chili&vanília

A nagy köménymagrejtély

Gasztro

Csípős tojásleves ramen

Nagyjából egyforma lehet a köménymagot ellenzők, illetve pártolók tábora – magam az utóbbiakét erősítem. Nincs körözött és tojásleves köménymag nélkül, a paprika és a bors mellett az egyik leggyakrabban használt fűszerünk, mégsem tudunk róla eleget. Vajon tíz magyar háziasszony közül hányan tudnák megmondani, hogy hogyan terem a köménymag, milyen a virága? Annak ellenére, hogy az egyik leghétköznapibb fűszerünk, nem sokat tudunk erről a szerény, hagyományos növényünkről. Kétségtelen, hogy megosztó fűszerről van szó – legtöbben azonban talán inkább az állagától ódzkodnak, nem szívesen harapnak rá ételekben –, pedig ha megfelelő arányban és módon használjuk a főzésben, akkor nagyszerű, kissé kesernyés, karakteres, fanyar tónusokat ad egy-egy fogáshoz. Európában sokat használja például a finn, a cseh, a lengyel és a német konyha, leggyakrabban kenyerekben, péksüteményekben, sültekben, levesekben, savanyúságokban fordul elő. Parádés ízesítője sertéshúsos, fokhagymás, káposztás fogásoknak, de a burgonyának, tojásnak, paradicsomos ételeknek is igen jól áll. Az orvostudomány és a gyógyszeripar is nagy becsben tartja, a kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelynek számos kiváló egészségügyi hatása ismert és tudományosan alátámasztott. Használják az emésztés javítására, az indiai ájurvéda szerint rendszeres fogyasztása a vércukorszintet is normalizálja. Serkenti az agyműködést, és a benne található ásványi anyagok és antioxidánsok fokozzák a vérkeringést. Sőt, állítólag még egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy kipihentebben ébredjünk. Itt az ideje tehát, hogy a fűszerkömény visszanyerje méltó helyét a magyar konyhában, hiszen nemcsak egészséges, hanem hihetetlenül változatosan is használható. A paprika mellett ráadásul egy olyan fűszerünkké válhatna, ami a nemzetközi gasztronómia számára is egy új vonzerőt jelenthetne. Dettó a tojásleves is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk