chili&vanília

A padlizsán tíz árnyalata

Gasztro

Szójaszószos, csilis-fokhagymás padlizsán

Ilyenkor kora ősszel, az igazi szezonja idején a legjobb kísérletezni a padlizsánnal. Rá­adásul, amióta szeretett termelőink is elkezdték kertjeikben tartani, egész változatos lett a paletta, sokfélét tudunk felfedezni, kezdve az apró, cirmos változattól, a kerek hófehéren át a japán típusú, hosszúkás, vékony padlizsánig – mindnek más és más az állaga és íze. Akad köztük egészen harapható, nehéz, tömör, szinte hússzerkezetű, például a japán Kamo folyóról elnevezett Kamonaszu (kerek, zöldes-lilás buci), ez steakszerűen grillezve, olajban sütve a legfinomabb; vagy az extrakrémes, édes másik japán fajta, a világoslila, amelyik egészen szenzációs gőzölve. Az ázsiai szupermarketekben a különleges apró, zöld golyóformájú padlizsánok is megjelennek, itt-ott pedig néha a paradicsomra hajazó, narancspiros padlizsánkülönlegesség is felbukkan. Ha sárgás árnyalatot látunk bármelyiken, akkor ne vegyük meg, az már az öregedés jele, keserű lesz. A leggyakrabban kapható sötét, fekete szépség (Black Beauty ennek a fajtának a neve) a szakértők szerint inkább krémnek és ajvárnak, zakuszkának való, de mivel ez a legkönnyebben beszerezhető, nyugodtan lehet az egyéb ételeket is ebből készíteni.

A padlizsán is olyan, mint a pacal: az egész világot körbe lehet vele kalandozni és főzni. A kulináris utazás kezdődhet rögtön a közeli Erdélyben, ahol ilyenkor dübörög a zakuszka- és vineteszezon, sülnek a zöldségek, telnek az üvegek. Aztán indulhatunk tovább – Dél-Európába, a Közel-, majd a Távol-Keletre. Az olasz konyhában nehéz kedvencet választani a pasta alla Norma (paradicsomos spagetti sült padlizsánnal és ricotta salata sajttal), a caponata és a parmigiana között, Törökországban csak kapkodjuk a fejünket, mert több százféle módon készítik. Tel-Avivban minden utcasarkon megkóstolhatjuk a világ legfinomabb szendvicsét, a sült padlizsánnal, tahinivel és mangóchutney-val töltött pitát, a perzsa konyha gazdag, feles borsóval készülő marharaguba főzi, Libanonban a maqluba a csúcsok csúcsa: fűszeres, rizses, padlizsános egytálétel, amelyet tálaláskor fejjel lefelé fordítanak a tálra. A távol-keleti konyha is változatosan használja, és általában igen karakteres, szójás, szezámos, csilis öntetekkel ruházza fel. Egy ilyet választottam a mostani szezonra.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.

Ilyen tényleg nincs Európában

„És jelentem, hogy szeptember elsején be lehet menni a bankba és föl lehet venni a 3 százalékos otthonteremtési hitelt, családi állapottól, lakhelytől függetlenül, és a legfiatalabbak is tulajdonosok lesznek a saját otthonukban. Én nem tudom, hogy ez lelkesítő cél-e bárkinek, de azt biztosan mondhatom, hogy sehol Európában olyan nincs, hogy te barátom, eléred a 18 éves kort, és ha úgy döntesz, hogy saját otthonban akarsz lakni, akkor az lehetséges.”