Tartalom

MaNcs 31. évf. 12. sz. (2019-03-21)

Egotrip
Publicisztika

Orosz Anna

Publicisztika

Fejben tartott értékeink

Antidemokratikus-e a magyar társadalom?

A decemberi és januári hazai események, a parlamenti obstrukció és a túlóratörvény ellen kibontakozó tüntetések felkavarták a magyar belpolitika állóvizét.

A szerk.

A szerk

A szerk.

Folytatás ugyanazon eszközökkel

Kövér László házelnök határozata alapján kedden az Országgyűlés fideszes többsége pénzbírsággal sújtott 36 ellenzéki képviselőt (azaz majdnem a teljes oppozíciót), amiért azok tavaly december 12-én obstrukcióval igyekeztek megakadályozni az ún. rabszolgatörvény parlamenti elfogadását.

A szerk.

A szerk.

Mire szavaztak a magyarok?

Szombaton lezajlott Szlovákiában az elnökválasztás első fordulója, amelyen a vártnál magabiztosabb fölénnyel végzett az első helyen a liberális Zuzana Čaputová.

A szerk.

A szerk.

Christchurch

A múlt pénteken az új-zélandi Christchurch két mecsetében egy ausztráliai illetőségű férfi szűk fél óra leforgása alatt 50 embert lőtt agyon, s további több tucatot sebesített meg. Az áldozatok a mecsetet látogató muszlim hívők voltak; a legfiatalabb 2, a legidősebb 71 éves. Áldozatainak egy részét a gyilkos közvetlen közelről végezte ki.

Belpol

Palkovics László elhúzódó háborúja az MTA ellen

Belpol

Zsarolás vagy blöff?

Az MTA vezetése rántotta el először a kormányt a Palkovics Lászlóval folytatott furcsa tárgyalások során. Több kutató szerint azonban a miniszternek sincsenek ütőkártyái, és az Akadémia közgyűlése még megakadályozhatja a kutatóintézeti hálózat leválasztását.

Szövetségek, klikkek, hálózatok a NER kultúrharcos köreiben – I.

Belpol

Kik Orbán kultúrharcosai és mit akarnak valójában?

Kultúrharc dúl az országban, bár kérdéses, hogy pontosan mit is takar e kifejezés. Többen állítják, nincs egységes ideológia, sem központi akarat az események mögött, bizonyos tendenciák mégis határozottan kirajzolódnak. Kétrészes cikkünkben megpróbáljuk föltérképezni, hogy a különféle szereplők milyen kapcsolati hálóban helyezkednek el.

Külpol

Külpol

Tűzzel, vassal, szép szóval: így tiporta el Putyin a szabad sajtót

Ha a totális cenzúrától egyelőre ódzkodik is, a Putyin-rezsim minden eszközt bevet a kormánytól független média járomba hajtásáért. Az eszköztár a hatósági vegzálástól a tulajdonosok és az újságírók megfélemlítésén át a fenyegetések brutális beváltásáig terjed. Kétrészes helyszíni riportunkban bemutatjuk azokat is, akik nem adják fel.

Képzőművészet
Zene

Interjú

Zene

„Már történtek apró csodák”

Balla Máté, Simon Bálint, Vitáris Iván – Ivan & The Parazol

Itthon már első lemezével befutott, most pedig Amerika kapuján dörömböl az Ivan & The Parazol, melynek gitárosával, dobosával és énekesével a Los Angelesben felvett lemezükről és a fiatalok politikai állásfoglalásáról is beszélgettünk.

Koncert

Zene

„Egy negyeddisznó…”

Csordás Klára és a Ligeti Ensemble

Mire a szabadság? – kérdeztem magamtól csütörtök este a BMC-ben, miközben a mindig oly komoly, mindig oly eltökélten az eget pásztázó Szofija Gubajdulina Akasztófadalok című művét (1996) hallgattam, mely dalok egyikében a cikk címében szereplő lény táncol.

Színház

Színház

Színház

Ustoba embör

Shakespeare: Macbeth

A balszerencse közismerten kitartó társa a „skót darabnak”: századok óta sorozatos balesetek, rejtélyes halálozások, sőt mi több, színészsztrájkok kísérik a boszorkányok által megátkozott Shakespeare-tragédia előadásait.

Interjú

Színház

"Egy nyomorult satuban vagyunk, nincs mese"

Znamenák István színész

Az Örkény Színházban játszik, de más színpadokon rendez is. Az „el kell húzni innen” életérzésről és a kevert ízéről, Eörsi István zsenijéről és Őze Lajos ’56-os gyorstalpalójáról is beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Könyv

Istenek és emberek

Christoph Ransmayr: Cox vagy az idő múlása

Christoph Ransmayr 2016-ban írt és 2018 végén magyarul is megjelent regényének cselekményét három bővített mondatban össze lehet foglalni. Mégis, aki felüti a könyvet, hosszú időre elvész a világában, és a végére érve sem egykönnyen kavarodik ki onnan.

Könyv

Könyv

Meg nem élt életek

Paul Auster: 4321

A 4321 Auster eddigi legvaskosabb, legpolitikusabb és legnyilvánvalóbban önéletrajzi ihletettségű regénye. Archie Ferguson felnövéstörténetének négy változatát meséli el az 50-es, 60-as évek Amerikájában; alapvetően New York vonzáskörzetében mozogva, némi párizsi kitérővel.

Interaktív
Gasztro
Lokál
Lélek

Lélek

Deviánsnak bélyegezve: tudatos gyermektelenek

Bár a magyarok nagy része szerint gyerek nélkül nem lehet teljes életet élni, akadnak olyanok, akik tudatosan választják a gyermektelenséget. A „gyerekmentesek” már saját közösségeket is szerveznek, de még mindig sokan megbélyegzik őket – amin a kormány gyerekvállalást szorgalmazó retorikája sem segít.

Tudomány
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

"Anakin mamája egy svéd galaxisból származik"

Pernilla August színésznő

A Fanny és Alexanderben tűnt fel, de Bergman mellett George Lucas is szerepet játszott abban, hogy megismerje a világ. Új filmje, az Itt járt Britt-Marie már látható a mozikban – a svéd művésszel telefonon beszélgettünk.