Film

Önkívület

  • - kg -
  • 2015. augusztus 30.

Film

Ben Kingsley, aki volt már minden, talán csak papucs orrán pamutbojt nem, úgy fest, mintha még mindig a Perzsia hercege főgonoszát adná, pedig az a mese már rég lefutott. Barátunk, Ben most épp New York ingatlanbáróját alakítja, akinek előszobájában annyi az arany, hogy attól a posztkomcsi diktátorok kedvenc WC-aranyozójának is tátva maradna valamije. Ám enyhet az arany sem adhat, hősünk haldoklik ugyanis, de mert még élne egy emberöltőt, és ki tud pen­getni néhány százmilliót, új testet vásárol, amibe a tudatát átültetik. Megy minden, mint a karikacsapás, Kingsley belseje Ryan Reynolds külsejében talál magára, és hogy ezzel is megvolnánk, két irány kínálja magát: jöhetne valami vicces blődség is egy hirtelen s bátor hangulatváltás után, vagy marad a már megkezdett komorság, és rohamos elthrilleresedésnek lehetünk tanúi. Egy hamarosan előkerülő lángszóró és Reynolds összevérzett inge semmi kétséget nem hagy afelől, hogy nevetni itt legfeljebb az nevethet, aki képes maga elé képzelni azt a sze­rep­osztó meetinget, ahol a Kingsley–Reynolds párosítás először felmerült. Robert Altman pati­nás Hollywood-szatírája, A játékos tele volt ilyen jelenetekkel, de ne térjünk el a véres ingtől: viselője azzal a három arckifejezéssel (csodálkozás+elszántság+ellágyulás) csinálja végig a filmet, amit a jeles színésztől megszokhattunk, de ettől még az Önkívület akár az év akció-thriller-sci-fije is lehetne. Hogy nem az lesz, az főleg egy halálos betegségből felgyógyult cuki kislány és nehéz­ életű édesanyja szűnni nem akaró, együttes gügyögésének köszönhető.

A Freeman Film bemutatója

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.