Lecsója, vagy hasonló, paprikás, paradicsomos egytálétele szinten minden országnak akad. A saksuka (shakshouka), azaz a fűszeres paradicsomszószban posírozott tojás lett azonban kétségtelenül a legdivatosabb és leghíresebb lecsóféle, világszerte ismerik, számos trendi bisztró tartja étlapon, gyakran a reggeli ételek között. Bár mind a Közel-Kelet, mind Észak-Afrika országaiban készítik, izraeli fogásként került a világ gasztronómiai vérkeringésébe. Talán összefüggésben van ez az új generációs, kortárs izraeli konyha általános elterjedésével is. Izraelben mindenesetre számos, a saksukával kapcsolatos kérdés vitatott. Először is, az eredete: egyes források szerint Tunéziából vagy Marokkóból származik, mások szerint Törökországból vagy Jemenből. A viták következő tárgya természetesen a recept maga. Hogy a paradicsomszószba egyáltalán kerülhet-e még bármilyen más zöldség (van, aki már a hagymát is kitiltaná belőle), mivel szabad fűszerezni, mennyire lehet csípős stb. A nagy diskurzus közepette egyvalamiben azonban mindig egyetértés van: a saksuka zseniális étel, amit szinte mindenki imád. Az alább ajánlott változat a sok paprika miatt igen közel áll a mi lecsónkhoz, mindössze a fűszerezése kalandosabb. A tojást tálalás előtt kell csak beleütni, a sárgájának pedig folyósnak kell maradnia. Bármilyen paprikát használhatunk, a piacon most igencsak színpompás a választék.
Saksuka – közel-keleti fűszeres lecsó, tojással
Hozzávalók (4 adag)
0,5 dl olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 csipet fahéj
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál cayenne bors
50 dkg zöldpaprika, feldarabolva
1 doboz hámozott paradicsom (40 dkg)
4 paradicsom
só, bors
1 teáskanál nádcukor
1 csokor petrezselyem
4 egész tojás
a tetejére: friss snidling, koriander
esetleg: kecskesajt vagy morzsolt feta
Egy nagy serpenyőben olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát, amikor kezdenek puhulni, hozzáadjuk a fűszereket: a koriandert, római köményt, fahéjat, pirospaprikát, cayenne borsot. Beletesszük a darabokra aprított zöldpaprikát, és azt is puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a friss, cikkekre vágott paradicsomot. Ezután kb. 15 percig főzzük erős lángon, hogy a mártás kissé besűrűsödjön, de azért maradjon leve, majd hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet és a nádcukrot. Sóval, borssal ízesítjük. Négy mélyedést formázunk a lecsóban, beleütünk egy-egy tojást, majd lefedve kb. 10 percig főzzük, hogy a tojásfehérje megdermedjen, a sárgája viszont folyós maradjon. Tálaláskor friss snidlinget, koriandert szórunk rá, és reszelhetünk rá sajtot, fetát is. Friss kenyérrel vagy pitával kínáljuk.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu