étel, hordó

Biang – Vámház körút

  • ételhordó
  • 2020. november 22.

Gasztro

„A biang egy tésztaféle Senhszi tartományban. Azért választottam ezt a nevet, mert nagyon jól hangzik és baromi jól néz ki maga az írásjel. 57 vonásból áll, a legösszetettebb kínai írásjegy” – nyilatkozta két évvel ezelőtt lapunknak a legismertebb magyarországi kínai séf, Wang mester, aki azt is elmondta, hogy úgy lett mester, hogy egy barátja szerint ez ugyancsak „baromi jól hangzik”. Akárhogy történt, Vang Csian a többször költöző, jelenleg Gizella úti étterme révén rászolgált arra, hogy mesternek nevezzék, így amikor pár éve Biang néven, az Oktogonnál és a Vámház körúton is „street food bisztrót” nyitott, sokan a kínai gyorsbüfé megreformálásának szándékát vélték felfedezni húzásában. Tévedés volt. A Vámház körúti létesítményt sehogyan sem lehetne mondjuk egy piaci hullámpala bódéhoz hasonlítani, de egy csupa lampion körúti betérőhöz sem.

Már a levegőn érezni a különbséget – nincsenek szagok –, és a bejáratnál elnyúló látványkonyha sem átlagos. Természetesen az sem járja, hogy a pultból kiemelt fogásokat mikrózzák, ráadásul kiszolgálás is van. Ennek megfelelően az árfekvés magasabb, a választék bőségesebb, és ne gondoljunk olyan „klasszikus” fogásokra, mint az édes-savanyú leves, az illatos omlós csirke vagy a sült krumpli. Az előételek közül a zellergumó-saláta (1180 Ft) csípős, pikáns, különleges, bár önmagában olyan, mintha például savanyú káposztát kérnénk a Mátyás Pincében. A képünkön látható száznapos tojás japán tofuval (1380 Ft) kíséret nélkül is izgalmas, bár elfogadtuk volna a tojás másik felét is. A japán tofu puhább, mint a „sima”, s mintha valami íze is lenne – függetlenül az átlagos szójaszósztól. A húsgombócos hun-tun leves (980 Ft/kisadag) kellemesen fűszeres, nem csíp, nem is édes, a tésztabatyuba öltöztetett húsgombócoktól is hasonlót várnánk, de hiába. A zöldséges Biang szendvics (1480 Ft) rétesre emlékeztető tésztája tökéletes, de a töltelék zöldségeknek szintén nincs ízük. Vélhetően azért írták nagy betűvel a Biangot, mert a bisztróra, és nem a cikkünk elején felidézett kínai tésztára utal. Az ugyanis az étlapon biangbiang néven fut, és főzve kínálják. Rákkal készült változatot kérünk (2980 Ft), de ennek nincs jelentősége. Sokkal fontosabb, hogy ugyan a névadó külsőre pont olyan, mint egy közönséges főtt tészta, mégsem sorolhatjuk sem az „al dente”, sem a „hazai szétfőtt” kategóriába, mégis lenyűgöző. Az élményhez természetesen a fűszerek is hozzáteszik a magukét, de a tészta se puha, se kemény „állaga” az, amitől elalélunk. Úgyhogy akármilyen kiváló desszert a sült szezámaggal töltött golyó (1180 Ft/4 db), a biang tészta varázsát nem tudja felülmúlni.

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.