chili&vanília

A legfinomabb csirkecurry

Gasztro

Curryt lehet főzni gyorsan vagy lassan.

Lehet szuperegyszerű villámrecept vagy összetett, odafigyelést, időt és extra alapanyagokat igénylő és ennek megfelelően komplex, mély ízű étel. Lehet gyors kamravacsora – hagyma, fokhagyma, gyömbér és currypor sok konyhában akad –, vagy megelőzheti hosszas rákészülés és órákig tartó beszerző körút a különlegesebb fűszerekért. A curry terminológiájától ezúttal el is tekintek, maradjunk abban, hogy fűszeres mártásban főtt húsos vagy zöldséges egytálételt értünk alatta. Ahány ország és vidék, annyiféle változat. Thai, japán, indonéz, indiai – mind más és más. Az aktuális kedvenc két elemében különbözik az egyéb curryktől: egyrészt aranyszínűre pirított kókuszreszelék kerül a mártásba, ami extra ízt és textúrát ad, másrészt sütőben készül, aminek köszönhetően hihetetlenül intenzív, mély, illatos ízei alakulnak ki. Két egzotikus fűszerért érdemes elbaktatni hozzá ázsiai élelmiszereket árusító üzletbe (például a Nagycsarnok melletti Ázsiába): a kaffir lime levélért (fagyasztott) és a thai citromfűért (friss). Ha ezek netán kimaradnak, akkor is érdemes nekiugrani a recept­nek, de azért ezekkel együtt lesz igazán átütő a végeredmény. Ha nagyobb mennyiségben készítjük, akkor azt tanácsolom, hogy szépen kérjék meg a hentesüket, hogy filézze ki a csirkecombot, a csontokból pedig máris lehet alaplevet főzni.

false

 

 

Lassan párolt, kókusztejes csirkecurry

Hozzávalók (6 adag)

 

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma, megpucolva

2 cm friss gyömbér, meghámozva

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 teáskanál sárga currypaszta

(ha nincs, akkor egy kis kimagozott csili)

1 evőkanál víz

2 evőkanál olaj

4 kaffir lime levél

2 thai citromfű

5 dkg kókuszreszelék, aranyszínűre pirítva

5 dl kókusztej

1 evőkanál nádcukor

1 kg filé felső csirkecombból

(kb. 1,4 kg felső csirkecomb, ha otthon filézzük,

a csontokból kiváló alaplevet főzhetünk)

só, bors

Tálaláshoz:

jázminrizs, újhagyma zöldje, koriander

Először elkészítjük a curry alapját: a hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd aprítógépbe tesszük a fokhagymával, gyömbérrel, kurkumával, currypasztával és kis vízzel. Pürésítjük. Az olajat felhevítjük, ráöntjük a hagymás currypasztát, és kb. 15 percig főzzük. Közben egy száraz serpenyőben (vagy ha nagyobb adagot készítünk, sütőben) aranyszínűre pirítjuk a kókuszreszeléket. A fűszeres, hagymás alaphoz hozzáadjuk a kaffir lime levelet, a citromfüvet (erre érdemes ráütni egy húsklopfolóval, hogy felszabaduljanak az aromái), majd felöntjük a kókusztejjel. Hozzáadjuk a pirított kókuszreszeléket is. A csirkecombfiléket (bőr nélkül) nagyobb, kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mártásba tesszük. Innentől kezdve több lehetőségünk van:

Lefedjük, majd az edényt (lehetőség szerint egy vastag falú, pl. öntöttvas edényt/cocotte-ot használjunk) 100 fokos sütőbe tesszük, és kb. 6 órán át ott hagyjuk, így alacsony hőfokon omlósra párolódik.

Ha nincs ennyi időnk, illetve cocotte híján kerámia- vagy jénai tálban készítjük: 130 fokos sütőben 3 óráig sütjük.

Ha ennél még gyorsabban szeretnénk, hogy elkészüljön, akkor tűzhelyen, először lefedve főzzük kb. 30 percig, majd fedő nélkül kb. 45 percig.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.