chili&vanília

Boon bácsinál

  • chili&vanília
  • 2019. április 21.

Gasztro

New York, Nolita negyed (a North of Little Italy rövidítése), délután öt óra. Dél-Manhattan menő, sűrű övezetének egyik utcájában izgatottan kígyózó sor. Ebben a városban egyáltalán nem ritka, hogy kiemelkedőnek ígérkező kulináris élményért még ácsorogni is hajlandó a tömeg. A türelmetlen várakozás ezúttal az Uncle Boons vendéglőt illeti, amely hat éve, a nyitása óta óriási népszerűségnek örvend, amióta pedig három éve egy Michelin-csillagot is kapott, az érdeklődés még inkább fokozódott iránta. Foglalni nem lehet, marad tehát az álldogálás. Aki egyszer bejut, általában nem csalódik. A zegzugos, sötét kocsmahangulatot idéző apró vendéglőben komoly észak-thai konyhát visz a neves luxuséttermekben végzett munka után önállósodott séf- és egyben házaspár. Az üveggel elválasztott konyhában szeriőz faszenes grill, amin fel-fellobbannak a vörös tűzcsóvák, mellette a grillen ropogósra pirult tanyasi csirkék és egész fej sült káposzták forognak. Utóbbit csípős-édes szósszal, ropogós sült hagymával, korianderrel kínálják, köretként vagy akár főételként. Csípős, savanykás zöld mangósaláta, sült tészta bundázott borjúbrízzel, a faszénről füstös-ragacsos egész garnélák, polipok és halak érkeznek. Na meg a parádés curryk, mind más és más. A miniatűr burgonyákkal főzött marhapofa úgy omlik a savanykás, pikáns curryszószban, hogy kanállal ehető, a napsárga, kurkumás csirkés tészta pedig a tökéletes ízharmóniát mutatja meg a currykkel ismerkedő kezdőknek. Utóbbi, vagyis a khao soi, az észak-thai konyha egyik ikonikus fogása, általában kínai tojásos tésztával készítik, amelynek egy részét olajban sütik ropogósra, és a mártásra halmozva adják az ételhez. Az alábbi, kissé egyszerűsített változatot az étterem névadója, Boon nagybácsi nem biztos, hogy jóváhagyná, viszont garantáltan nem kell érte sorban állni.

Csirkés tészta kókusztejes currymártásban

Hozzávalók (4 adag)

 

1 közepes hagyma meghámozva, feldarabolva

4 gerezd fokhagyma, meghámozva

4 cm friss gyömbér, meghámozva, feldarabolva

1 friss csili, kimagozva

1 nagy csokor koriander

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 evőkanál currypor

4 evőkanál olaj

½ liter alaplé vagy víz

6 dl kókusztej

4 csirkecomb, félbevágva

Ízesítéshez: szójaszósz, zöldcitromlé, nádcukor

40 dkg tojásos- vagy rizstészta

A tálaláshoz:

csiliszósz, friss koriander, újhagyma, zöldcitrom,

fejenként 1 hatperces főtt tojás

 

Elkészítjük a currypasztát: aprítógépbe tesszük a feldarabolt hagymát, fokhagymát, gyömbért, csilit, koriandert, hozzáadjuk a kurkumát és a curryport. Néhány evőkanál kókusztejjel vagy vízzel hígítjuk, hogy könnyebben pürésítse az aprítógép. Felhevítünk egy nagyobb lábast, beletesszük az olajat, majd ebben néhány perc alatt illatosra pirítjuk a currypasztát. Felöntjük a húslevessel és a kókusztejjel, pár percig főzzük, majd beletesszük a feldarabolt és megsózott csirkecombokat (bőre nélkül). Kb. 30 percig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. A végén a mártást halszósszal vagy szójaszósszal, zöldcitromlével és nádcukorral ízesítjük. A tésztát kifőzzük, majd tálaláskor ráöntjük a levest. Ízlés szerint extra csiliszósszal, friss korianderrel, újhagymával, esetleg pácolt lilahagymával és hatperces, folyós közepű tojással tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Neked ajánljuk