chili&vanília

A padlizsán tíz árnyalata

Gasztro

Szójaszószos, csilis-fokhagymás padlizsán

Ilyenkor kora ősszel, az igazi szezonja idején a legjobb kísérletezni a padlizsánnal. Rá­adásul, amióta szeretett termelőink is elkezdték kertjeikben tartani, egész változatos lett a paletta, sokfélét tudunk felfedezni, kezdve az apró, cirmos változattól, a kerek hófehéren át a japán típusú, hosszúkás, vékony padlizsánig – mindnek más és más az állaga és íze. Akad köztük egészen harapható, nehéz, tömör, szinte hússzerkezetű, például a japán Kamo folyóról elnevezett Kamonaszu (kerek, zöldes-lilás buci), ez steakszerűen grillezve, olajban sütve a legfinomabb; vagy az extrakrémes, édes másik japán fajta, a világoslila, amelyik egészen szenzációs gőzölve. Az ázsiai szupermarketekben a különleges apró, zöld golyóformájú padlizsánok is megjelennek, itt-ott pedig néha a paradicsomra hajazó, narancspiros padlizsánkülönlegesség is felbukkan. Ha sárgás árnyalatot látunk bármelyiken, akkor ne vegyük meg, az már az öregedés jele, keserű lesz. A leggyakrabban kapható sötét, fekete szépség (Black Beauty ennek a fajtának a neve) a szakértők szerint inkább krémnek és ajvárnak, zakuszkának való, de mivel ez a legkönnyebben beszerezhető, nyugodtan lehet az egyéb ételeket is ebből készíteni.

A padlizsán is olyan, mint a pacal: az egész világot körbe lehet vele kalandozni és főzni. A kulináris utazás kezdődhet rögtön a közeli Erdélyben, ahol ilyenkor dübörög a zakuszka- és vineteszezon, sülnek a zöldségek, telnek az üvegek. Aztán indulhatunk tovább – Dél-Európába, a Közel-, majd a Távol-Keletre. Az olasz konyhában nehéz kedvencet választani a pasta alla Norma (paradicsomos spagetti sült padlizsánnal és ricotta salata sajttal), a caponata és a parmigiana között, Törökországban csak kapkodjuk a fejünket, mert több százféle módon készítik. Tel-Avivban minden utcasarkon megkóstolhatjuk a világ legfinomabb szendvicsét, a sült padlizsánnal, tahinivel és mangóchutney-val töltött pitát, a perzsa konyha gazdag, feles borsóval készülő marharaguba főzi, Libanonban a maqluba a csúcsok csúcsa: fűszeres, rizses, padlizsános egytálétel, amelyet tálaláskor fejjel lefelé fordítanak a tálra. A távol-keleti konyha is változatosan használja, és általában igen karakteres, szójás, szezámos, csilis öntetekkel ruházza fel. Egy ilyet választottam a mostani szezonra.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Hajléktalanság – akár két lépésben

Betegség, baleset, alkohol- és drogproblémák, megromlott házasság, bedőlt vállalkozás, uzsorakölcsön, élősködő hozzátartozók – néhány ok, amik könnyen pénztelenséghez vezethetnek, ahonnan pedig sok esetben már csak egy lépés az utcára kerülni. Minderről a Vöröskereszt hajléktalanokat gondozó miskolci intézményének lakói meséltek. 

Nagyon balos polgármestert választhat New York, ez pedig az egész Demokrata Pártot átalakíthatja

Zohran Mamdani magát demokratikus szocialistának vallva verte meg simán a demokrata pártelit által támogatott ellenfelét az előválasztáson. Bár New York egész más, mint az Egyesült Államok többi része, az identitáskeresésben lévő demokratáknak minta is lehet a 33 éves muszlim politikus, akiben Donald Trump már most megtalálta az új főellenségét.

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.