ország polgárának nagyon nehéz leírnia, mit érez a környezetével kapcsolatban. Amikor külföldön járok, mindig az osztrák irodalommal együtt emlegetik a filmjeimet, hogy olyan nyomasztók, mint Thomas Bernhard meg a többiek. Ilyen keserű volna az egész ország? Nem éreztem ezt, de érdekel, hogy miért érzik mások. A személyes magyarázatom talán annyi, hogy az osztrákok világbajnokok abban, hogyan lehet dolgokat a szőnyeg alá söpörni, és a művészeiknek meg kell próbálni kicsit hangosabban panaszkodni, hogy meghallják őket. Talán ez az oka annak, hogy a kortárs osztrák művészet ilyen agresszív. Ezek viszont olyan interpretációk, amelyeknek a társaságában nem érzem jól magam. Az önértelmezés pedig egy kalap szart sem ér.

- sissova -

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.