chili&vanília

Azura

Gasztro

A legendás jeruzsálemi Azura kifőzdét ötven éve alapította az a család, amelyik a mai napig is viszi, elsöprő sikerrel. A híres, vibráló Mahane Jehuda piac egyik legkedveltebb étkezdéje a nyüzsgő forgatag iraki szekciójában található. Egyszerű, műanyag székek, nulla dizájn, és mindig tömeg. Iraki–kurd–zsidó házi kosztot visznek, a népes család valamelyik tagja áll szinte mindig a rotyogó lábasok felett, amelyeket ebédidőben gyertyaláng tart melegen. Kora délutánra el is fogy minden az utolsó falatig. Az ételekben az iraki–kurd konyha eklektikus – mongol, török, indiai – öröksége köszön vissza. Fűszeres, de nem csípős, házias, lassan főtt zöldség- és húsraguk, csodás gabonafélék, mély, karakteres ízek, sok meglepetéssel. Az étterem tel-avivi testvére a város egyik pezsgő, menő negyedében található, és hasonló szeretethullám övezi, mint az eredeti, ikonikus fiókját. A hangulat itt nagyvonalúbb, kozmopolitább és trendibb, a hagyományos gyertyaláng és a családfő receptjei azonban itt is megmaradtak. A terülj, terülj, asztalkámon lakoma: a város egyik legjobb humusza, padlizsánkrém, gránátalmás saláták, az iraki konyha leghíresebb fogása, a kubbeh leves (hússal töltött grízgombóc), majd a jellegzetes egytálátelek: soffrito, azaz lassan sült marharagu, húsgombóc sárgarépával, zöldbabos bárány, babos rizs, nagyszerű zöldbúzapiláf, birsalmás csirke. Utóbbi ihlette az alább ajánlott, tartalmas és különleges fogást. Az Azura nem mellesleg a világ egyik legjobb ízű és legbarátságosabb kifőzdéje, aki teheti, egyszer nézze meg.

Fűszeres csirkeragu birsalmával és gesztenyével

Hozzávalók (4–6 adag)

 

3 evőkanál olívaolaj

50 dkg csirkecombfilé, nagyobb darabokra vágva

só, bors

1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve

4 cm gyömbér, finomra aprítva

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

6 szegfűszeg

1 fahéjrúd

1 birsalma, nagyobb kockákra vágva (nem szükséges meghámozni)

3 közepes méretű (nem szétfövő fajta) burgonya, meghámozva, nagyobb kockákra vágva

12,5 dkg vákuumcsomagolt, előfőzött gesztenye

 

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és körbepirítjuk az előzetesen megsózott, megborsozott csirkedarabokat. Érdemes rajta hagyni a bőrét az íze miatt, de aki szeretné, eltávolíthatja. Kivesszük a csirkedarabokat és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre dinszteljük a hagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a fűszereket: az őrölt kurkumát, a szegfűborsot, a szegfűszeget és fahéjat, átforgatjuk, majd visszatesszük a csirkedarabokat. Beletesszük a nagyobb darabokra felkockázott birsalmát és krumplit, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 3 dl alaplével vagy vízzel, és alacsony tűzön, fedő alatt kb. 35–40 percig főzzük, amíg minden megpuhul, de nem fő szét. A végén levesszük a fedőt, ekkor adjuk hozzá a gesztenyét, és néhány percig erős lángon főzzük, hogy a leve kissé besűrűsödjön. Rizs, kuszkusz vagy pita illik hozzá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.