chili&vanília

Sóska & karalábé

Gasztro

Gyönyörű, zsenge sóskák pompáznak a piacokon, a hagyományos, kissé édeskés mártáson/főzeléken kívül azonban nem főzünk vele túl változatosan, pedig számos felhasználási módja akad. Az egyetlen hátránya, hogy hőkezelés hatására gyakorlatilag azon nyomban elveszíti szép zöld színét, és olajzölddé válik. A nemzetközi gasztronómiában csekély hagyománya van ennek a vitaminbomba növénynek, a legtöbb országban ritkán beszerezhető, különleges fűszernövényként tartják számon, kivétel Németország, ahol számos receptje ismert. A francia konyhában leves lesz belőle, de ha megkérdezünk tíz francia ínyencet, mi jut eszébe a sóskáról, akkor minimum kilencen szinte biztosan a három Michelin-csillagos, többgenerációs Troisgros étterem fogalommá vált, 1962-ben kreált, emblematikus sóskamártását fogják megnevezni, amelyet a vendéglőben posírozott lazac mellé tálalnak (Escalopes de saumon à l’oseille).

A mártáshoz fehérbort, vermutot, finomra aprított salottahagymát, halalaplevet, tejszínt forralnak be, hozzáadják a tépett sóskát, végül vajjal teszik bársonyossá és némi citromlével még pikánsabbá. Azért Kelet-Európában is találunk ihletadó fogásokat, az orosz/ukrán borscsnak létezik sóskás, zöld vátozata is, az erdélyi konyha gyakran használja ételek savanyítására, a lengyel sóskaleves pedig nagyszerű. Utóbbi eltér a nálunk ismert krémlevestől, annál sokkal savanyúbb, inkább pikáns, egyáltalán nem édes. Mellé főtt tojást, néha krumplit és hagymás szalonnát adnak. A sóskát remekül lehet párosítani a karalábéval – a két jellegzetes magyar alapanyag jól megfér egymás mellett. Töltött karalábé mártásához például kiváló, de az alábbi három fogást is szívből ajánlom.

 

Sóskás karalábé-krémleves: A vajon üvegesre dinsztelünk egy csokor felkarikázott újhagymát, majd hozzáadunk két felkockázott karalábét és két nagy burgonyát. Hozzáadunk 1,2 liter leszűrt alaplevet (vagy vizet), és 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk, majd beledobjuk a megpucolt, közepesen finomra aprított sóskát. Simára turmixoljuk, végül tejszínnel lágyítjuk.

Citromos, karalábés rizottó sóskával: Kerek szemű rizsből, fehérborral, parmezánnal, hagyományos olasz rizottót készítünk. A főzési idő felénél hozzáadunk egy apróra kockázott karalábét. Amikor pedig az utolsó adag húslevessel öntjük fel, hozzáadunk egy nagy marék megtisztított, letépkedett sóskát (a hőtől összeesik) és némi reszelt citromhéjat.

 

Sóskás karalábéfőzelék (a képen): Felkockázunk négy közepes karalábét, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy ellepje. A főzővízbe sót, borsot, kevés citromlevet teszünk. Kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük, majd beledobunk 30 dkg megpucolt, átöblített és felaprított sóskalevelet. Egy doboz tejföllel behabarjuk, és étkezési keményítővel főzelék állagúra sűrítjük. Ízben és látványban is jót tesz neki valamilyen zöldfűszer (pl. kapor, menta, édesköményzöld, tárkony) és néhány csepp jófajta, lágy olívaolaj.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.

A mókamester

„Mindenki nyugodjon le. Újra jó a víz Fehérváron” – közölte Takács Péter a Facebookon, egy szurikátát ábrázoló mémmel illusztrálva. Ez nagyjából azt jelenti, hogy eleve valami piti ügyről, műbalhéról volt szó.

A lélekkufárok

„Felkérjük Kuminetz Gézát (rektor atya – a szerk.), hogy tartsa fenn a dékán fegyelmi döntését, és szükség esetén követelje meg azon oktatók önkéntes távozását, akik tartósan aláássák az intézmény keresztény identitását” – áll a CitizenGO nevezetű „ultrakonzervatív” (lefordítva: bigott) lobbiszervezet hazai lerakatának augusztus 28-án kelt, Megvédjük a keresztény oktatás szabadságát a Pázmányon! című petíciójában.

Ilyen tényleg nincs Európában

„És jelentem, hogy szeptember elsején be lehet menni a bankba és föl lehet venni a 3 százalékos otthonteremtési hitelt, családi állapottól, lakhelytől függetlenül, és a legfiatalabbak is tulajdonosok lesznek a saját otthonukban. Én nem tudom, hogy ez lelkesítő cél-e bárkinek, de azt biztosan mondhatom, hogy sehol Európában olyan nincs, hogy te barátom, eléred a 18 éves kort, és ha úgy döntesz, hogy saját otthonban akarsz lakni, akkor az lehetséges.”