chili&vanília

Bárány és sárgarépa

Gasztro

Medvehagymás bárányfasírt gyömbéres sárgarépakrémmel

Igazi konyhai alapdarab a tökéletes állagú zöldségpüré, amely profi színvonalra emeli a legháziasabb fogást is, készüljön az hétköznap vagy akár az ünnepi asztalra. Két nagyobb titka van: egyrészt egy komolyabb teljesítményű turmix- vagy robotgép, amely teljesen simára tudja pürésíteni, másrészt a pépesítés végén hozzáadott hideg vaj, ami a selymes krémességről gondoskodik a telt íz mellett. Aztán akad pár apróbb fortély is: például hogy a főzővizet ne egyszerre adjuk a puhára főzött zöldséghez, hanem fokozatosan, így elkerülhetjük, hogy túl híg legyen, és szabályozni tudjuk a sűrűségét. A legtöbb zöldségkrém az alapanyag saját cukortartalma miatt enyhén édeskés, ezt ellensúlyozandó, érdemes valamilyen kontrasztos fűszerrel kiegészíteni, például gyömbérrel vagy csilivel. Az alábbi összeállítást a húsvéti ünnepi asztalra ajánlom. Bárányhúst a jobb henteseknél, illetve a török és arab henteseknél lehet beszerezni. Ha valaki ódzkodik a bárányhústól, bátran próbálja ki más darált hússal. A tányér minden eleme előre is elkészíthető és variálható. A sárgarépakrémből lehet még hummusz (kevés szezámpaszta hozzáadásával), mártogatós, tésztaszósz vagy kissé felhígítva krémleves.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.