chili&vanília

A húsleves három élete

Gasztro

A legfinomabb húsleves kétségkívül gyöngytyúkból készül. A gyöngytyúk az a jolly joker, amiből még néha a hétköznapi vészhelyzetben, gyorsított tempóban, csalós kuktás változatban is olyan húsleves születik, mint egy falusi, frissen vágott tyúkból, amit aztán nagy fehér porcelántálban tálalnak fel a verandán. Készüljön gyöngyiből vagy akár simán tyúkból, vagy csirkéből, a levesnek nálam mindig három élete van. A húsleves első élete: hagyományosan, csigatésztával, zöldségekkel kerül a tányérba. A húsleves második élete: a leszűrt levest másnap alaplének használom, és többnyire valamilyen ázsiai csípős, tésztás leves készül belőle, esetleg gyömbéres, kókusztejes leves a hétvégén beszerzett zöldségekkel. A húsleves harmadik élete: a minden háztartásban megmaradó főtt mellhús, amire senkinél nincs túl nagy érdeklődés. Ezzel pedig soha jobb nem történhet, mint hogy csípős-savanyú, délkelet-ázsiai ihletésű salátává lényegül át, mégpedig rengeteg menta, koriander és esetleg egyéb zöldfűszerek társaságában. Adhatunk ehhez is bármilyen szezonális zöldséget (spárga, zöldbab, karalábé stb.), de magában is simán megállja a helyét. Ennek a salátának a lelke az ázsiai vinaigrette öntet, amely a legbanálisabb alapanyagból is csúcs salátát varázsol, igazi univerzális csodaöntet. A hozzávalók között szereplő halszószt világos szójaszósszal lehet helyettesíteni, bár akinek bejön, az annyiszor és annyiféle módon fogja készíteni, hogy elfogy majd a halszósz is. Hűsítő, szinte nullkalóriás, alakbarát saláta, semmi esetre sem szomorkodós.

 

Csípős-savanyú mentás hússaláta

Hozzávalók (2–4 adag)

 

 

Húslevesből megmaradt főtt hús

(pl. fél gyöngytyúkmell)

 

Öntet:

1 evőkanál halszósz (vagy szójaszósz)

1 citrom (vagy két kis zöldcitrom) reszelt héja

és leve

1 gerezd fokhagyma, reszelve

1 cm friss gyömbér, reszelve

1 púpozott teáskanál nádcukor

1 teáskanál csiliszósz (pl. tabasco, vagy sriracha,

vagy friss csilipaprika)

1 evőkanál szezámolaj

1 nagy csokor menta

1 nagy csokor koriander

(más zöldfűszereket is használhatunk vegyesen,

pl. kaprot, tárkonyt)

1 csokor újhagyma, darabolva

a tetejére opcionálisan: durvára tört, pörkölt

földimogyoró

 

Egy salátástálban kikeverjük az öntetet. Nagyon intenzívnek fog tűnni (és kevésnek), de nem baj, mert a hús felveszi. Ha nagyon sűrűnek látjuk, pici vízzel hígíthatjuk. A főtt húst feldaraboljuk, majd összeforgatjuk az újhagymával és a zöldfűszerekkel. A leveleket nem kell finomra aprítani, nagy, egész darabokban maradnak a salátában. Mindent előkészíthetünk korábban, viszont csak az utolsó percben, közvetlenül tálalás előtt keverjük össze!

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.