chili&vanília

Sóska & karalábé

Gasztro

Gyönyörű, zsenge sóskák pompáznak a piacokon, a hagyományos, kissé édeskés mártáson/főzeléken kívül azonban nem főzünk vele túl változatosan, pedig számos felhasználási módja akad. Az egyetlen hátránya, hogy hőkezelés hatására gyakorlatilag azon nyomban elveszíti szép zöld színét, és olajzölddé válik. A nemzetközi gasztronómiában csekély hagyománya van ennek a vitaminbomba növénynek, a legtöbb országban ritkán beszerezhető, különleges fűszernövényként tartják számon, kivétel Németország, ahol számos receptje ismert. A francia konyhában leves lesz belőle, de ha megkérdezünk tíz francia ínyencet, mi jut eszébe a sóskáról, akkor minimum kilencen szinte biztosan a három Michelin-csillagos, többgenerációs Troisgros étterem fogalommá vált, 1962-ben kreált, emblematikus sóskamártását fogják megnevezni, amelyet a vendéglőben posírozott lazac mellé tálalnak (Escalopes de saumon à l’oseille).

A mártáshoz fehérbort, vermutot, finomra aprított salottahagymát, halalaplevet, tejszínt forralnak be, hozzáadják a tépett sóskát, végül vajjal teszik bársonyossá és némi citromlével még pikánsabbá. Azért Kelet-Európában is találunk ihletadó fogásokat, az orosz/ukrán borscsnak létezik sóskás, zöld vátozata is, az erdélyi konyha gyakran használja ételek savanyítására, a lengyel sóskaleves pedig nagyszerű. Utóbbi eltér a nálunk ismert krémlevestől, annál sokkal savanyúbb, inkább pikáns, egyáltalán nem édes. Mellé főtt tojást, néha krumplit és hagymás szalonnát adnak. A sóskát remekül lehet párosítani a karalábéval – a két jellegzetes magyar alapanyag jól megfér egymás mellett. Töltött karalábé mártásához például kiváló, de az alábbi három fogást is szívből ajánlom.

 

Sóskás karalábé-krémleves: A vajon üvegesre dinsztelünk egy csokor felkarikázott újhagymát, majd hozzáadunk két felkockázott karalábét és két nagy burgonyát. Hozzáadunk 1,2 liter leszűrt alaplevet (vagy vizet), és 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk, majd beledobjuk a megpucolt, közepesen finomra aprított sóskát. Simára turmixoljuk, végül tejszínnel lágyítjuk.

Citromos, karalábés rizottó sóskával: Kerek szemű rizsből, fehérborral, parmezánnal, hagyományos olasz rizottót készítünk. A főzési idő felénél hozzáadunk egy apróra kockázott karalábét. Amikor pedig az utolsó adag húslevessel öntjük fel, hozzáadunk egy nagy marék megtisztított, letépkedett sóskát (a hőtől összeesik) és némi reszelt citromhéjat.

 

Sóskás karalábéfőzelék (a képen): Felkockázunk négy közepes karalábét, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy ellepje. A főzővízbe sót, borsot, kevés citromlevet teszünk. Kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük, majd beledobunk 30 dkg megpucolt, átöblített és felaprított sóskalevelet. Egy doboz tejföllel behabarjuk, és étkezési keményítővel főzelék állagúra sűrítjük. Ízben és látványban is jót tesz neki valamilyen zöldfűszer (pl. kapor, menta, édesköményzöld, tárkony) és néhány csepp jófajta, lágy olívaolaj.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.