Verzió 18

Családon belüli

Ruud Lenssen: Elveszve az emlékekben

Film

Jac pontosan olyan, mint amilyennek a holland nyugdíjasokat képzeljük. Magas, hallgatag, energiáit kertjének gondozásában vezeti le, ahol nemcsak növények vannak, pónilovak és csirkék is. Felesége jó kedélyű asszony, csupa pozitív kisugárzással, hatalmas szeretettel.

Jac nem töltötte be még a hetvenet, ha mégis, akkor nagyon jól tartja magát. Sodort cigit szív. Úgy tűnik, hogy minden adott a békés, de nem céltalan nyugdíjas évekhez, a családi fotón két felnőtt, már révbe ért gyerekük áll a párjával, és van már unoka is. Jacnak először csak némely szavak nem jutnak az eszébe, a házában nem talál meg különféle tárgyakat, s bizonytalanná kezd válni a dátumokat illetően is. Bosszúságában fordul orvoshoz, aki a CT-felvételek alapján megállapítja a vaszkuláris demenciát. Visszafordíthatatlan folyamatról van szó, amikor az agyi érellátás zavara miatt fokozatosan épülnek le az alapvető képességek. Jac esetében nagyjából két év alatt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk