chili&vanília

A padlizsán tíz árnyalata

Gasztro

Szójaszószos, csilis-fokhagymás padlizsán

Ilyenkor kora ősszel, az igazi szezonja idején a legjobb kísérletezni a padlizsánnal. Rá­adásul, amióta szeretett termelőink is elkezdték kertjeikben tartani, egész változatos lett a paletta, sokfélét tudunk felfedezni, kezdve az apró, cirmos változattól, a kerek hófehéren át a japán típusú, hosszúkás, vékony padlizsánig – mindnek más és más az állaga és íze. Akad köztük egészen harapható, nehéz, tömör, szinte hússzerkezetű, például a japán Kamo folyóról elnevezett Kamonaszu (kerek, zöldes-lilás buci), ez steakszerűen grillezve, olajban sütve a legfinomabb; vagy az extrakrémes, édes másik japán fajta, a világoslila, amelyik egészen szenzációs gőzölve. Az ázsiai szupermarketekben a különleges apró, zöld golyóformájú padlizsánok is megjelennek, itt-ott pedig néha a paradicsomra hajazó, narancspiros padlizsánkülönlegesség is felbukkan. Ha sárgás árnyalatot látunk bármelyiken, akkor ne vegyük meg, az már az öregedés jele, keserű lesz. A leggyakrabban kapható sötét, fekete szépség (Black Beauty ennek a fajtának a neve) a szakértők szerint inkább krémnek és ajvárnak, zakuszkának való, de mivel ez a legkönnyebben beszerezhető, nyugodtan lehet az egyéb ételeket is ebből készíteni.

A padlizsán is olyan, mint a pacal: az egész világot körbe lehet vele kalandozni és főzni. A kulináris utazás kezdődhet rögtön a közeli Erdélyben, ahol ilyenkor dübörög a zakuszka- és vineteszezon, sülnek a zöldségek, telnek az üvegek. Aztán indulhatunk tovább – Dél-Európába, a Közel-, majd a Távol-Keletre. Az olasz konyhában nehéz kedvencet választani a pasta alla Norma (paradicsomos spagetti sült padlizsánnal és ricotta salata sajttal), a caponata és a parmigiana között, Törökországban csak kapkodjuk a fejünket, mert több százféle módon készítik. Tel-Avivban minden utcasarkon megkóstolhatjuk a világ legfinomabb szendvicsét, a sült padlizsánnal, tahinivel és mangóchutney-val töltött pitát, a perzsa konyha gazdag, feles borsóval készülő marharaguba főzi, Libanonban a maqluba a csúcsok csúcsa: fűszeres, rizses, padlizsános egytálétel, amelyet tálaláskor fejjel lefelé fordítanak a tálra. A távol-keleti konyha is változatosan használja, és általában igen karakteres, szójás, szezámos, csilis öntetekkel ruházza fel. Egy ilyet választottam a mostani szezonra.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.