chili&vanília

Azura

Gasztro

A legendás jeruzsálemi Azura kifőzdét ötven éve alapította az a család, amelyik a mai napig is viszi, elsöprő sikerrel. A híres, vibráló Mahane Jehuda piac egyik legkedveltebb étkezdéje a nyüzsgő forgatag iraki szekciójában található. Egyszerű, műanyag székek, nulla dizájn, és mindig tömeg. Iraki–kurd–zsidó házi kosztot visznek, a népes család valamelyik tagja áll szinte mindig a rotyogó lábasok felett, amelyeket ebédidőben gyertyaláng tart melegen. Kora délutánra el is fogy minden az utolsó falatig. Az ételekben az iraki–kurd konyha eklektikus – mongol, török, indiai – öröksége köszön vissza. Fűszeres, de nem csípős, házias, lassan főtt zöldség- és húsraguk, csodás gabonafélék, mély, karakteres ízek, sok meglepetéssel. Az étterem tel-avivi testvére a város egyik pezsgő, menő negyedében található, és hasonló szeretethullám övezi, mint az eredeti, ikonikus fiókját. A hangulat itt nagyvonalúbb, kozmopolitább és trendibb, a hagyományos gyertyaláng és a családfő receptjei azonban itt is megmaradtak. A terülj, terülj, asztalkámon lakoma: a város egyik legjobb humusza, padlizsánkrém, gránátalmás saláták, az iraki konyha leghíresebb fogása, a kubbeh leves (hússal töltött grízgombóc), majd a jellegzetes egytálátelek: soffrito, azaz lassan sült marharagu, húsgombóc sárgarépával, zöldbabos bárány, babos rizs, nagyszerű zöldbúzapiláf, birsalmás csirke. Utóbbi ihlette az alább ajánlott, tartalmas és különleges fogást. Az Azura nem mellesleg a világ egyik legjobb ízű és legbarátságosabb kifőzdéje, aki teheti, egyszer nézze meg.

Fűszeres csirkeragu birsalmával és gesztenyével

Hozzávalók (4–6 adag)

 

3 evőkanál olívaolaj

50 dkg csirkecombfilé, nagyobb darabokra vágva

só, bors

1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve

4 cm gyömbér, finomra aprítva

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

6 szegfűszeg

1 fahéjrúd

1 birsalma, nagyobb kockákra vágva (nem szükséges meghámozni)

3 közepes méretű (nem szétfövő fajta) burgonya, meghámozva, nagyobb kockákra vágva

12,5 dkg vákuumcsomagolt, előfőzött gesztenye

 

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és körbepirítjuk az előzetesen megsózott, megborsozott csirkedarabokat. Érdemes rajta hagyni a bőrét az íze miatt, de aki szeretné, eltávolíthatja. Kivesszük a csirkedarabokat és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre dinszteljük a hagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a fűszereket: az őrölt kurkumát, a szegfűborsot, a szegfűszeget és fahéjat, átforgatjuk, majd visszatesszük a csirkedarabokat. Beletesszük a nagyobb darabokra felkockázott birsalmát és krumplit, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 3 dl alaplével vagy vízzel, és alacsony tűzön, fedő alatt kb. 35–40 percig főzzük, amíg minden megpuhul, de nem fő szét. A végén levesszük a fedőt, ekkor adjuk hozzá a gesztenyét, és néhány percig erős lángon főzzük, hogy a leve kissé besűrűsödjön. Rizs, kuszkusz vagy pita illik hozzá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."