chili&vanília

A rántott csirke az új hamburger!

Gasztro

Mit szóljon az ember, amikor a nemzetközi gasztromédia figyelése során egyszer csak feltűnik neki, hogy a legforróbb trend nem más, mint a jó öreg rántott húsos szendvics? Természetesen nem annak nevezik, inkább rántott húsos burgernek, ez azonban mit sem változtat a tényen, hogy a zsemlébe, briósba, esetleg valamilyen ázsiai gőzbuciba helyezett rántott szelet, netán csirke mégiscsak egy rántott húsos szendvics. Berlin egyik legmenőbb evőpiacán az osztrák vendégszereplő „schnitzel burgerje” után ácsingózik a leghosszabb, kígyózó sor, a New York-i legnépszerűbb hamburgeresnél, a Shake Shackben a rántott csirkés burgerért őrülnek meg népek, a szintén New York-i, polgárpukkasztó fenegyerek, David Chang kizárólag rántott csirkés szendvicset áruló büfét nyit.

De itthon sem kell szégyenkezni. A mindig újdonsággal előrukkoló Bíró Lajos sem véletlenül nyitott rántotthúsozót a belvárosi, menő piacon. Ihletért van hová visszanyúlni, hiszen a rántott csirke valamilyen formája szinte minden kultúrában létezik, az amerikai déli államokban például óriási kultusza van, de Japánban is népszerű, csak ott apró falatokban, sok rizzsel, és szójaszószos mártogatóval adják.

Az alábbi rántott csirke amolyan új hullámos, csajos recept, az egykori modellből és rendezvényszervezőből álló testvérpártól, az egészséges étkezést rokonszenvesen hirdető Hemsley nővérektől kölcsönöztem. Természetesen nem szabad összehasonlítani a hagyományos, bundás, morzsás változattal, de élményben megközelíti, a fűszeres magok ugyanis ropogósra, ízesre sülnek. Klassz alternatíva, és még az olajban sütést is megússzuk.

 

Sütőben sült, mandulás rántott csirke

Hozzávalók (4 adag)

 

8 alsó csirkecomb

só, bors

10 dkg hámozott mandula

10 dkg hántolt napraforgómag

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál szárított kakukkfű és oregánó

2 tojás

0,5 dl olívaolaj

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréses üzemmódban. A csirkecombokat konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk, majd megsózzuk. A mandulát és a napraforgómagot ledaráljuk, de nem teljesen finomra, porszerűre, maradjanak benne durvább darabok. Egy tálban összekeverjük a darált magokat a fűszerekkel, és egy fél kávéskanál sóval. Egy másik tálban felverjük a tojásokat. A csirkecombokat először a tojásba forgatjuk, majd a fűszeres magokba. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, amit előtte vékonyan megkentünk olívaolajjal. A tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal. 45 perc alatt megsütjük, ezalatt a csirke átsül, a magok pedig ropogósra pirulnak. Köretnek salátát, vékonyra gyalult, olívaolajjal, mézzel és filézett naranccsal kevert édesköményt vagy karfiolpürét ajánlok. Utóbbihoz a karfiolt puhára főzzük, majd mandulatejjel pürésítjük (ha nem kalóriaszegényen készítjük, akkor vajjal dúsítjuk).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.