chili&vanília

A rántott csirke az új hamburger!

Gasztro

Mit szóljon az ember, amikor a nemzetközi gasztromédia figyelése során egyszer csak feltűnik neki, hogy a legforróbb trend nem más, mint a jó öreg rántott húsos szendvics? Természetesen nem annak nevezik, inkább rántott húsos burgernek, ez azonban mit sem változtat a tényen, hogy a zsemlébe, briósba, esetleg valamilyen ázsiai gőzbuciba helyezett rántott szelet, netán csirke mégiscsak egy rántott húsos szendvics. Berlin egyik legmenőbb evőpiacán az osztrák vendégszereplő „schnitzel burgerje” után ácsingózik a leghosszabb, kígyózó sor, a New York-i legnépszerűbb hamburgeresnél, a Shake Shackben a rántott csirkés burgerért őrülnek meg népek, a szintén New York-i, polgárpukkasztó fenegyerek, David Chang kizárólag rántott csirkés szendvicset áruló büfét nyit.

De itthon sem kell szégyenkezni. A mindig újdonsággal előrukkoló Bíró Lajos sem véletlenül nyitott rántotthúsozót a belvárosi, menő piacon. Ihletért van hová visszanyúlni, hiszen a rántott csirke valamilyen formája szinte minden kultúrában létezik, az amerikai déli államokban például óriási kultusza van, de Japánban is népszerű, csak ott apró falatokban, sok rizzsel, és szójaszószos mártogatóval adják.

Az alábbi rántott csirke amolyan új hullámos, csajos recept, az egykori modellből és rendezvényszervezőből álló testvérpártól, az egészséges étkezést rokonszenvesen hirdető Hemsley nővérektől kölcsönöztem. Természetesen nem szabad összehasonlítani a hagyományos, bundás, morzsás változattal, de élményben megközelíti, a fűszeres magok ugyanis ropogósra, ízesre sülnek. Klassz alternatíva, és még az olajban sütést is megússzuk.

 

Sütőben sült, mandulás rántott csirke

Hozzávalók (4 adag)

 

8 alsó csirkecomb

só, bors

10 dkg hámozott mandula

10 dkg hántolt napraforgómag

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál szárított kakukkfű és oregánó

2 tojás

0,5 dl olívaolaj

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréses üzemmódban. A csirkecombokat konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk, majd megsózzuk. A mandulát és a napraforgómagot ledaráljuk, de nem teljesen finomra, porszerűre, maradjanak benne durvább darabok. Egy tálban összekeverjük a darált magokat a fűszerekkel, és egy fél kávéskanál sóval. Egy másik tálban felverjük a tojásokat. A csirkecombokat először a tojásba forgatjuk, majd a fűszeres magokba. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, amit előtte vékonyan megkentünk olívaolajjal. A tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal. 45 perc alatt megsütjük, ezalatt a csirke átsül, a magok pedig ropogósra pirulnak. Köretnek salátát, vékonyra gyalult, olívaolajjal, mézzel és filézett naranccsal kevert édesköményt vagy karfiolpürét ajánlok. Utóbbihoz a karfiolt puhára főzzük, majd mandulatejjel pürésítjük (ha nem kalóriaszegényen készítjük, akkor vajjal dúsítjuk).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A végtelenített Simonka-per a bírói függetlenség árnyékában

A Simonka-per bírája, Laczó Adrienn lemondása nem a politikus elleni büntetőperről szól, de azt (is) nagymértékben befolyásolja. Egyrészt a szemünk előtt játszódik le egy irreálisan elhúzódó elsőfokú bírósági eljárás, másrészt a bírósági szervezet súlyos rendszerhibái mutatják, hogy egy tárgyalás hogyan fordul bohózatba és mi lesz a bírói autonómiával.