chili&vanília

A világ legmenőbb lecsója

Gasztro

Lecsója, vagy hasonló, paprikás, paradicsomos egytálétele szinten minden országnak akad. A saksuka (shakshouka), azaz a fűszeres paradicsomszószban posírozott tojás lett azonban kétségtelenül a legdivatosabb és leghíresebb lecsóféle, világszerte ismerik, számos trendi bisztró tartja étlapon, gyakran a reggeli ételek között. Bár mind a Közel-Kelet, mind Észak-Afrika országaiban készítik, izraeli fogásként került a világ gasztronómiai vérkeringésébe. Talán összefüggésben van ez az új generációs, kortárs izraeli konyha általános elterjedésével is. Izraelben mindenesetre számos, a saksukával kapcsolatos kérdés vitatott. Először is, az eredete: egyes források szerint Tunéziából vagy Marokkóból származik, mások szerint Törökországból vagy Jemenből. A viták következő tárgya természetesen a recept maga. Hogy a paradicsomszószba egyáltalán kerülhet-e még bármilyen más zöldség (van, aki már a hagymát is kitiltaná belőle), mivel szabad fűszerezni, mennyire lehet csípős stb. A nagy diskurzus közepette egyvalamiben azonban mindig egyetértés van: a saksuka zseniális étel, amit szinte mindenki imád. Az alább ajánlott változat a sok paprika miatt igen közel áll a mi lecsónkhoz, mindössze a fűszerezése kalandosabb. A tojást tálalás előtt kell csak beleütni, a sárgájának pedig folyósnak kell maradnia. Bármilyen paprikát használhatunk, a piacon most igencsak színpompás a választék.

 

Saksuka – közel-keleti fűszeres lecsó, tojással

Hozzávalók (4 adag)

 

0,5 dl olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt római kömény

1 csipet fahéj

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál cayenne bors

50 dkg zöldpaprika, feldarabolva

1 doboz hámozott paradicsom (40 dkg)

4 paradicsom

só, bors

1 teáskanál nádcukor

1 csokor petrezselyem

4 egész tojás

a tetejére: friss snidling, koriander

esetleg: kecskesajt vagy morzsolt feta

 

Egy nagy serpenyőben olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát, amikor kezdenek puhulni, hozzáadjuk a fűszereket: a koriandert, római köményt, fahéjat, pirospaprikát, cayenne borsot. Beletesszük a darabokra aprított zöldpaprikát, és azt is puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a friss, cikkekre vágott paradicsomot. Ezután kb. 15 percig főzzük erős lángon, hogy a mártás kissé besűrűsödjön, de azért maradjon leve, majd hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet és a nádcukrot. Sóval, borssal ízesítjük. Négy mélyedést formázunk a lecsóban, bele­ütünk egy-egy tojást, majd lefedve kb. 10 percig főzzük, hogy a tojásfehérje megdermedjen, a sárgája viszont folyós maradjon. Tálaláskor friss snidlinget, koriandert szórunk rá, és reszelhetünk rá sajtot, fetát is. Friss kenyérrel vagy pitával kínáljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk