chili&vanília

Boon bácsinál

Gasztro

New York, Nolita negyed (a North of Little Italy rövidítése), délután öt óra. Dél-Manhattan menő, sűrű övezetének egyik utcájában izgatottan kígyózó sor. Ebben a városban egyáltalán nem ritka, hogy kiemelkedőnek ígérkező kulináris élményért még ácsorogni is hajlandó a tömeg. A türelmetlen várakozás ezúttal az Uncle Boons vendéglőt illeti, amely hat éve, a nyitása óta óriási népszerűségnek örvend, amióta pedig három éve egy Michelin-csillagot is kapott, az érdeklődés még inkább fokozódott iránta. Foglalni nem lehet, marad tehát az álldogálás. Aki egyszer bejut, általában nem csalódik. A zegzugos, sötét kocsmahangulatot idéző apró vendéglőben komoly észak-thai konyhát visz a neves luxuséttermekben végzett munka után önállósodott séf- és egyben házaspár. Az üveggel elválasztott konyhában szeriőz faszenes grill, amin fel-fellobbannak a vörös tűzcsóvák, mellette a grillen ropogósra pirult tanyasi csirkék és egész fej sült káposzták forognak. Utóbbit csípős-édes szósszal, ropogós sült hagymával, korianderrel kínálják, köretként vagy akár főételként. Csípős, savanykás zöld mangósaláta, sült tészta bundázott borjúbrízzel, a faszénről füstös-ragacsos egész garnélák, polipok és halak érkeznek. Na meg a parádés curryk, mind más és más. A miniatűr burgonyákkal főzött marhapofa úgy omlik a savanykás, pikáns curryszószban, hogy kanállal ehető, a napsárga, kurkumás csirkés tészta pedig a tökéletes ízharmóniát mutatja meg a currykkel ismerkedő kezdőknek. Utóbbi, vagyis a khao soi, az észak-thai konyha egyik ikonikus fogása, általában kínai tojásos tésztával készítik, amelynek egy részét olajban sütik ropogósra, és a mártásra halmozva adják az ételhez. Az alábbi, kissé egyszerűsített változatot az étterem névadója, Boon nagybácsi nem biztos, hogy jóváhagyná, viszont garantáltan nem kell érte sorban állni.

Csirkés tészta kókusztejes currymártásban

Hozzávalók (4 adag)

 

1 közepes hagyma meghámozva, feldarabolva

4 gerezd fokhagyma, meghámozva

4 cm friss gyömbér, meghámozva, feldarabolva

1 friss csili, kimagozva

1 nagy csokor koriander

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 evőkanál currypor

4 evőkanál olaj

½ liter alaplé vagy víz

6 dl kókusztej

4 csirkecomb, félbevágva

Ízesítéshez: szójaszósz, zöldcitromlé, nádcukor

40 dkg tojásos- vagy rizstészta

A tálaláshoz:

csiliszósz, friss koriander, újhagyma, zöldcitrom,

fejenként 1 hatperces főtt tojás

 

Elkészítjük a currypasztát: aprítógépbe tesszük a feldarabolt hagymát, fokhagymát, gyömbért, csilit, koriandert, hozzáadjuk a kurkumát és a curryport. Néhány evőkanál kókusztejjel vagy vízzel hígítjuk, hogy könnyebben pürésítse az aprítógép. Felhevítünk egy nagyobb lábast, beletesszük az olajat, majd ebben néhány perc alatt illatosra pirítjuk a currypasztát. Felöntjük a húslevessel és a kókusztejjel, pár percig főzzük, majd beletesszük a feldarabolt és megsózott csirkecombokat (bőre nélkül). Kb. 30 percig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. A végén a mártást halszósszal vagy szójaszósszal, zöldcitromlével és nádcukorral ízesítjük. A tésztát kifőzzük, majd tálaláskor ráöntjük a levest. Ízlés szerint extra csiliszósszal, friss korianderrel, újhagymával, esetleg pácolt lilahagymával és hatperces, folyós közepű tojással tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.