Mocsok

  • B. I.
  • 2009. március 26.

Film

Művészfilmfílingbe oltott triádos akcióthriller Derek Kwok filmje.

Mûvészfilmfílingbe oltott triádos akcióthriller Derek Kwok filmje; hogy mást ne mondjunk, végig szûk térben, félhomályban fut a történet, mindenki izzad és koszos és mélyen kiábrándult, némi stílustörést legföljebb az okoz, hogy az apokalipszist kötelezõen megidézõ esõ helyett itt a légkondik kondenzátora csöpög. A lepusztult hongkongi negyedben gengszterek, prostituáltak, koldusok, bevándorlók, korrupt, züllött zsaruk küzdenek a túlélésért, köztük az elárvult 11 éves Lulu is. A kislány alakja és sorsa a mûalkotás egyik szimbóluma; a másik pedig egy végbélbe helyezett, ám egy jobbfajta orgazmus következtében kiszellentett zöld színû drágakõ. Hogy mindezeknek mi közük az egyik banda kíméletlen fõnöknõjéhez, és a menetrendszerûen bekövetkezõ véres leszámoláshoz, az a mûfaj szabályai szerint csak a film végére derül ki.

Kwoknál nincsenek hosszú percekig tartó, akrobatikus elemekkel tarkított, gondosan koreografált akciójelenetek, ami a zsáner híveinek, meglehet, csalódást okoz. Mi jobb híján a rendezõ kísérletezõ kedvének tudjuk be ezt, merthogy Kwok a méltatások szerint elõzõ (Kóbor kutya) és jelen munkájában is a "mûfaj határait feszegeti". Ám legyen; ez esetben az ismertetõ elején említett hangulati elem is nyilván ide sorolandó. No, és persze a megannyi utalás, ami ugyancsak értékelhetõ a mûvészi jelleg fokozásaként. Ez utóbbira, mintegy kedvcsinálóként, példaként hozható a puszta kézzel szemet kinyomó, gigát reccsentõ titokzatos koldus, aki simán elmegy Travis Bickle helyi mutációjának - de hogy ebbõl mi következik, azt el nem árulom.

**

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?