Tartalom

(2012-08-16)

Kis-Magyarország

Győr: mélygarázs a reneszánsz erőd helyén

Kis-Magyarország

A várat beveszik

Hiába kerültek elő a győri Dunakapu tér ásatásakor páratlan régészeti leletek, hiába találták meg a több száz éves vár maradványait, az önkormányzat nem tágít, mélygarázst épít a reneszánsz vár romjaira. A Dunától mindössze 60 méterre fekvő helyszínre tervezett egyszintes, 230 férőhelyes mélygarázs-beruházás várhatóan 3,9 milliárd forintba kerül.

Publicisztika

A romák szavazatai és a választási regisztráció

Publicisztika

Izomból demokratizál

Ha a demokratikus jogállam isten kalapja, az általános és titkos szavazás a bokréta rajta. Az eddigi tapasztalatok és a csekély számú tudományos vizsgálat (például a Ladányi János által 2002-ben végzett) szerint a romák épp úgy szavaznak, mint a nem romák, azaz jobbra és balra egyaránt. A legutóbbi választások eredményei arra utalnak, hogy helyenként még szélsőjobbra is.

Egotrip

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Modern tábornokok, ósdi civilek

Mohamed Murszi egyiptomi elnök beváltotta ígéretét, amiben csak legelszántabb iszlamista hívei reménykedtek: alig pár nap alatt leszámolt legádázabb ellenfelével, a hadsereggel, menesztve annak főtisztjeit.

A szerk.
Belpol

Leváltható-e Orbán Viktor?

Belpol

Menet a ködbe

Noha a Fidesz több mint egy évtizede nem volt ennyire rossz állapotban, a jelenlegi állás szerint összefogás nélkül nem győzhető le 2014-ben. Sőt a demokratikus ellenzék választási koalíciója sem garancia Orbánék menesztésére, mivel az új magyar választási rendszer minden elemében a hatalmon lévők érdekeit szolgálja.

Interjú Krémer Ferenccel

Belpol

"A korrupció átrendezése zajlik"

Hiába buktatnak le korrupt rendőrségi vezetőket, a máig élő pártállami struktúrából, a jelenlegi kormány törekvéseiből és az állomány kulturális beállítódásából az következik, hogy csak a korrupt szereplők fognak cserélődni - véli az egyetemi állásából nemrég indoklás nélkül felmentett szociológus.

Olajozott nemzeti közbeszerzés - 3.

Belpol

A nyertes is húzhatja a rövidebbet

A Közgép Zrt. győztes közbeszerzéseit bemutató sorozatunkban ezúttal egy olyan eset következik, amelyet Simicska Lajos cége elveszített. Nyugi, csak átmenetileg. Ami ugyanis korábban a versenytársaknak nem sikerült, az a Közgépnek igen: a Közbeszerzési Döntőbizottság helyt adott a panasznak, és az eredeti nyertest kizárta az eljárásból.

Nekrológ

Nekrológ

Az újrakezdő

Zwack Péter (1927-2012)

Az Unicum a hetvenes évek egyik kultikus itala volt (a másik a fekete címkés cseresznyepálinka volt, nemrég ittam, borzalmas). Péter szerint amit mi akkor Unicumként ittunk, az nem volt rossz, csak nem volt Unicum. Hatvanéves volt, amikor visszavásárolta a családi vállalatot. Más ekkor vonul nyugdíjba, ő ekkor kezdett új életet. Igaz, volt benne gyakorlata.

Interaktív

Videojáték

Interaktív

Risen 2

A német szerepjáték olyan, mint a német humor: sok a lelkes próbálkozó, de mintha egy bajor művelődési központ próbálna hollywoodi kalandfilmet forgatni abból a marék euróból, amit a padláson talált márkákból sikerült összevagdosni.

Rádió

Interaktív

Józsi bácsi mindent megeszik

Korkóstoló

Az utóbbi időben nemcsak az igényesebb étkezés, de az arról való beszéd is mintha egyre népszerűbb lenne. A csapból is főzős műsorok és albumszerű szakácskönyvek folynak, de jól is van ez így, az elmúlt néhány évtized olyan poros kulináris sivárságban telt errefelé, hogy nem árt, ha tényleg nekiesünk az étrendünk megreformálásának.

Film

Film

Film

Apa ég!

Ha Han Solo Bergernek hívnak valakit, az két dolgot titkol el: a nevét és az apját, akitől kapta. Ha ez az apa Adam Sandler, nyilván kétszeres a csapás.

Film

Film

Izgalmasabb tojások

David Frankel: Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Még a szalonnás tojás is olyan ismerős, amit minden áldott reggel Meryl Streep tesz Tommy Lee Jones asztalára, miként arra csak egy veterán háziasszony képes, akinek harminc év után elege lesz. Elege lesz, mert se szex, se egy spontán "hogy vagy, drágám?", csak a golfcsatorna és a születésnapra kapott háztartási segédeszközök.

tévésmaci

Film

Mormotamosdatás

Amikor Sztupa és Troché megálltak a mozdulatlan tó partján, tipikus szeptemberi délelőtt volt. Szépen sütött a nap, de a turisták már anorákban sétáltak a tó körül a botjukra szegecselt kis pléhjelvények adta teljes öntudattal, szemüket a tó kékeszöld páncéljára függesztve.

