chili&vanília

A rántott csirke az új hamburger!

Gasztro

Mit szóljon az ember, amikor a nemzetközi gasztromédia figyelése során egyszer csak feltűnik neki, hogy a legforróbb trend nem más, mint a jó öreg rántott húsos szendvics? Természetesen nem annak nevezik, inkább rántott húsos burgernek, ez azonban mit sem változtat a tényen, hogy a zsemlébe, briósba, esetleg valamilyen ázsiai gőzbuciba helyezett rántott szelet, netán csirke mégiscsak egy rántott húsos szendvics. Berlin egyik legmenőbb evőpiacán az osztrák vendégszereplő „schnitzel burgerje” után ácsingózik a leghosszabb, kígyózó sor, a New York-i legnépszerűbb hamburgeresnél, a Shake Shackben a rántott csirkés burgerért őrülnek meg népek, a szintén New York-i, polgárpukkasztó fenegyerek, David Chang kizárólag rántott csirkés szendvicset áruló büfét nyit.

De itthon sem kell szégyenkezni. A mindig újdonsággal előrukkoló Bíró Lajos sem véletlenül nyitott rántotthúsozót a belvárosi, menő piacon. Ihletért van hová visszanyúlni, hiszen a rántott csirke valamilyen formája szinte minden kultúrában létezik, az amerikai déli államokban például óriási kultusza van, de Japánban is népszerű, csak ott apró falatokban, sok rizzsel, és szójaszószos mártogatóval adják.

Az alábbi rántott csirke amolyan új hullámos, csajos recept, az egykori modellből és rendezvényszervezőből álló testvérpártól, az egészséges étkezést rokonszenvesen hirdető Hemsley nővérektől kölcsönöztem. Természetesen nem szabad összehasonlítani a hagyományos, bundás, morzsás változattal, de élményben megközelíti, a fűszeres magok ugyanis ropogósra, ízesre sülnek. Klassz alternatíva, és még az olajban sütést is megússzuk.

 

Sütőben sült, mandulás rántott csirke

Hozzávalók (4 adag)

 

8 alsó csirkecomb

só, bors

10 dkg hámozott mandula

10 dkg hántolt napraforgómag

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál szárított kakukkfű és oregánó

2 tojás

0,5 dl olívaolaj

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréses üzemmódban. A csirkecombokat konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk, majd megsózzuk. A mandulát és a napraforgómagot ledaráljuk, de nem teljesen finomra, porszerűre, maradjanak benne durvább darabok. Egy tálban összekeverjük a darált magokat a fűszerekkel, és egy fél kávéskanál sóval. Egy másik tálban felverjük a tojásokat. A csirkecombokat először a tojásba forgatjuk, majd a fűszeres magokba. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, amit előtte vékonyan megkentünk olívaolajjal. A tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal. 45 perc alatt megsütjük, ezalatt a csirke átsül, a magok pedig ropogósra pirulnak. Köretnek salátát, vékonyra gyalult, olívaolajjal, mézzel és filézett naranccsal kevert édesköményt vagy karfiolpürét ajánlok. Utóbbihoz a karfiolt puhára főzzük, majd mandulatejjel pürésítjük (ha nem kalóriaszegényen készítjük, akkor vajjal dúsítjuk).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.