Tartalom

MaNcs 33. évf. 41. sz. (2021-10-14)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Csak egy maradhat 2.

Jobb ötletünk, magyarázatunk nincs, legyen így: Karácsony Gergely biztosan azért lépett vissza, amit ő maga is állított, hogy ti. ezzel járuljon hozzá Márki-Zay Péter pajzsra emeléséhez, s így a kormányváltás – szerinte – valószínűbb esélyéhez.

A szerk.

A szerk.

Nem pediglen vizet

„Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról.”

Publicisztika

László Géza

Publicisztika

Kézen fogva

A jegybanki függetlenségről

Matolcsy György augusztusban közepesre minősítette a kormány gazdaságpolitikai teljesítményét. Sokan meglepődtünk, mert addig csak ő és a pénzügy­miniszter között folyt afféle cicaharc, de most a kormányzásról általában beszélt, és azt ugye maga a miniszterelnök vezényli.

Egotrip

Sajó László

Egotrip

Öt és feles

Tovább az Ady Endre úton!  

Csepelre tegnap beszökött az Ősz. / Ady Endre útján suhant nesztelen.

Belpol

Márki-Zay Péter politikai villámkarrierje

Belpol

Sürgősen Pestre utazott

A futottak még kategóriájába sorolták a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójáig, a második kör előtt a végső győzelemre is van esélye. Mostani gyors felfutása legalább annyira meghökkentő, mint amikor 2018 februárjában a semmiből indulva polgármester-választást nyert Hódmezővásárhelyen.

A bizonytalan szavazó mítosza

Belpol

Akinek semmi se jó

Van-e értelme az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyének keresésekor a bizonytalan szavazók megszólítására játszani? Kik azok a legendás bizonytalanok, és tényleg el tudnak-e dönteni egy választást?

Németh Szilárd csepeli nyomulása

Belpol

A köz nevében

Nem először tesz keresztbe Németh Szilárd fideszes parlamenti képviselő, államtitkár alapítványa a csepeli sportolóknak: korábban a helyi birkózókat kigolyózták a milliárdokból épült csarnokukból, nemrég pedig nem engedték be a Csepel FC focistáit a Béke téri sportpályára.

Külpol

Interjú

Külpol

„Ezt a munkát Magyarországon kell elvégezni”

Noam Chomsky nyelvész, filozófus, politikai aktivista

Az Egyesült Államokban sosem ért véget a polgárháború, az Európai Unió továbbra is a lehetőségei alatt teljesít, Orbán rendszerének pedig csak mi, magyarok vethetünk véget, külső segítségre haszontalan várakozni. A 92 éves aktivista tudóst telefonon, otthonában értük el.

A Pandora-iratok

Külpol

Árnyékos paradicsomok

Nem ez a mostani az első nagy kiszivárogtatás az off­shore-ozás, a globális vagyonmentés és adóelkerülés világából, de ez a legszélesebb merítésű a hasonló esetek között. Kik buktak le a múlt héten?

Csehország választott

Külpol

Stan és Pan drámája

A választópolgárok többsége kinyilvánította abbéli óhaját, hogy eztán ne Andrej Babiš legyen a kormányfője. Ám az ország – egyelőre – hivatalban lévő elnöke meg azon óhaját nyilvánította ki, hogy mégis Babiš legyen az. Mi jön most, és hogy jutottak ide?

Zene

Hangadó – klasszikus zenei melléklet

Zene

„Már ne kelljen sokat mondani”

Kovács János karmester

Saját hivatását meglepő módon nagyrészt „szélhámosságnak” nevezi, de nagyon komolyan műveli. Olyan szerencsés volt, hogy Bayreuthban részt vehetett a mű 100. évfordulójára színpadra állított, Boulez–Chéreau-féle Ringben. Bruckner mellett a kortárs zenével és az operával kapcsolatos tapasztalatairól is beszéltünk.

Hangadó – klasszikus zenei melléklet  

Zene

Mint a levegő

Beethoven zongoraversenyei

Bach és Brahms mellett Beethoven a zenetörténet egyik legnagyobb variációszerzője. A variációs gondolkodás, amely egy-egy téma alakváltásaiból formálja meg a művet, kompozíciós módszerének meghatározó eleme.

Hangadó – klasszikus zenei melléklet

Zene

Csak ami igaz

Kilépés a fénybe – Koncert Tallér Zsófia zeneszerző emlékére

A hosszú betegség után idén tavasszal tragikusan és váratlanul elhunyt Tallér Zsófia zeneszerző műveiből adtak hangversenyt a művész pályatársai, emléket állítván a nagy hatású zeneszerzőnek és derékba tört életművének.

