étel, hordó

Bonnie

  • ételhordó
  • 2012. február 20.

Gasztro

Korábban Bonnie és Clyde-nak hívták ezt a belvárosi létesítményt az Irányi utca meg a Ferenciek tere sarkán, a Centrállal szemben. Úgy rémlik, akkoriban itt még csak az italozás jöhetett szóba, a konyha legfeljebb egy mikrohullámú sütőből állt. Most azonban úgy tűnik, hogy miután Clyde-dal végzett egy géppuska-sorozat, Bonnie unalmában főzőleckéket vett.

Meg talán rajzórákat, a többszintes étterem (vagy ahogyan a tulaj nevezi: "restro") falát ugyanis nagyméretű képregény borítja. A klasszikus comics természetesen egy gengsztertörténetet mesél el, miközben a szereplők az "ezer híres aranyköpésből" idéznek olykor-olykor. Például ezt: A húsevés nem döntés kérdése, hanem ösztön - Denis Leary. Mindazonáltal nem lehet egy rossz szavunk sem, a berendezés, a díszlet nemcsak igényes, de kifejezetten üdítő, pláne a megszokott pesti terepen.

A Bonnie étlapját így jellemezhetjük: kevés, de különleges. Bár hagyományos étel is akad - húsleves gazdagon, vörösboros marhapörkölt, vélhetően a turisták miatt -, úgy tűnik, fő szerepet az olyan népszerű kísérők kapnak, mint a sütőtök vagy a gesztenye. Mindjárt itt van a gesztenyekrémleves kalácskrutonnal (690 Ft), ami desszertnek is beillene. Kár, hogy a sűrűsége nem tökéletes, így formailag, vagy ha úgy tetszik, "tapintásra", leginkább a napközis menza meleg gyümölcslevesére emlékeztet. A kalácskruton meg nettó pirítósra. De azért, higgyék el, nem rossz, igaz, emlékeink szerint a gyümölcsleves sem volt az.

A sütőtökkel töltött ravioli bazsalikomos csilivel (1690 Ft) viszont tényleg csak önmagára emlékeztet. A szúrós fűszerezést remekül ellensúlyozza a töltelék édessége, és persze az sem mellékes, hogy a tésztát jól kifőzték. A sült kacsamell is remekül hasít (2490 Ft), úgy omlik a szánkban, mint sípálya lavina idején, így még jobban sajnáljuk, hogy sem a hozzáadott levendulamártás, sem a sütőtökös (!) krumplipüré nem váltja be a reményeinket. Az ún. rétes-krémes (690 Ft) annál inkább. A meleg krémesalapba tűzdelt rétestészta lapocskákról legyen elég annyi, hogy megédesítették az amúgy keserű napunkat.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!