chili&vanília

A rántott csirke az új hamburger!

Gasztro

Mit szóljon az ember, amikor a nemzetközi gasztromédia figyelése során egyszer csak feltűnik neki, hogy a legforróbb trend nem más, mint a jó öreg rántott húsos szendvics? Természetesen nem annak nevezik, inkább rántott húsos burgernek, ez azonban mit sem változtat a tényen, hogy a zsemlébe, briósba, esetleg valamilyen ázsiai gőzbuciba helyezett rántott szelet, netán csirke mégiscsak egy rántott húsos szendvics. Berlin egyik legmenőbb evőpiacán az osztrák vendégszereplő „schnitzel burgerje” után ácsingózik a leghosszabb, kígyózó sor, a New York-i legnépszerűbb hamburgeresnél, a Shake Shackben a rántott csirkés burgerért őrülnek meg népek, a szintén New York-i, polgárpukkasztó fenegyerek, David Chang kizárólag rántott csirkés szendvicset áruló büfét nyit.

De itthon sem kell szégyenkezni. A mindig újdonsággal előrukkoló Bíró Lajos sem véletlenül nyitott rántotthúsozót a belvárosi, menő piacon. Ihletért van hová visszanyúlni, hiszen a rántott csirke valamilyen formája szinte minden kultúrában létezik, az amerikai déli államokban például óriási kultusza van, de Japánban is népszerű, csak ott apró falatokban, sok rizzsel, és szójaszószos mártogatóval adják.

Az alábbi rántott csirke amolyan új hullámos, csajos recept, az egykori modellből és rendezvényszervezőből álló testvérpártól, az egészséges étkezést rokonszenvesen hirdető Hemsley nővérektől kölcsönöztem. Természetesen nem szabad összehasonlítani a hagyományos, bundás, morzsás változattal, de élményben megközelíti, a fűszeres magok ugyanis ropogósra, ízesre sülnek. Klassz alternatíva, és még az olajban sütést is megússzuk.

 

Sütőben sült, mandulás rántott csirke

Hozzávalók (4 adag)

 

8 alsó csirkecomb

só, bors

10 dkg hámozott mandula

10 dkg hántolt napraforgómag

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál szárított kakukkfű és oregánó

2 tojás

0,5 dl olívaolaj

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréses üzemmódban. A csirkecombokat konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk, majd megsózzuk. A mandulát és a napraforgómagot ledaráljuk, de nem teljesen finomra, porszerűre, maradjanak benne durvább darabok. Egy tálban összekeverjük a darált magokat a fűszerekkel, és egy fél kávéskanál sóval. Egy másik tálban felverjük a tojásokat. A csirkecombokat először a tojásba forgatjuk, majd a fűszeres magokba. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, amit előtte vékonyan megkentünk olívaolajjal. A tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal. 45 perc alatt megsütjük, ezalatt a csirke átsül, a magok pedig ropogósra pirulnak. Köretnek salátát, vékonyra gyalult, olívaolajjal, mézzel és filézett naranccsal kevert édesköményt vagy karfiolpürét ajánlok. Utóbbihoz a karfiolt puhára főzzük, majd mandulatejjel pürésítjük (ha nem kalóriaszegényen készítjük, akkor vajjal dúsítjuk).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Ungvári Tamás: A dandyt elfogadom

  • Urfi Péter

Teljesen legális, belügyi bárcával vártak a legszebb lányok – dicsekedett az író, fordító majd' tíz évvel ezelőtt, amikor egy fotó történetét is alaposan körbejárta Urfi Péter kérdésére. Idézzük fel az Ungvári Tamással készült interjút egy 2016-os lapszámból!

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.