Curryt lehet főzni gyorsan vagy lassan.
Lehet szuperegyszerű villámrecept vagy összetett, odafigyelést, időt és extra alapanyagokat igénylő és ennek megfelelően komplex, mély ízű étel. Lehet gyors kamravacsora – hagyma, fokhagyma, gyömbér és currypor sok konyhában akad –, vagy megelőzheti hosszas rákészülés és órákig tartó beszerző körút a különlegesebb fűszerekért. A curry terminológiájától ezúttal el is tekintek, maradjunk abban, hogy fűszeres mártásban főtt húsos vagy zöldséges egytálételt értünk alatta. Ahány ország és vidék, annyiféle változat. Thai, japán, indonéz, indiai – mind más és más. Az aktuális kedvenc két elemében különbözik az egyéb curryktől: egyrészt aranyszínűre pirított kókuszreszelék kerül a mártásba, ami extra ízt és textúrát ad, másrészt sütőben készül, aminek köszönhetően hihetetlenül intenzív, mély, illatos ízei alakulnak ki. Két egzotikus fűszerért érdemes elbaktatni hozzá ázsiai élelmiszereket árusító üzletbe (például a Nagycsarnok melletti Ázsiába): a kaffir lime levélért (fagyasztott) és a thai citromfűért (friss). Ha ezek netán kimaradnak, akkor is érdemes nekiugrani a receptnek, de azért ezekkel együtt lesz igazán átütő a végeredmény. Ha nagyobb mennyiségben készítjük, akkor azt tanácsolom, hogy szépen kérjék meg a hentesüket, hogy filézze ki a csirkecombot, a csontokból pedig máris lehet alaplevet főzni.
|
Lassan párolt, kókusztejes csirkecurry
Hozzávalók (6 adag)
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma, megpucolva
2 cm friss gyömbér, meghámozva
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 teáskanál sárga currypaszta
(ha nincs, akkor egy kis kimagozott csili)
1 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
4 kaffir lime levél
2 thai citromfű
5 dkg kókuszreszelék, aranyszínűre pirítva
5 dl kókusztej
1 evőkanál nádcukor
1 kg filé felső csirkecombból
(kb. 1,4 kg felső csirkecomb, ha otthon filézzük,
a csontokból kiváló alaplevet főzhetünk)
só, bors
Tálaláshoz:
jázminrizs, újhagyma zöldje, koriander
Először elkészítjük a curry alapját: a hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd aprítógépbe tesszük a fokhagymával, gyömbérrel, kurkumával, currypasztával és kis vízzel. Pürésítjük. Az olajat felhevítjük, ráöntjük a hagymás currypasztát, és kb. 15 percig főzzük. Közben egy száraz serpenyőben (vagy ha nagyobb adagot készítünk, sütőben) aranyszínűre pirítjuk a kókuszreszeléket. A fűszeres, hagymás alaphoz hozzáadjuk a kaffir lime levelet, a citromfüvet (erre érdemes ráütni egy húsklopfolóval, hogy felszabaduljanak az aromái), majd felöntjük a kókusztejjel. Hozzáadjuk a pirított kókuszreszeléket is. A csirkecombfiléket (bőr nélkül) nagyobb, kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mártásba tesszük. Innentől kezdve több lehetőségünk van:
Lefedjük, majd az edényt (lehetőség szerint egy vastag falú, pl. öntöttvas edényt/cocotte-ot használjunk) 100 fokos sütőbe tesszük, és kb. 6 órán át ott hagyjuk, így alacsony hőfokon omlósra párolódik.
Ha nincs ennyi időnk, illetve cocotte híján kerámia- vagy jénai tálban készítjük: 130 fokos sütőben 3 óráig sütjük.
Ha ennél még gyorsabban szeretnénk, hogy elkészüljön, akkor tűzhelyen, először lefedve főzzük kb. 30 percig, majd fedő nélkül kb. 45 percig.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu