Dupla résszel indít ma este csavaros kémsorozatot az RTL Klub

  • Gera Márton
  • 2016. február 4.

Film

A keletnémet hírszerzés beszervez egy szerencsétlen srácot, hogy kémkedjen nekik az NSZK-ban. A végeredmény pedig egy métermázsa nosztalgiával megküldött, remek kémhistória.

Hiába a butácska magyar címfordítás (Volt egyszer két Németország), ami leginkább azt sugallná, hogy valami sztorizgatós dokumentumfilmet kapunk, alkalmasint a Deutschland 83 egy olyan kémsorozat, amilyenből igen kevés akad manapság. Az ancien régime idején vagyunk, a rádiókból a Sweet Dreams szól, és az NDK-ban egy kisebb eksztázissal ér fel, amikor az anyuka kap egy doboz minőségi kávét. De az anyuka nem sokáig örülhet, mert a frissen hazatért fiát beszervezi a keletnémet hírszerzés, elviszik, és meg sem állnak vele az NSZK-ig. Jöhet a kiképzés, majd a nehezebbnél nehezebb küldetések.

false

A sorozat készítői láthatólag levágták, hogy nem nekik kell a világot megváltani, s nem itt kell elmesélni a hidegháború történetét. Persze, a háttérben zajlanak a nagypolitika eseményei, Kelet és Nyugat vívja a maga csatáját, de annál sokkal izgalmasabb, hogy sikerül-e kinyitnia Martinnak az amerikai tábornok táskáját, vagy kijátssza-e a NATO-delegációt. A politika csak kulissza, az epizódok elsősorban az újdonsült kém életéről szólnak. Aztán elég rendesen össze is kuszálják a szálakat, így végül totál nem lehet tudni, ki áll a jó oldalon. A nagynéni például egy igazi számító dög, ráadásul a mindig remek Maria Schrader játssza. Szó, ami szó Jonas Nay is jól adja a kémmé gyúrt fiút.

false

Amúgy meg feleennyire sem volna érdekes ez a sorozat, ha a hangulat nem lenne ilyen piszkosul élvezetes. Néha úgy érezni, a Derricket nézzük, legalábbis a képi világ telibe idézi a nyolcvanas évek NSZK-beli sorozatait. Meg hát a nyolcvanas évek világát: szívszaggató látvány, amikor Martin először betéved egy nyugatnémet boltba, és azt sem tudja, mihez kezdjen a sok áruval. Néhány feszültségteli pillanat után lehuppan az ágyra, és megdézsmál egy Tobleronét – aki élt azokban az években, nyilván át tudja érezni az örömét.

Kuriózum ez a sorozat, na. Tényleg csak halkan merjük megkérdezni: nekünk mikor lesz ilyenünk?

 

 

 

 

Csütörtök esténként 21.20-kor az RTL Klub műsorán.

Figyelmébe ajánljuk