chili&vanília

Azura

Gasztro

A legendás jeruzsálemi Azura kifőzdét ötven éve alapította az a család, amelyik a mai napig is viszi, elsöprő sikerrel. A híres, vibráló Mahane Jehuda piac egyik legkedveltebb étkezdéje a nyüzsgő forgatag iraki szekciójában található. Egyszerű, műanyag székek, nulla dizájn, és mindig tömeg. Iraki–kurd–zsidó házi kosztot visznek, a népes család valamelyik tagja áll szinte mindig a rotyogó lábasok felett, amelyeket ebédidőben gyertyaláng tart melegen. Kora délutánra el is fogy minden az utolsó falatig. Az ételekben az iraki–kurd konyha eklektikus – mongol, török, indiai – öröksége köszön vissza. Fűszeres, de nem csípős, házias, lassan főtt zöldség- és húsraguk, csodás gabonafélék, mély, karakteres ízek, sok meglepetéssel. Az étterem tel-avivi testvére a város egyik pezsgő, menő negyedében található, és hasonló szeretethullám övezi, mint az eredeti, ikonikus fiókját. A hangulat itt nagyvonalúbb, kozmopolitább és trendibb, a hagyományos gyertyaláng és a családfő receptjei azonban itt is megmaradtak. A terülj, terülj, asztalkámon lakoma: a város egyik legjobb humusza, padlizsánkrém, gránátalmás saláták, az iraki konyha leghíresebb fogása, a kubbeh leves (hússal töltött grízgombóc), majd a jellegzetes egytálátelek: soffrito, azaz lassan sült marharagu, húsgombóc sárgarépával, zöldbabos bárány, babos rizs, nagyszerű zöldbúzapiláf, birsalmás csirke. Utóbbi ihlette az alább ajánlott, tartalmas és különleges fogást. Az Azura nem mellesleg a világ egyik legjobb ízű és legbarátságosabb kifőzdéje, aki teheti, egyszer nézze meg.

Fűszeres csirkeragu birsalmával és gesztenyével

Hozzávalók (4–6 adag)

 

3 evőkanál olívaolaj

50 dkg csirkecombfilé, nagyobb darabokra vágva

só, bors

1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve

4 cm gyömbér, finomra aprítva

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

6 szegfűszeg

1 fahéjrúd

1 birsalma, nagyobb kockákra vágva (nem szükséges meghámozni)

3 közepes méretű (nem szétfövő fajta) burgonya, meghámozva, nagyobb kockákra vágva

12,5 dkg vákuumcsomagolt, előfőzött gesztenye

 

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és körbepirítjuk az előzetesen megsózott, megborsozott csirkedarabokat. Érdemes rajta hagyni a bőrét az íze miatt, de aki szeretné, eltávolíthatja. Kivesszük a csirkedarabokat és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre dinszteljük a hagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a fűszereket: az őrölt kurkumát, a szegfűborsot, a szegfűszeget és fahéjat, átforgatjuk, majd visszatesszük a csirkedarabokat. Beletesszük a nagyobb darabokra felkockázott birsalmát és krumplit, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 3 dl alaplével vagy vízzel, és alacsony tűzön, fedő alatt kb. 35–40 percig főzzük, amíg minden megpuhul, de nem fő szét. A végén levesszük a fedőt, ekkor adjuk hozzá a gesztenyét, és néhány percig erős lángon főzzük, hogy a leve kissé besűrűsödjön. Rizs, kuszkusz vagy pita illik hozzá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után. 

Nem pontosan ugyanaz a szem

Ötvenhét turistabusz áll a parkolóban. A sofőrök dohányoznak, beszélgetnek, múlatják az időt, míg várnak az utasaikra. Akik nagyjából másfél óra alatt végeznek; előbb Auschwitz 1-et járják körbe, aztán jön Birkenau, oda át kell vinni őket, mert az cirka 3 kilométerrel távolabb van, ott aztán újabb egy-másfél órát eltöltenek majd.

Dőlve halnak

Lóhalálában terjesztették be és fogadták el egy salátatörvénybe csomagolva a védett erdők könnyebb letarolását lehetővé tevő módosításokat a kormánypárti képviselők. Az erdőkért aggódó szakemberek is csak találgatnak, kinek sürgős a várható erdőirtás.