Hangadó – klasszikus zenei melléklet

Zene

A kottában a helye

Zeneszerző nők

A női zeneszerzőkről szólva a teljesítményük mellé ma még gyakran odateszik, hogy nő – beleértve, ha nem is mindig kimondva, hogy „noha”, „pedig”, „bár”. A zeneszerzés alkotó tevékenység, s a nők feltűnése ebben sokak számára még mindig különleges.

Interjú

Zene

„Sikoltozva táncol a közönség”

Takáts Eszter énekes, dalszerző

A sokadik újrakezdésen van túl a pécsi származású énekesnő, aki tíz év után egy zalai faluba költözött a fővárosból. Elkezdett programokat szervezni és közösséget építeni a környéken, MoJazzter néven pedig új zenekara alakult, amelyet az eddigi legprofibb hozzáállással szeretne menedzselni.

Könyv

Interjú

Könyv

„Hazaárulónak nevezték”

Ingrid Carlberg író, újságíró

Írt egy hatalmas monográfiát Raoul Wallenbergről, majd hasonló részletességgel térképezte fel Alfred Nobel életét. Tavaly be is választották az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia tagjai közé. Budapesti látogatása során a Nobel-díj történetéről és jelenéről beszélgettünk.

Kritika

Színház

Kritika

Nem lehet megúszni

Totth Benedek: Holtverseny

Az azonos című, 2014-ben megjelent, jelentős szakmai és közönségsikert arató regényt Kovács Máté rendező Nyulassy Attila és Ugrai István segítségével monodráma formájában alkalmazta színpadra.

Kiállítás

Kritika

Egyensúlyban

Párizsi absztraktok. Abstraction-Création

Az átgondolatlan összevonások és a koronavírus-járvány után úgy tűnik, kezd talpra állni a debreceni MODEM is. Új kiállításukban benne van a komoly szintlépés lehetősége – kérdés, hogy ehhez közönséget is találnak-e majd.

Film

Kritika

Ki hall engem?

Sian Heder: CODA

Ma már egyetlen valamirevaló nem angol nyelvű film sem kerülheti el a hollywoodi remake rémét.

Film

Kritika

Rock and roll a rozsdatemetőben

Claude Whatham: Az lesz majd a nap; Michael Apted: Stardust

„Angliában most egy David Essex nevű, jó megjelenésű énekesért rajonganak a tizenévesek. Előadásmódja élettel teli, stílusa könnyed. Természetesen még csak a lehetősége van meg annak, hogy igazi énekes legyen” – nyilatkozta 1973-ban Jimmy Miller a Magyar Ifjúságnak.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Túl a láthatáron

1976 nyarán évtizedek óta nem látott pusztító hőhullám sújtotta Európát, odalett a termés, és megtizedelődött az állatállomány még Svájcban is.

Visszhang: tévésorozat  

Visszhang

Mise éjfélkor

Fiatal pap érkezik az isten háta mögötti zárt közösségbe – ugyanakkor, amikor a börtönből szabadult tékozló fiú hazatér.

Visszhang: lemez

Visszhang

Seong-Jin Cho: Chopin

A dél-koreai zongoraművész két korábbi lemezének emlékezetes Mozart-, Schubert-, Berg- és Liszt-produkciói után most hasonlóan tökéletes hangszeres kidolgozással, hasonlóan intenzív zenei élményt nyújtva tér vissza Chopinhez.

Visszhang: lemez

Visszhang

Ónodi Eszter & the Open Pub

Amikor összegyűrtük az eget

A Katona József Színház művészét Kirschner Péter kereste meg a tavaly tavaszi karantén idején, először csak azért, hogy készítsenek egy közös dalt.

Visszhang: lemez

Visszhang

I’ll Be Your Mirror

A Tribute to the Velvet Under­ground & Nico

Annyi sok szépet leírtak már a VU és Nico legendás bemutatkozó lemezéről.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/41.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Film
Színház
Tudomány

Egy elborzasztó terápia kétes karrierje

Tudomány

Elment az eszük

Egykor még Nobel-díjat is adtak egy olyan agyi beavatkozás kifejlesztéséért, amelyről ma már legszívesebben tudni sem szeretne a tudományos világ. A lobotómia csupán egy volt a 20. század erőszakos emberjobbító kísérletei közül.

Gasztro