chili&vanília

Azura

  • chili&vanília
  • 2017. december 9.

Gasztro

A legendás jeruzsálemi Azura kifőzdét ötven éve alapította az a család, amelyik a mai napig is viszi, elsöprő sikerrel. A híres, vibráló Mahane Jehuda piac egyik legkedveltebb étkezdéje a nyüzsgő forgatag iraki szekciójában található. Egyszerű, műanyag székek, nulla dizájn, és mindig tömeg. Iraki–kurd–zsidó házi kosztot visznek, a népes család valamelyik tagja áll szinte mindig a rotyogó lábasok felett, amelyeket ebédidőben gyertyaláng tart melegen. Kora délutánra el is fogy minden az utolsó falatig. Az ételekben az iraki–kurd konyha eklektikus – mongol, török, indiai – öröksége köszön vissza. Fűszeres, de nem csípős, házias, lassan főtt zöldség- és húsraguk, csodás gabonafélék, mély, karakteres ízek, sok meglepetéssel. Az étterem tel-avivi testvére a város egyik pezsgő, menő negyedében található, és hasonló szeretethullám övezi, mint az eredeti, ikonikus fiókját. A hangulat itt nagyvonalúbb, kozmopolitább és trendibb, a hagyományos gyertyaláng és a családfő receptjei azonban itt is megmaradtak. A terülj, terülj, asztalkámon lakoma: a város egyik legjobb humusza, padlizsánkrém, gránátalmás saláták, az iraki konyha leghíresebb fogása, a kubbeh leves (hússal töltött grízgombóc), majd a jellegzetes egytálátelek: soffrito, azaz lassan sült marharagu, húsgombóc sárgarépával, zöldbabos bárány, babos rizs, nagyszerű zöldbúzapiláf, birsalmás csirke. Utóbbi ihlette az alább ajánlott, tartalmas és különleges fogást. Az Azura nem mellesleg a világ egyik legjobb ízű és legbarátságosabb kifőzdéje, aki teheti, egyszer nézze meg.

Fűszeres csirkeragu birsalmával és gesztenyével

Hozzávalók (4–6 adag)

 

3 evőkanál olívaolaj

50 dkg csirkecombfilé, nagyobb darabokra vágva

só, bors

1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve

4 cm gyömbér, finomra aprítva

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

6 szegfűszeg

1 fahéjrúd

1 birsalma, nagyobb kockákra vágva (nem szükséges meghámozni)

3 közepes méretű (nem szétfövő fajta) burgonya, meghámozva, nagyobb kockákra vágva

12,5 dkg vákuumcsomagolt, előfőzött gesztenye

 

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és körbepirítjuk az előzetesen megsózott, megborsozott csirkedarabokat. Érdemes rajta hagyni a bőrét az íze miatt, de aki szeretné, eltávolíthatja. Kivesszük a csirkedarabokat és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre dinszteljük a hagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a fűszereket: az őrölt kurkumát, a szegfűborsot, a szegfűszeget és fahéjat, átforgatjuk, majd visszatesszük a csirkedarabokat. Beletesszük a nagyobb darabokra felkockázott birsalmát és krumplit, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 3 dl alaplével vagy vízzel, és alacsony tűzön, fedő alatt kb. 35–40 percig főzzük, amíg minden megpuhul, de nem fő szét. A végén levesszük a fedőt, ekkor adjuk hozzá a gesztenyét, és néhány percig erős lángon főzzük, hogy a leve kissé besűrűsödjön. Rizs, kuszkusz vagy pita illik hozzá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.