az egyik legnevesebb luxusétterem konyhafőnökének nevezték ki, teljesítményét számos mérvadó kritikával és díjesővel jutalmazták. Két éve, Harlemben nyitott vendéglője a nyitás percétől hatalmas sikernek örvend. Ha nem Amerikában lennénk, az étlapot meghatározó etióp-svéd-déli fúzió láttán igencsak kikerekedne a szemünk. Az Egyesült Államok déli államainak konyhája - különös tekintettel az egykori ültetvények főzési szokásaira - a séf egyik legfontosabb ihletadója. Ez inspirálhatta az alábbi kukoricás kenyeret is, amely kívül ropogós, belül lágy, csodás tunkoló fűszeres, mártásos húsok vagy zöldségek mellé - még lecsóhoz is! A csodaséf harlemi éttermében mézzel kevert vajat és csípős paradicsomcsatnit adtak mellé.
Langyos kukoricakenyér barna vajjal és csilivel
Hozzávalók (8 szelet)
2 cső csemegekukorica, leszemezve
2°6 dkg vaj
12,5 dkg liszt
17,5 dkg kukoricadara
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 evőkanál fekete hagymamag (ha van)
fél teáskanál csilipehely vagy cayenne-i bors
2 evőkanál finomítatlan nádcukor
3 dl tejföl
1 tojás
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A nyers csöves kukoricát éles késsel leszemezzük: úgy a legegyszerűbb, ha félbetörjük, függőlegesen vágódeszkára állítjuk, és körbeforgatva, négy-öt szeletben levágjuk a szemeket. (A deszka legyen nagyméretű, vagy tegyünk alá alufóliát, mert a szemek ilyenkor nagyon gurulnak.) Serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, azaz 6 dkg-ot, rádobjuk a kukoricát, átforgatjuk, és néhány percig főzzük, amíg megpuhul. Egy keverőtálban összekeverjük a száraz anyagokat: a lisztet, kukoricadarát, sütőport, szódabikarbónát, sót, fekete hagymamagot, csilit, nádcukrot. Egy másik edényben simára keverjük a tejfölt a tojással. Hozzáadjuk a vajban párolt kukoricát (az olvasztott vajat is). A tejfölös-kukoricás keveréket hozzáadjuk a száraz anyagokhoz (azaz a kukoricadarás liszthez), és fakanállal összeforgatjuk. Ekkor még egy elég tömör masszát kapunk, nem kell megijedni, a következő adag olvasztott vaj fogja fellazítani. A második 6 dkg vajból barnított vajat készítünk: lábasban (lehet ugyanaz, amiben a kukoricát pároltuk) felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg szép aranyszínű, illatos lesz, és megpirul - kb. 6-7 percig. A barnított vajat a masszához öntjük, és öszszekeverjük. Egy 25°20 cm-es tepsit vagy jénait kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e). Langyosan tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com