Tartalom

MaNcs 30. évf. 35. sz. (2018-08-30)

Publicisztika

Jeney Petra

Publicisztika

A bizalom vége

A Celmer-ügy és következményei

Tavaly májusban az ír hatóságok Dublinban letartóztatták Artur Celmer 31 éves lengyel állampolgárt, akit kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt szándékozott (lengyel) bíróság elé állítani a (lengyel) vádhatóság.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Semmi

2017. október 14. Mond ez a dátum valamit bárkinek is? Ekkor jelent meg Sárosdi Lilla színésznő Facebook-bejegyzése az őt ért szexuális zaklatásról. A rá következő napokban olybá tűnt, megindul valamiféle öntisztulási folyamat a magyar kulturális életben, kisvártatva napvilágra kerültek Kerényi Miklós Gábor viselt dolgai is, s nem is maradtak közvetlen következmények nélkül sem az ő, sem a Sárosdival erőszakoskodó Marton László tettei.

A szerk.

A szerk.

A híres szerző

Demokratikus kapitalizmusunk fényes napjait éli, egymást érik a nagy horderejű fel- és bevásárlások, adások és vételek pörögnek zabolátlanul, befolyásolást garantáló részesedés tapos titokzatos tőkealap sarkára.

Egotrip

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Időben lépni

A kerékpársportban sokszor minden csak az időzítésen múlik. Tudta ezt Holló Sándor is, aki Hegyeshalom belterületén, a Vörös Lendület TSZ vendéglátó-helyiségének kapualjában várta, hogy az 1953-as Budapest–Bécs–Budapest-verseny élbolya elhaladjon előtte.

Külpol

A török gazdasági válság

Külpol

Szídd fel begyem a sok pénzt!

Hová vezet, ha a gazdaság bajait nem kezelik időben, mert az országot egy személyben irányító vezető úgy gondolja, szembemehet a gazdasági törvényszerűségekkel?

Belpol

Az egyházi iskolák térnyerése

Belpol

Holtig tanít

Az Orbán-kormány évek óta építi az egyházi iskolahálózatot, miközben az állami rendszer egyre rosszabb állapotban van. Az egyházi intézmények azonban sok esetben növelik a szegregációt, és szembemennek a modern pedagógiával is.

Elégedetlen állami közszolgák

Belpol

Még hallgatnak

A választások bojkottját nem vállalták be a közigazgatásban dolgozók, de most összefognának a tűzoltókkal és a rendőrökkel. Nemcsak magasabb bért, hanem – elsőre meghökkentő módon – bürokráciacsökkentést is követelnek.

A Heti Válasz bezárása

Belpol

Zéró tolerancia

„A választás után természetesen elégtételt fogunk venni” – fenyegetőzött a kormányfő a kampányban, amikor a média több fideszes politikus szennyesét kiteregette. Április 8. után először azokra csaptak le, akik jobbról merészelték bírálni Orbán Viktor politikáját.

Interjú

Belpol

Jeszenszky Orbán kormányzásáról: „Bólogató Jánosokkal nem lehet egy országot vezetni”

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány volt külügyminisztere Orbán Nyugat-ellenességéről

Az elsők között szorgalmazta a jobboldalon, hogy Orbán Viktor legyen a tábor vezetője, 2014-ig a kormány támogatója, oslói nagykövetként a képviselője volt. Ma már úgy látja, Orbán a vesztébe viheti az országot, a Nyugat-ellenessége pedig történelmi vétek.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Lagzi Luigi

TLC

Ha önök is kora gyermekkoruk óta az álom­esküvőjüket tervezgetik (vagyunk így ezzel egy páran), akkor alighanem már réges-rég kitartó nézői a TLC csatornának.

Zene

Lemez

Zene

Bárány üvölt a farkasokkal

Deafheaven: Ordinary Corrupt Human Love

Semmi sem tudja úgy megzavarni a műfaji kalitkák stabilan kijelölt rácsaihoz szokott zenerajongót, mint amikor a zenészek egymástól látszólag távoli műfajokat uszítanak egymásra – mint vadakat az arénában –, ám a stíluselemek végül a várakozásokra rácáfolva harmonikusan egybesimulnak az értő kezek alatt.

Könyv

Film

Könyv

Könyvvel persze könnyebb

Isabel Coixet: Könyvesbolt a tengerparton

Ember és könyv közeledésének szép és meghitt, sőt, már-már erotikus példájának lehetünk tanúi, méghozzá ott, ahol erre a legkevésbé számítottunk: egy angolosan jól nevelt, teasütemény-szagú koprodukcióban.

Könyv

Könyv

Mitől ütős egy detektívtörténet?

Nyomozómunka híján - Miklós Ágnes Kata: A nyolc fogaskerék esete

Van valami végtelenül lehangoló abban, amikor egy populáris műfajokkal foglalkozó tanulmánykötet többoldalnyi magyarázkodással és panasszal indít.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Összezárva

Fürdőző írók a PIM-ben

Kétségtelenül van abban valami megragadó, ahogy a fénykép készültekor, az 1959-ben mindössze 31 esztendős Juhász Ferenc – aki egyébként éppen kilencven éve született – dob egy hátast a szigligeti strand úgynevezett íróstégjéről. Koczogh Ákos fotója egyszerre felszabadult és szokatlan: jelentős alkotókat oldalkötős fecskében marháskodni nem gyakran látunk.

Lélek

Mit csinálnak a közösségszervezők?

Lélek

Egy mindenkiért

Kátyúsak az utak? Nem megfelelő a közvilágítás? Be akarják zárni az óvodát? Nincsenek szabadidős lehetőségek? A helyi problémákat a helyi lakosok ismerik igazán, így sokszor a megoldás is az ő kezükben van. Ebben segít a közösségszervező.

Jelmezes kórházlátogatás

Lélek

Elza sóhajt, Spock beköszön

A hazai cosplay-kultúra kosztümös képviselői betegeket látogatnak. Csatlakoztunk Hófehérke Star Wars-rohamosztagosokból álló kíséretéhez a Szent László Kórház gyermekonkológiai osztályán.

Lokál

Veteránjármű-birodalom Polgáron

Lokál

Ikarusok a pusztában

Ha valaki véletlenül téved erre, azt hiszi, álmodik. Ameddig csak a szem ellát, régi buszok sorakoznak, olyan az egész, mintha a rozsdatemető tetemeit exhumálták volna.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„A modernitás a tekintély egyetemes válsága”

Klima Gyula filozófus

A Mátrix világát, az ember saját magától is elidegenedett öntudatának ötletét Descartes-nak és a nominalista középkori filozófiának köszönhetjük? Kant már csak próbálta menteni a menthetőt? A New York-i Fordham University tanárával beszélgettünk a Nagy Skolasztika gondolatkatedrálisairól és arról, ami az összeomlásuk utánuk következett.

Pert vesztett a Monsanto, bajban a Bayer

Tudomány

289 millió dollár egy életért

Most ugyan elvesztett egy nagy pert, s hamarosan sokak szemében gyűlöletes nevét is elhagyhatja a nemrég új kézbe került agrártechnológiai multi, de a halálos játszma még korántsem dőlt el.

Tévétorrent
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Hitelesen hozzászólni”

Koltay Anna és Turán Eszter dokumentumfilmesek

Önerőből vágtak bele a budapesti szubkultúrákat bemutató filmsorozatba, először a punk és a hardcore, most pedig a hiphop színterét tekintették át – meglepően szórakoztatóan. A két rendezővel az underground konfliktusairól és a filmkészítést gáncsoló szexizmusról is beszélgettünk.