"Eljátszhattam volna a rosszfiút" - Bryan Ferry énekes-dalszerző

Film

Bryan Ferry, a popzene elmúlt negyven évének egyik legfontosabb figurája idén tavasszal adta volna első magyarországi koncertjét, de egészségi problémák miatt több fellépését, köztük a budapestit is le kellett mondania. A pótlásra szeptember 21-én kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában - addig is e-mailben megkerestük a Roxy Music frontembereként ismertté vált 65 éves énekest.

Bryan Ferry, a popzene elmúlt negyven évének egyik legfontosabb figurája idén tavasszal adta volna első magyarországi koncertjét, de egészségi problémák miatt több fellépését, köztük a budapestit is le kellett mondania. A pótlásra szeptember 21-én kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában - addig is e-mailben megkerestük a Roxy Music frontembereként ismertté vált 65 éves énekest.

*

Magyar Narancs: A tavasz folyamán le kellett mondanod több fellépésedet, köztük a budapestit is, de azóta ismét turnézol. Teljesen rendbe jött az egészséged?

Bryan Ferry: Remekül érzem magam, és már három hónapja zajlik a turném - szerencsére azóta nem adódtak problémák.

MN: Legutóbbi lemezed, az Olympia hemzseg a vendégsztároktól. Hogyan szedted össze őket?

BF: Vannak köztük nagyszerű zenészek, akikkel már régebben is együtt dolgoztam, például David Gilmour, Nile Rodgers és Marcus Miller. Aztán némelyikükkel az elmúlt pár év során hozott össze a sors. A Groove Armadá-s srácokkal Ibizán találkoztam, amely, mint tudjuk, nagyon fontos hely a tánczene szempontjából, és ahol ők elég sokat dolgoznak. A Scissor Sistersszel New Yorkban jöttem össze, Flea-t, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosát pedig a kortárs művészvilágon keresztül ismertem meg; a közös ismerőseink mutattak be minket egymásnak.

MN: Az új albumon az egyik szám az Alphaville címre hallgat, ami köztudottan egy Jean-Luc Godard-film címe. Milyen mértékben hatott a film a dalra, és úgy összességében mekkora hatással vannak a filmek a zenédre?

BF: A mozi mindig is hatalmas inspirációt jelentett nekem, különösen a klasszikus filmek. Az Alphaville kultuszfilm, akkortájt készült, amikor én művészeti tanulmányokat folytattam, és egy olyan életkorban láttam, amikor az ember nagyon fogékony tud lenni. Sok filmes utalás található a dalaimban, a legtöbb talán a 2HB-ben (az első Roxy Music-lemezen hallható - a szerk.), amit a Casablanca című Bogart-film ihletett - az egy mozitörténeti mérföldkő.

MN: Néhány éve elvállaltál egy kisebb szerepet a Reggeli a Plútón című filmben. Hogyhogy nem álltál neki előbb a színészkedésnek? Biztosan kaptál szerepajánlatokat.

BF: Tény, hogy a karrierem során befutott néhány ajánlat, de nem olyan sok, mint gondolnád. Valahogy mindig rosszkor kerestek meg, vagy pedig az fordult elő, hogy nem tetszett a szerep. Egyszer majdnem sikerült megcsípnem egy nagyobb szerepet, konkrétan a Cliffhanger című filmben, ami érdekelt is volna, mert eljátszhattam volna a rosszfiút. Csak annyi volt a gond, hogy Sylvester Stallone egy tapasztaltabb színészt keresett.

MN: Ha készülne egy film az életedről, kit látnál szívesen Bryan Ferryként?

BF: Sok közül lehetne választani: Arnold Schwarzenegger, Leonardo DiCaprio, George Clooney... Végtelen számú lehetőség van.

MN: 2007-ben kiadtál egy olyan albumot, amin csak Bob Dylan-feldolgozások szerepeltek. Kaptál valami visszajelzést tőle?

BF: Nem, fogalmam sincs, hogy tetszik-e neki a lemez, de remélem, hogy igen.

MN: És ha Dylannek fel kéne dolgoznia egy Bryan Ferry- vagy Roxy Music-dalt, melyiket hallanád tőle szívesen?

BF: Mondjuk az Avalont vagy az In Every Dream Home A Heartache-et - lehetőleg a Nashville Skyline (Dylan 1969-as albuma - a szerk.) hangulatában.

MN: Ki volt az értelmi szerzője a tíz évvel ezelőtti első Roxy Music-újraegyesülésnek?

BF: Sokan szerették volna, hogy álljunk össze, én meg úgy gondoltam, miért ne. Remek élmény volt.

MN: Mindig újabb és újabb pletykák jönnek a zenekar visszatérő lemezéről. El fog valaha is készülni?

BF: Továbbra is folyik az új Roxy Music-album szponzorának keresése...

MN: Milyen zenészekből állítanád össze a tökéletes kísérőzenekarodat?

BF: Marcus Millernek mindenképp benne kéne lennie, Al Jackson dobolna, Prince gitározna, Booker T. Jones billentyűzne és a Staple Singers vokálozna.

MN: Nemrég felléptél Kate Moss esküvőjén, aki amúgy az Olympia borítóján is szerepel. Te ajánlottad, hogy fellépsz, vagy ő kért fel?

BF: ' kért fel, és én természetesen igent mondtam. Az egész zenekar nagyon élvezte a bulit.

MN: Paul McCartney is ott volt az esküvőn. Milyen érzés úgy énekelni, hogy közben ott táncol a zenédre?

BF: Ez a buli szürreálisabb élményei közé tartozott...

Figyelmébe ajánljuk