chili&vanília

A legfinomabb csirkecurry

Gasztro

Curryt lehet főzni gyorsan vagy lassan.

Lehet szuperegyszerű villámrecept vagy összetett, odafigyelést, időt és extra alapanyagokat igénylő és ennek megfelelően komplex, mély ízű étel. Lehet gyors kamravacsora – hagyma, fokhagyma, gyömbér és currypor sok konyhában akad –, vagy megelőzheti hosszas rákészülés és órákig tartó beszerző körút a különlegesebb fűszerekért. A curry terminológiájától ezúttal el is tekintek, maradjunk abban, hogy fűszeres mártásban főtt húsos vagy zöldséges egytálételt értünk alatta. Ahány ország és vidék, annyiféle változat. Thai, japán, indonéz, indiai – mind más és más. Az aktuális kedvenc két elemében különbözik az egyéb curryktől: egyrészt aranyszínűre pirított kókuszreszelék kerül a mártásba, ami extra ízt és textúrát ad, másrészt sütőben készül, aminek köszönhetően hihetetlenül intenzív, mély, illatos ízei alakulnak ki. Két egzotikus fűszerért érdemes elbaktatni hozzá ázsiai élelmiszereket árusító üzletbe (például a Nagycsarnok melletti Ázsiába): a kaffir lime levélért (fagyasztott) és a thai citromfűért (friss). Ha ezek netán kimaradnak, akkor is érdemes nekiugrani a recept­nek, de azért ezekkel együtt lesz igazán átütő a végeredmény. Ha nagyobb mennyiségben készítjük, akkor azt tanácsolom, hogy szépen kérjék meg a hentesüket, hogy filézze ki a csirkecombot, a csontokból pedig máris lehet alaplevet főzni.

false

 

 

Lassan párolt, kókusztejes csirkecurry

Hozzávalók (6 adag)

 

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma, megpucolva

2 cm friss gyömbér, meghámozva

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 teáskanál sárga currypaszta

(ha nincs, akkor egy kis kimagozott csili)

1 evőkanál víz

2 evőkanál olaj

4 kaffir lime levél

2 thai citromfű

5 dkg kókuszreszelék, aranyszínűre pirítva

5 dl kókusztej

1 evőkanál nádcukor

1 kg filé felső csirkecombból

(kb. 1,4 kg felső csirkecomb, ha otthon filézzük,

a csontokból kiváló alaplevet főzhetünk)

só, bors

Tálaláshoz:

jázminrizs, újhagyma zöldje, koriander

Először elkészítjük a curry alapját: a hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd aprítógépbe tesszük a fokhagymával, gyömbérrel, kurkumával, currypasztával és kis vízzel. Pürésítjük. Az olajat felhevítjük, ráöntjük a hagymás currypasztát, és kb. 15 percig főzzük. Közben egy száraz serpenyőben (vagy ha nagyobb adagot készítünk, sütőben) aranyszínűre pirítjuk a kókuszreszeléket. A fűszeres, hagymás alaphoz hozzáadjuk a kaffir lime levelet, a citromfüvet (erre érdemes ráütni egy húsklopfolóval, hogy felszabaduljanak az aromái), majd felöntjük a kókusztejjel. Hozzáadjuk a pirított kókuszreszeléket is. A csirkecombfiléket (bőr nélkül) nagyobb, kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mártásba tesszük. Innentől kezdve több lehetőségünk van:

Lefedjük, majd az edényt (lehetőség szerint egy vastag falú, pl. öntöttvas edényt/cocotte-ot használjunk) 100 fokos sütőbe tesszük, és kb. 6 órán át ott hagyjuk, így alacsony hőfokon omlósra párolódik.

Ha nincs ennyi időnk, illetve cocotte híján kerámia- vagy jénai tálban készítjük: 130 fokos sütőben 3 óráig sütjük.

Ha ennél még gyorsabban szeretnénk, hogy elkészüljön, akkor tűzhelyen, először lefedve főzzük kb. 30 percig, majd fedő nélkül kb. 45 percig.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

„A hosszútávfutó magányával”

Legújabb, szeptember végén esedékes bemutatója, az Etűdök elképzelt érzésekre című előadás kapcsán beszélgettünk a próbafolyamatok nehézségeiről, a kívülállásról, a megállni tudás fontosságáról és egy „hüllőről”, aki szeret mozdulatlanul feltöltődni a napon.

Szerbia kontra Szerbia

  • Végel László

Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő.