chili&vanília

A nagy köménymagrejtély

Gasztro

Csípős tojásleves ramen

Nagyjából egyforma lehet a köménymagot ellenzők, illetve pártolók tábora – magam az utóbbiakét erősítem. Nincs körözött és tojásleves köménymag nélkül, a paprika és a bors mellett az egyik leggyakrabban használt fűszerünk, mégsem tudunk róla eleget. Vajon tíz magyar háziasszony közül hányan tudnák megmondani, hogy hogyan terem a köménymag, milyen a virága? Annak ellenére, hogy az egyik leghétköznapibb fűszerünk, nem sokat tudunk erről a szerény, hagyományos növényünkről. Kétségtelen, hogy megosztó fűszerről van szó – legtöbben azonban talán inkább az állagától ódzkodnak, nem szívesen harapnak rá ételekben –, pedig ha megfelelő arányban és módon használjuk a főzésben, akkor nagyszerű, kissé kesernyés, karakteres, fanyar tónusokat ad egy-egy fogáshoz. Európában sokat használja például a finn, a cseh, a lengyel és a német konyha, leggyakrabban kenyerekben, péksüteményekben, sültekben, levesekben, savanyúságokban fordul elő. Parádés ízesítője sertéshúsos, fokhagymás, káposztás fogásoknak, de a burgonyának, tojásnak, paradicsomos ételeknek is igen jól áll. Az orvostudomány és a gyógyszeripar is nagy becsben tartja, a kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelynek számos kiváló egészségügyi hatása ismert és tudományosan alátámasztott. Használják az emésztés javítására, az indiai ájurvéda szerint rendszeres fogyasztása a vércukorszintet is normalizálja. Serkenti az agyműködést, és a benne található ásványi anyagok és antioxidánsok fokozzák a vérkeringést. Sőt, állítólag még egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy kipihentebben ébredjünk. Itt az ideje tehát, hogy a fűszerkömény visszanyerje méltó helyét a magyar konyhában, hiszen nemcsak egészséges, hanem hihetetlenül változatosan is használható. A paprika mellett ráadásul egy olyan fűszerünkké válhatna, ami a nemzetközi gasztronómia számára is egy új vonzerőt jelenthetne. Dettó a tojásleves is.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.