Tartalom

MaNcs 32. évf. 22. sz. (2020-05-28)

Publicisztika

Inkei Péter

Publicisztika

Hogyan menthető meg a járvány sújtotta magyar kultúra?

Minél nagyobb a baj, annál gyakrabban bukkan fel a vélekedés, hogy színes és exponált mivoltában a kultúra sérelmei elvonják a figyelmet a többi ágazatot érő veszteségekről. Most viszont „papírja van róla”: a kormányok és az Európai Unió helyzetértékelése egyaránt néven nevezi a kultúra szereplőit a világválságot legjobban megsínylő csoportok körében.

Bokor László

Publicisztika

A pánik és a vírus

Járványnapló

A legszigorúbban vett kijárási korlátozás idejében is voltak boldog közösségi pillanatok. Rengeteg boldog gyereket és büszke apukát láttam például biciklin tekerni libasorban, leg­elöl az apuka a legkisebbel a gyerektartóban. 

Vajdai Vilmos

Publicisztika

Én-karant

Járványnapló

– bár még sohasem írtam verset, de lehet, hogy ez az –

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

Törékeny szövetségek

Az eljárás igazságtalan és egyoldalú volt talán, de a kimért büntetés mégsem teljesen igazságtalan és valamelyest megérdemelt. Lévén 2020 májusának vége, mindezt írhatnám a trianoni békediktátumról, de én inkább Oscar Wilde ügyéről írom. Az ifjonti hév elhamvadtával lemondtam róla, hogy a komoly dolgokba belepofázzak, végül is mit értek hozzá, ez nem az a hely, nem az a kor, nem az a nagyvonalú pillanat, amikor szívesen engedik ezt azoknak, akiknek kettessel kezdődik a személyi száma, az a régi szocialista szuvenír.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Orbán szeme

Hétfőn délután már nem szóltak az autódudák Orbán Viktor léccel-szöggel eszkábált erkélye alatt a Clark Ádám téren, véget értek a tiltakozások. Hadházy Ákos drámai hangú vallomása szerint azért, mert „nem érezném helyesnek, ha úgy kérnék embereket újabb véleménynyilvánításra, ha nem tudnám biztosan, hogy segíteni tudunk majd az esetleges törvénytelen büntetések kifizetésében”.

A szerk.

A szerk.

Bekukkant 1948

Mindjárt visszaadja! Itt tartunk kedd kora este. Hogy pontosan mi a picsát ad vissza, az nyilván vizsgálandó lesz, bár tulajdonképpen majdnem lényegtelen, elvégre a magyar lakosság viszonylag csekély ezreléke képes és hajlandó alkotmány- és egyéb jogi driblizések megértésével gyilkolni az agy- és idegsejtjeit. De legfőképpen azért mindegy, hogy visszaadja-e formálisan diktátori önfelhatalmazását Orbán, mert úgyis megtartja.

Belpol

Növekvő munkanélküliség Magyarországon

Belpol

Szélnek eresztve

A legfrissebb adatok szerint 428 ezer embernek nincs munkája Magyarországon. A leginkább érintett ágazat a turizmus és vendéglátás, de a válság szinte egyik szektort sem kímélte. Még májusban is bőven hallani tömeges elbocsátásokról.

Törvényjavaslat az örökbefogadásról

Belpol

Túl a szépségén

Gyorsítana a kormány az örökbefogadások folyamatán. Kérdés, hogy így tényleg több gyerek kerülhet-e családba, vagy csak a távolság fog nőni az elvárások és a valóság között.

Indul a Magyar Diplomáciai Akadémia

Belpol

Külpolitikai Foxi-Maxi

A tervek szerint szeptemberben indítja képzését a külügy diplomáciai akadémiája. A képzés célja a magyar külügy utánpótlásának biztosítása. A programban fontos szerepet kap a jövő diplomatáinak ideológiai nevelése.

Külpol

Bezárja a kormány a tranzitzónákat

Külpol

Az utolsó kapcsolja le

A luxembourgi bíróság több döntése is megtorpedózta a magyar „jogi határzárat”, a legutóbbi ítélet után pedig a kormány bejelentette a tranzitzónák felszámolását. A fogva tartott menedékkérőket befogadó állomásokra szállították át, viszont az utánuk jövőknek nyilvánvalóan még kevesebb esélyük lesz magyarországi menekültstátusra.

A koronavírus és az autógyártók

Külpol

Hiányzik egy kerekük

Bár az autóipar jövőjéről csak annyit lehet tudni biztosan, hogy a gyártók a legutóbbinál komolyabb válsággal néznek szembe, a magyar beszállítóknak aligha mondanak búcsút a német nagyvállalatok.

Zene

Interjú

Zene

„Ez volt az én lázadásom”

Henri Gonzo zenész

A Fran Palermo trópusi ritmusokkal és izgalmas világzenei hatásokkal játszó indie rockja rég­óta a budapesti klubélet egyik legnépszerűbb zenéje. A zenekar frontemberével az új lemezük hatásai és az analóg technika szépségei mellett arról is beszélgettünk, milyen volt Budapesten felnőni egy hangos spanyol-kubai családban.

Zeneszerzők otthoni munkában: Rossini, Satie

Zene

Operatív előőrs

A komponisták körében egyáltalán nem ritkaság a homeoffice-olás, sőt, talán éppen az a meglepőbb helyzet, ha kibújnak a barlangjukból.

Könyv

Interjú

Könyv

„Így lett ez rozsomák”

Márton László író, műfordító

A több mint kétezer strófás Nibelung-ének a középkori német irodalom talán legjelentősebb műve. Hogyan lehet ma aktuális egy 800 éves irodalmi mű? Miért volt szükség egy új magyar változatra? Megkérdeztük a fordítótól.

Könyv

Könyv

Szerves törmelék

Solymosi Bálint: Vakrepülés. Gerillaregény

A Vakrepülés különös, rövid történetfragmentumokból álló regény. A névtelen, magára szinte az összes szám összes személyében utaló elbeszélő-főszereplő asszociatív módon ugrál különböző életszakaszai között: a mélyszegénységben telt toxikus gyermekkortól az értelmiségiek társaságában töltött, addiktív szerekkel mérgezett késő kamaszkoron át a kevéssé reflektált, de a reflexiók kiindulópontjának tekinthető felnőttkorig.

Színház

Interjú

Színház

Für Anikó: „Aludjunk rá egyet”

Mit tegyünk, ha beüt a színészek rémálma, a redőny, és mit, ha elszabadul egy rosszul felragasztott bajusz? Lehet-e jártasságot szerezni Molnár Ferencben és milyen kihívásokat jelent Mazsola? Miért olyan nehéz a színészi összefogás? Az Örkény Színház művészével a karanténból, egy belobbant szénanátha közben beszélgettünk.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Halló, mami!

Elzárt nagyszülők a Kossuthon

Ha másból nem is, abból rögtön nyilvánvalóvá válhat, mekkora a baj, amikor az egyik nagymama elmondja, hogy neki most a Kossuth rádió az egyetlen társa a lakásban. És ezzel nincs egyedül.

Gasztro
Lokál
Mikrofilm

Még csak 75 éves lenne Rainer Werner Fassbinder

Mikrofilm

Igába fogott kísértetek

Rövid élete és munkássága összefonódott a háború utáni Nyugat-Németország történetével. Anyja óhajának eleget téve még születési dátumáról is hazudott (1945 helyett 1946), hogy még inkább elkülönítse magát a szégyenteljes náci múlttól, amelynek nyomait fáradhatatlanul kutatta saját korában. Meg is lelte mindig.