Interjú

Film

"Ébernek kell maradni"

Alberto Barbera, a velencei filmfesztivál művészeti vezetője

Elismert filmkritikus, a torinói Olasz Nemzeti Filmmúzeum igazgatója, és 2012-től újra a Mostra élén áll. A számos újítást, karcsúsított programot (negyven százalékkal kevesebb filmmel), light marketet, a filmtérképen láthatatlan országok részvételét ígérő szakemberrel természetesen az augusztus 29-én kezdődő 69. fesztiválról beszélgettünk.

Film

Film

Marsupilami nyomában

Címszereplőnk, az idén hatvanéves képregényfigura - egy képzeletbeli állatka, jó embereket pártoló barátságos gesztusokkal, ill. rossz embereket ártalmatlanná tévő csodás tulajdonságokkal - először vendégszerepel élő szereplős filmben.

Zene

Lemez

Zene

Turbonegro: Sexual Harassment

A Turbonegro története ma már hozzátartozik a rock 'n' roll-alapműveltséghez. Vegyünk egy politikailag inkorrekt, ultrabunkó norvég r'n'r brigádot heroinista énekessel, amely, miután megcsinálta a múlt évezred két legnagyobb rock 'n' roll lemezét (az Ass Cobrát és a felülmúlhatatlan Apocalypse Dudest), szinte azonnal feloszlik.

Interjú

Zene

"Írhatjuk a saját történelmünket"

HK & Les Saltimbanks, La Selva Sur

Az HK & Les Saltimbanks francia együttes koncertjéért értelemszerűen főként a honfitársak lelkesedtek, de a tömegben ott lengett azért egy dél-afrikai zászló is. A zenekar elnevezésében az HK monogram Kaddour Haddadit, interjúalanyunkat jelöli.

Könyv
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Tovább a nagy úton

Hagyomány és megújulás

Kölcsönkenyér visszajár: a tavaly Pekingben bemutatott Hungary Art (sic!) címen futó kiállításért cserébe megérkezett a hosszú alcímmel - Kínai művészet az ezredfordulón a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum válogatásában - ellátott, az utóbbi harmincnégy évben keletkezett művekre fókuszáló anyag.

Színház

Színház

Színház

Maligán

Székely Csaba: Bányavirág

Nem azért jutott eszembe Székely Csaba drámájáról Csehov, mert szerepel benne egy orvos. Szerintem azért szerepel benne egy orvos, mert Székely Csabának is eszébe jutott Csehov.

Trafik

Kegytárgy

Trafik

ÁMG pótkocsi

A budapesti tömegközlekedés egyik leggyászosabb epizódja volt, amikor a zsúfoltság enyhítésére a buszokhoz és trolikhoz pótkocsikat vonóhorgoztak. Ezeket eleinte (konkrétan 1954-től) kiszuperált buszokból barkácsolták, 1959-től viszont a székesfehérvári Általános Mechanikai Gyárban (ÁMG) már újonnan is gyártani kezdték a reménytelen holmit.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Kenyér Harlemből

Marcus Samuelsson évek óta az amerikai gasztronómiai élet egyik legizgalmasabb figurája. Az etióp származású séf háromévesen veszítette el édesanyját, ezt követően jómódú svéd házaspár fogadta örökbe, így a skandináv országban nőtt fel. Huszonkét évesen érkezett New Yorkba, ahol karrierje villámgyorsan teljesedett ki:

kertész lesek

Gasztro

Barlang/Vác

"Vácot a XI. századtól említik írott források, városunkat tehát közel ezerévesnek tekinthetjük. A környék a kedvező természeti adottságok miatt természetesen már több évezrede folyamatosan lakott hely. A Duna kanyarulatában, a hegyvidék és az Alföld találkozásánál a kezdetektől minden adott az emberi élet alapvető szükségletei biztosítására" - olvassuk a város honlapján, majd miután gyorsan átrepülünk a majdnem ezer éven, a 21. századi csattanó így hangzik:

Sport

Dénes Ferenc

Sport

Öröm nézni

A magyar sport londoni mérlege

Sokak által vágyott, kevesek által remélt sikert értek el a magyar sportolók Londonban.

Interjú

Sport

Ajándék Daninak

Szántó Dávid sportriporter

Úszást közvetíthetett Athénból 23 évesen, Pekingben pedig már a megnyitót is. Most el sem hagyta a lakását, mégis az olimpia egyik legemlékezetesebb médiaakciója fűződik a nevéhez: Gyurta Dániel világcsúcsát közvetítette a tévé elől, fotelból.

XXX. nyári olimpiai játékok

Sport

Ne hagyd magad!

Most azt mondjuk, hogy ez volt a legklasszabb olimpia, amit valaha láttunk, de most túlhevültek vagyunk, még az elvonási tüneteink is csak ritkásan jelentkeznek. Majd hetek múlva, kijózanodván belátjuk, hogy tényleg ez volt a csúcsok csúcsa, s nem is csak azért, mert mi - a magyarok - olyan jól szerepeltünk, hanem mindenért. Csak egy baja volt: ahogy elkezdődött, már véget is ért.

Lokál