étel, hordó

Kiskulacs

  • ételhordó
  • 2021. október 13.

Gasztro

Salgótarján

„Szeretjük a zsíros, magyar ételeket. Bár takarékosabban, egészségesebben is étkezhetnénk. Régen ez is másképpen volt. Nógrád szegény vidék volt” – jelentette ki a Nógrád megyei parancsnok a Munkásőr című lap riporterének 1987-ben, majd hozzátette, hogy két munkásőr-szakácsuk is van: „az egyik itt, Salgótarjánban, a Kiskulacs étteremben”. Az Ízes titkok című riportból az is kiderült, hogy a Kiskulacsnak specialitásai is vannak, a töltött ponty és az ún. nógrádi titok. Utóbbi füstölt kolbásszal, szalonnával, és fokhagymával töltött szűzpecsenye, ami a szakács szerint „nem olcsó étel”, de „meg lehet csinálni sertéscombból” is. Az sajnos nem derül ki a cikkből, hogy ő miből készíti, de ma már ennek nincs jelentősége. És annak sem, hogy 1987-ben, Salgótarjánban biztosan nagyobb igény volt a különféle vendéglátóhelyekre, mint most.

A megyeszékhely „szombat esti élete” ugyanis semmiben nem különbözik a néhány hónappal ezelőttitől, amikor még kijárási tilalom volt. A belváros teljesen kihalt, így ha a vacsorai „meleg étel” alatt nem a pizzát vagy a hamburgert értjük, akkor vagy főzünk magunknak, vagy irány a városközponttól távolabb eső Kiskulacs (Kassai sor 40.), amelyet úgy látszik, a munkásőrök sem tudtak elrontani.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.