Szemrevaló

„Nincs félelem”

Maren Eggert színész

Film

Almának, a berlini értelmiséginek együtt kell élnie Tommal, a humanoid robottal – a kísérlet olyan jól sikerül, hogy a németek az Én vagyok a te embered című filmet indítják az idei Oscar-versenyben (a magyar nézők a Szemrevaló filmfesztiválon láthatják először). A szerepről és a hozzákapcsolódó dolgokról beszélgettünk a Deutsches Theater művészével.

Magyar Narancs: Tom robot létére Rilkét is tökéletesen szaval. Nem tart attól, hogy hamarosan a robotok jobban szavalják a klasszikusokat, mint a hús-vér színészek?

Maren Eggert: Remélem, nem. Nem szeretnék munkanélkülivé válni. Ha mégis bekövetkezne, amiben nem hiszek, az nagyon rossz lenne nekünk, színészeknek.

MN: Ön szaval?

ME: Szeretek szavalni, Heinét például. Hallhat is egy Heine-lemezen. Szeretem a versekkel való munkát, elmerülni a szövegben, ráhangolódni a ritmusára, addig dolgozni rajta, amíg meg nem nyílik a világa. Schillertől Az örömhöz szép kihívás volt, hiszen mindenkinek Beethoven zenéje ugrik be, nekem is. Folyton a jól ismert dallamok jártak a fejemben, miközben nekem csak szavalnom kellett, zene nélkül.

MN: A robotot alakító Dan Stevens a brit színpadokon kezdte, ön Berlinben játszik. Nagyon más iskola a kettő?

ME: Épp ellenkezőleg, a színházi munkáinkban találtuk meg a legtöbb közös pontot. Főleg Shakespeare-ben. Az a fajta filmkészítői közeg azonban, amihez Dan szokott Amerikában, nagyon más, mint a mienk.

MN: Épp egy amerikai regény, A szabadság útjai színpadi adaptációjában játszik. Richard Yates regényéből film is készült, Kate Winslet játszotta azt a szerepet, amit most ön a színpadon. Ez mennyire befolyásolta?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk