Úttörõvasút, 2005 (Vörös András és Trócsányi Gergely - Budapestrockandroll)

  • Nagy Gyõzõ
  • 2005. január 20.

Film

Még emlékszem, amikor két-három éve elõször vettem észre a hetes busz ajtajára ragasztott BPRNR-matricát: fogalmam sem volt, hogy mi az, de napról napra egyre többször találkoztam ezekkel a kis pimasz korongokkal. Vörös András (Superbutt) és Trócsányi Gergely (Hollywoodoo) a Budapestrockandroll "keresztapái".

H

Vörös András: Igazából úgy indult a dolog, hogy stílusmeghatározást kerestünk magunknak a Superbutt-tal. Ez 2002 táján volt, amikor még létezett a nu-metal fogalom. Mi nagyon nem szerettünk volna ebbe tartozni, mert nem akartuk, hogy egy haldokló divathullám még éppen üzemelõ valakijei legyünk, ezért megpróbáltunk valami frappánsat kitalálni. Ez nem hardcore, nem doom, nem stoner - mi lenne, ha mindig azt mondanánk: ez Budapestrockandroll? Mint a New York-hardcore. És teljesen bejött az analógia, hiszen a NYHC is több zenekart tömörített, meg a BPRNR is. Nálunk a Sun Workshop volt az elsõ, aki kérdezte, hogy beletartozhatna-e, aztán szempillantás alatt felduzzadtunk hat-nyolc zenekarra.

Magyar Narancs: Hogy lehet valaki a BPRNR tagja?

VA: Nincsenek olyan kritériumok, hogy ha valaki jelentkezik, akkor adja oda a CD-jét, és majd végighallgatjuk és lepontozzuk... Gyakorlatilag ez egy tágan értel-mezett baráti társaság, és az lesz a tagja, aki amúgy is az lenne. Ilyen zenekar mostanában az Isten Háta Mögött és a Polly Is Dead - egyre gyakrabban találkoztunk, lejöttek a koncertünkre, mi meg elmentünk az övékre, aztán együtt is játszottunk, és innentõl evidens volt, hogy hozzánk tartoznak õk is.

MN: Azért a BPRNR több mint egy zenekarcsoport.

VA: Igen, idõvel kibõvült annyira, hogy lett egy weboldal; ha nagy szavakat akarunk használni, talán az egyetlen olyan angol nyelvû kulturális portál, amely a budapesti élõzenével foglalkozik. Ott van a klubok elérhetõsége, a médiumoké, egy viszonylag komplett eseménylista... És van az amõbának egy harmadik lába is, egy egészen tisztességesen mûködõ kis koncertszervezõ társaság, amely pillanatnyilag külföldi produkciókat importál.

Trócsányi Gergely: Meg vannak alcsápjaink is, mint a kedd esti "Tues-die" rendezvénysorozat a Süss Fel Napban vagy a nemrég indult mûsorunk a Radio Caféban...

VA: Valójában az a helyzet, hogy az egésznek folyamatosan fejlõdnie kell, mert abban a pillanatban, hogy megáll, el is veszíti az érdekességét. Ha nem tudna más lenni, mint pusztán egy haveri zenekari kör, akkor nyilván ugyanúgy felbomlana, mint ahogy a civil baráti társaságok is felbomlanak egy idõ után. Így harminc fölött mi már beleraktuk az életünket a zenélésbe, úgyhogy ebbõl a szarból már valószínûleg nem mászunk ki soha. Nem lesz olyan, hogy ez egy gyerekkori hobbi, és majd szépen elmúlik... Hobbinak hobbi, ha költséges is, viszont legalább nem kellett borzasztó erõfeszítésekkel kiadót vagy szervezõirodát gründolnunk, hanem szépen, játékpénzzel, elkezdhettük kitanulni az ipart. Olyan ez, mint amilyen az úttörõvasút volt annak idején. Kicsiben meg lehet tanulni egy szakmát. És én annak tökre örülök, hogy a koncertszervezést már sikerült egészen tisztességesen kitanulnunk, és valamennyire kezdünk belelátni a kiadói dolgokba is.

TG: Egyet nem említettünk még, és ez a közös CD-k kiadása évrõl évre. Most jelent meg a második BPRNR-válogatás, az éppen aktuális munkáinkból.

VA: Mindenki beadta a maga kis felvételét, és mindenki vállal-ta, hogy tök nyomott, 750 forintos áron megvesz tíz darab CD-t. Innentõl nem volt nagy rizikója a kiadónknak, mert tudta, hogy abból a száznyolcvan lemezbõl a gyártási költség már visszajön. 7500 forintból sehova nem juthat el egy zenekar, de tizennyolc zenekar pénze éppen elég arra, hogy legyen egy ilyen CD. Ami jó apropó ahhoz, hogy beszélni lehessen az egészrõl, másrészt meg mégiscsak egy dokumentum: tessék nézni, 2004-ben ez és ez történt a magyar rockzenében a Tankcsapdán, a Depresszión és az Ossianon túl.

TG: Azt se felejtsük el, hogy itt olyan zenekarok tömörülésérõl van szó, akik hasonló elvek szerint gondolkodnak. Ma, amikor egy CD-t 4000 forint körül árulnak a boltban, az emberek pedig nem tudják kifizetni, akkor ezek a zenekarok olyan terméket igyekeznek elõállítani, ami minõségi, és mégis olcsón hozzá lehet jutni. Ezt a lemezt például 1000 forintért áruljuk a koncerteken.

MN: Egy ezresért?

VA: Az értékükön kell kezelni a dolgokat. Attól, hogy nekünk benne van a szívünk-lelkünk, és azt gondoljuk, hogy a világ legjobb dolga, azért még nem nagyon fog ennél többet érni egy átlagos vásárlónak. De mondjuk ennyit talán hajlandóak áldozni rá - két sör árát, vagy háromét...

TG: Vagy egy mozijegyét. Nem arról van szó, hogy szentek vagyunk, és azért találtuk ki ezeket az árakat, mert szimpatikusabbnak akarunk tûnni. Egyszerûen próbáljuk mûködõképessé tenni a dolgot, és elérni, hogy eljusson az emberekhez a lemezünk. Aztán ha nagyon belefáradunk az egészbe, jövõre majd kiadjuk a "Tsz-elnök ha bemegy a kocsmába" címû válogatást, amin metálzenekarok dolgoznak fel mulatós dolgokat, és végre keresünk egy kis pénzt.

MN: Merre tovább?

VA: Én borzasztóan örülnék, ha ebbõl a történetbõl elõbb-utóbb kifejlõdne egy zenekari menedzsmentirány is, hiszen egy zenekarnak alapvetõen zenélnie kellene, és nem könyvelõnek lennie meg jogásznak. Az egy másik dolog, ha valaki egyáltalán nem tartja a kezében a sorsát, és csak azt várja, hogy megmondják neki, mikorra menjen hova, de azért nagyon sok olyan dolog van, amit jobb lenne, ha valaki olyan csinálna, aki ért hozzá.

Nagy Gyõzõ

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.