étel, kihordó

Bajor Söröző

  • ételhordó
  • 2020. június 28.

Gasztro

Mondhatnánk nagy szavakkal, hogy a kijárási korlátozás eltörlése nyomán új időszámítás kezdődött a hazai vendéglátóiparban. Több mint két hónap múltán ismét megnyíltak az éttermek, legalábbis félig-meddig. Papíron eddig is nyitva voltak (bár vendég nem léphette át a küszöböt), de az új rend szerint már nem csak utcán át vagy futáron keresztül lehet rendelni, a teraszokra immár szabad a beülés. De még mennyire! Az újság is megírta, hogy „a korlátozás feloldásának láthatóan nagyon sokan örültek és ki is élvezték, hogy hosszú hetek után végre ismét bevehették a kedvenc helyeiket”, a helyszíni felvételeken egymásba érnek az asztalok, és minden hely foglalt. Másfél méteres távolság? Szájmaszk? Ugyan már! Jól tettük, hogy otthon maradtunk.

A Karinthy Frigyes úton működő, békeidőben egyetemista törzshelynek mondható Bajor Sörözőt néztük ki, az elégedettségi mutató 9,5 ponton áll, ez elég meggyőzőnek tűnik. Az elnevezés nyomán az Oktoberfest meg különféle káposztás képletek jutnak az eszünkbe, de ez félrevezető. A burgerek mellett ugyan befigyel két darab bajor étel is, de levest, desszertet nem kínálnak.

Bátraké a szerencse, így a kardhalburgert választjuk (2450 Ft), amelybe koronaékszerként 20 dekás „steaket” ígérnek. Ránézésre van az 25 is, leginkább egy jégkorongra emlékeztet, csak sokkal világosabb. Meg nem tudnánk mondani, hogy valóban kardhalból készült-e, de az biztos, hogy rég ettünk ilyen jó halas árut. Ráadásul a zsemle is átlagon felüli, a belevalók (tejföl, saláta, aszalt paradicsom) pedig sokkal jobban passzolnak hozzá, mint a szokásos hamburgeri töltelékek. Kár, hogy a coleslaw salátát (490 Ft) elsózták, a steakburgonya- és az édesburgonya-köret (mindkettő 490 Ft) pedig frissen feltehetően jó lehetett, de az biztos, hogy az áruszállítás félórája nem kímélte őket. Rájuk kellett melegíteni mikróval, és ez a sült krumpli halála, elkerülhetetlen a szottyadás.

Az említett kétdarabos bajor oldalt a csülök (2400 Ft) és a kolbász (1780 Ft) képviseli. A kolbász a nyáriasabb választás, és nem is jártunk rosszul vele, legalábbis pont ilyennek képzeljük a bajor kolbászt: karcsúnak, világosnak, roppanósnak. Külön öröm, hogy a futáridő sem fogott ki rajta. Az kevésbé örömteli, hogy perec helyett hagymakarikával (690 Ft) vagyunk kénytelen köríteni, amely jó ugyan, de ilyenkor nem az igazi.

Figyelmébe ajánljuk