chili&vanília

A legfinomabb csirkecurry

Gasztro

Curryt lehet főzni gyorsan vagy lassan.

Lehet szuperegyszerű villámrecept vagy összetett, odafigyelést, időt és extra alapanyagokat igénylő és ennek megfelelően komplex, mély ízű étel. Lehet gyors kamravacsora – hagyma, fokhagyma, gyömbér és currypor sok konyhában akad –, vagy megelőzheti hosszas rákészülés és órákig tartó beszerző körút a különlegesebb fűszerekért. A curry terminológiájától ezúttal el is tekintek, maradjunk abban, hogy fűszeres mártásban főtt húsos vagy zöldséges egytálételt értünk alatta. Ahány ország és vidék, annyiféle változat. Thai, japán, indonéz, indiai – mind más és más. Az aktuális kedvenc két elemében különbözik az egyéb curryktől: egyrészt aranyszínűre pirított kókuszreszelék kerül a mártásba, ami extra ízt és textúrát ad, másrészt sütőben készül, aminek köszönhetően hihetetlenül intenzív, mély, illatos ízei alakulnak ki. Két egzotikus fűszerért érdemes elbaktatni hozzá ázsiai élelmiszereket árusító üzletbe (például a Nagycsarnok melletti Ázsiába): a kaffir lime levélért (fagyasztott) és a thai citromfűért (friss). Ha ezek netán kimaradnak, akkor is érdemes nekiugrani a recept­nek, de azért ezekkel együtt lesz igazán átütő a végeredmény. Ha nagyobb mennyiségben készítjük, akkor azt tanácsolom, hogy szépen kérjék meg a hentesüket, hogy filézze ki a csirkecombot, a csontokból pedig máris lehet alaplevet főzni.

false

 

 

Lassan párolt, kókusztejes csirkecurry

Hozzávalók (6 adag)

 

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma, megpucolva

2 cm friss gyömbér, meghámozva

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 teáskanál sárga currypaszta

(ha nincs, akkor egy kis kimagozott csili)

1 evőkanál víz

2 evőkanál olaj

4 kaffir lime levél

2 thai citromfű

5 dkg kókuszreszelék, aranyszínűre pirítva

5 dl kókusztej

1 evőkanál nádcukor

1 kg filé felső csirkecombból

(kb. 1,4 kg felső csirkecomb, ha otthon filézzük,

a csontokból kiváló alaplevet főzhetünk)

só, bors

Tálaláshoz:

jázminrizs, újhagyma zöldje, koriander

Először elkészítjük a curry alapját: a hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd aprítógépbe tesszük a fokhagymával, gyömbérrel, kurkumával, currypasztával és kis vízzel. Pürésítjük. Az olajat felhevítjük, ráöntjük a hagymás currypasztát, és kb. 15 percig főzzük. Közben egy száraz serpenyőben (vagy ha nagyobb adagot készítünk, sütőben) aranyszínűre pirítjuk a kókuszreszeléket. A fűszeres, hagymás alaphoz hozzáadjuk a kaffir lime levelet, a citromfüvet (erre érdemes ráütni egy húsklopfolóval, hogy felszabaduljanak az aromái), majd felöntjük a kókusztejjel. Hozzáadjuk a pirított kókuszreszeléket is. A csirkecombfiléket (bőr nélkül) nagyobb, kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mártásba tesszük. Innentől kezdve több lehetőségünk van:

Lefedjük, majd az edényt (lehetőség szerint egy vastag falú, pl. öntöttvas edényt/cocotte-ot használjunk) 100 fokos sütőbe tesszük, és kb. 6 órán át ott hagyjuk, így alacsony hőfokon omlósra párolódik.

Ha nincs ennyi időnk, illetve cocotte híján kerámia- vagy jénai tálban készítjük: 130 fokos sütőben 3 óráig sütjük.

Ha ennél még gyorsabban szeretnénk, hogy elkészüljön, akkor tűzhelyen, először lefedve főzzük kb. 30 percig, majd fedő nélkül kb. 45 percig.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.