Ezt a fejet eltesszük - Roy Scheider (1932-2008)

  • - tévésmaci -
  • 2008. február 14.

Film

Kérem, ne kezdjük mindjárt úgy, hogy szépeket mondunk! Húzzuk még egy kicsit az időt! Csak egy kicsit. De illik-e úgy kezdeni egy filmes búcsúdalt, hogy "Utoljára Dolph Lundgren oldalán láttalak, babám"? Vagy a Hálózat tévén, este tizenegykor. A Film+-on netán? Ne tegyenek úgy, mintha nem tudnák, miről beszélek! Hogy kicsoda az a Dolph Lundgren? Egy marhanagy egybetűs transzparens, neonreklám, amin ez áll: B (minden reklám hazudik, ez a "B" is cét jelent, és akkor még finom voltam, alkalomhoz illőn megilletődött). A két nevezett tévécsatorna pedigréjét sem hinném, hogy különösebben szükséges lenne körülírnunk. Használhatjuk nyugodtan az előbb megtanult nagybetűket.

Kérem, ne kezdjük mindjárt úgy, hogy szépeket mondunk! Húzzuk még egy kicsit az időt! Csak egy kicsit. De illik-e úgy kezdeni egy filmes búcsúdalt, hogy "Utoljára Dolph Lundgren oldalán láttalak, babám"? Vagy a Hálózat tévén, este tizenegykor. A Film+-on netán? Ne tegyenek úgy, mintha nem tudnák, miről beszélek! Hogy kicsoda az a Dolph Lundgren? Egy marhanagy egybetűs transzparens, neonreklám, amin ez áll: B (minden reklám hazudik, ez a "B" is t jelent, és akkor még finom voltam, alkalomhoz illőn megilletődött). A két nevezett tévécsatorna pedigréjét sem hinném, hogy különösebben szükséges lenne körülírnunk. Használhatjuk nyugodtan az előbb megtanult nagybetűket.

És nem is arról volt szó ezeken a tévéken, hogy az ügynöke egyszer véletlenül nagyon berúgott vagy csinált egy nagyobbacska kártyaadósságot, és vele fizetett. Ez volt a praxis, tolni ezerrel a B-movie-kat.

Például az 1997-es elég nagy éve volt; az említett Lundgren-eposzban (Végzetes visszaszámlálás; már a címe is) az USA elnökét adta. És ezen esztendő fialta a Rabold el az elnököt! C-röpdolit is, amiben Michael Madsen oldalán adta az elnököt Scheider. Tényleg! Lehet, hogy ő lenne az a színész, aki legtöbbször játszotta B-filmekben az amerikai elnököt? Az ilyesmikkel lehet bekerülni a Rekordok könyvébe. De a nézők szívébe is? Így lesz valakiből legenda? Ezért siratjuk meg?

Ne legyünk épp a búcsúkor igazságtalanok, ebben az évben, '97-ben forgatott azért Coppolával is - nem mintha a maestro életművéből bárki is okkal emlékezhetne Az esőcsináló című szerzeményre. Ugyanakkor szintén ebben az esztendőben segítette világra, khm, karöltve Gary Busey-val a Szökevényeket. Egyik veterán lenne csak a tettre kész B-fiúk közül?

Hiszen később sem, tán egész máig sem volt ez másként. A lap aljáig folytathatnám a szemét mozik sorát; csak még egy kicsit, hagy': a 2003-ban készült A nép szava című marhaság lehetett a feltételezhető mélypont. Ezt már tényleg nem fogják elhinni. Ebben a szaporting Scheider mellett Jerry Springer játszotta a főszerepet (meg Armand Assante), az a Jerry Springer (tévésztár: Mónika-show szorozva 100-zal, hangalámondással adja valamelyik honi hátsó csatorna). Mondhatnánk erre persze, hogy "de 2004-ben már újra John Travolta partnereként láthatjuk viszont". Aha, a Megtorlóban. Kin segít, ha megállapítjuk, hogy szombat esti kedvencünk ismét masírozik vissza a Ponyvaregény előtti beosztásába?

Senkin, és azért nem, mert ez mind nem is számít. Hogy kivétel lenne-e Roy Scheider, mert nála valóban nem számít, az esetleg már kérdés. Lehet, hogy nem kivételes, mert szerintünk Travoltának sem számít, hogy épp az ABC melyik nagybetűje mögé bújva rontja a vásznon a levegőt.

Nincsen nélkülük ugyanis semmilyen mozi; ha nem kavarnának éppen a Véres kés 3-ban, akkor abban az évben nem lenne egyetlen óriás költségvetésű A-film sem, meg sem tartanák az Oscar-gálát, győzne az európai film: Francois Ozon vagy Pedro Almodóvar retrospektív sorozatai mennének telt házzal a Kodak Arénában vagy hol a bánatban, egész Los Angelesben. Hm, egy jó kis Lars von Trier triple-feature-höz mit szólna a szeplős Johnny? Majd 500 évvel az utolsó háború utánÉ

Talán az utolsó rendes - már ilyen fősodorbéli - filmje az 1993-as Rómeó vérzik volt. Persze Garry Oldman, Juliette Lewis vagy Annabella Sciorra, pláne Lena Olin is csak akkor számít Hollywoodban színésznek, ha egy filmben játszik Tom Cruise-zal. Abban meg nem volt ilyen nevű. De ez sem számít.

Az viszont talán már valami, hogy ettől a Rómeótól számítva az utolsó 15 évben 40 filmet forgatott. Micsoda szám ez? Ja, 40 ilyet, B-t. S számít talán az, hogy ha ott van a neve a főcímen, akkor csak ott ragad a magunkfajta a tévé előtt, legyen akármilyen harmadlagos a csatorna. Ha másért nem, akkor az utóbbi darabokban már egyre toldozott-foldozottabbnak tetsző fejéért. Mert a színész: fej. Elsősorban. Aztán persze kéz meg láb meg minden - de a fejet, az arcot tesszük el magunknak belőle.

Mégis, mi lehet ez a fantasztikus mennyiség? A mozi folytatása a moziban. Ha olyan kedvvel hempergőznénk el "rendes" filmjeiben, mint az előbb a többiben, az is kiadna egy elfogadható listát, annyi lenne benne a cápa, mint fent az elnök vagy kicsit több. Szóval Spielberg (és utódai) összes tengeri gyilkosa, William Friedkintől a Francia kapcsolat (1971; kedvencünk első Oscar-jelölése, akkor még a supporting-kategóriában) vagy John Schlesingertől a Marathon életre-halálra (1976) vagy a már majdnem cool, gépszitakötős Kék villám (1983; szerintem ennek a helikopterein röpült fel a B-filmek bolygójára).

De ez a felsorolás is épp oly felesleges, mint amivel kezdtük. A Cápa az állat fogától érdekes, a másik a Dustin Hoffmantól, a harmadik a helikoptertől, bánom is én. Scheidert ezekben csak nagyon jó volt nézni, a filmek kiköpött olyanok lettek volna mással is, mint amilyenek. A filmcsinálás, a "filmművészet" éppen ott tartana ma is, ahol, ha mondjuk bárki játssza a cápa ellen fellépő rendvédelmi tisztviselőt.

De a legnegatívabb utópia lenne a filmkészítés, a majmok üres bolygója, kietlen pusztaság, amin időnként valami szúrós gazkupacot átsodor egy atomcsapás után is bekapcsolva felejtett szélgépÉ Ilyen lenne máma az egész Hollywood is és a Cinecitta is, annyi szent, ha nem Roy Scheider játssza Joe Gideon szerepét Bob Fosse 1979-es All that Jazz (Mindhalálig zene) című filmjében! Ebben a mélyen és perverzül gátlástalan én-filmben, az önzőség e mozgóképes csimborasszójában. Ebben a zenés-táncos-láncdohányos-halálos musical-8 és félben. Hogy van még a Földön showtime, és köszöni, egyfolytában a fénykorát éli, az egyéb most elhagyható egyébségek mellett csak azért van, mert egykor a Mindhalálig zene című filmben egy Roy Scheider nevű színész úgy beszélt róla, ahogy kellett (úgy, ahogy addig nem is tudtuk, hogy kell, hogy egyáltalán lehet).

Mit is mondott a rendőrkapitány Amity Islanden vagy hol? "You're gonna need a bigger boat." Ez állítólag Scheider improvizációja a filmben. Mától konkrét házi feladat.

Figyelmébe ajánljuk