kertész lesek

Barlang/Vác

  • kertész lesek
  • 2012. szeptember 16.

Gasztro

"Vácot a XI. századtól említik írott források, városunkat tehát közel ezerévesnek tekinthetjük. A környék a kedvező természeti adottságok miatt természetesen már több évezrede folyamatosan lakott hely. A Duna kanyarulatában, a hegyvidék és az Alföld találkozásánál a kezdetektől minden adott az emberi élet alapvető szükségletei biztosítására" - olvassuk a város honlapján, majd miután gyorsan átrepülünk a majdnem ezer éven, a 21. századi csattanó így hangzik:

"A város a vízi és a kerékpáros turizmus potenciális fellegvára." Leírva nem is kételkedtünk ebben, de amikor kedden, ebédidőben megérkeztünk Vácra, nyomban elbizonytalanodtunk. Nemhogy vízi vagy kerékpáros turistát, de járókelőt sem nagyon látni. És mintha autók sem lennének. Pedig a hajókikötőtől a révig, majd föl a főtérig az összes jelentős látványosságot megtekintjük, de hiába. A teljes üresség láttán már-már az jár a fejünkben, hogy Vác lakosságát evakuálták járvány- vagy sugárveszély miatt, de ekkor meglátjuk az ismeretlen pincért.

A Barlang terasz névre hallgató terület jókorát lecsippent a város hangulatos és szépen rendbe tett főteréből. Nem véletlenül hívják így, lévén az épp alatta elterülő Barlang pizzéria nyári szolgáltatása. Itt azonban nem a tésztáé a főszerep, hatalmas grill-terminál várja a vendégeket, ahogy elnézzük, nem a legoptimálisabb hatásfokkal. Sehol egy teremtett lélek, bárhova leülhetünk.

Úgy látszik, hogy a nagy meleg, az olimpiai közvetítés, de még a csekély érdeklődés sem tette fásulttá a felszolgálót. Ha nem is kicsattanó életkedvvel, de korrekt módon teszi a dolgát. Mielőtt megvizsgálnánk a húsokat, a napi levest (400 Ft/csésze) próbáljuk ki. Szokásos fokhagymaleves, szokatlan - inkább "bundásnak" tűnő - sajtos pirítóssal, kezdetnek nem rossz. De nem rossz a medallion piccata (2100 Ft) sem, ami sajtba panírozott normál csirkemell, annak minden előnyével (nem okoz csalódást) és hátrányával (nem okoz izgalmat) együtt. Legfeljebb az étlapon "caesarsalátának" mondott köreten rágódhatunk, főleg azon, hogy a teljesen neutrális zöldséget miért nevezik így? A grillkarajjal (2100 Ft) kapcsolatban nincs mit kérdeznünk, ropogós, emlékezetes darabok, ha nagyon kukacoskodni akarnánk, a túlságosan kiérződő mustárízt említenénk. De ennél sokkal fájóbb, hogy az amúgy kiválóan elkészített steak krumplit úgy meghintették ún. steakfűszerrel, hogy megfájdul tőle a fejünk.

A desszerteket könnyű sorra venni, kétfélét mérnek: a teljesen átlagos tiramisu (700 Ft) a bónusz szedertől sem válik különlegessé, ellenben a karibi krém gyömbéres naranccsal (700 Ft) valóban izgalmas csokoládés-fagylaltos megoldás. Kár, hogy az élvezet közepette sem sikerült azonosítanunk benne sem a gyömbért, sem a narancsot.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.