étel, hordó

Cantine

  • ételhordó
  • 2012. október 27.

Gasztro

Nem is volt olyan rég, hogy lelkesen számoltunk be az egykori Andrássy úti kocsma minőségi ugrásáról.

A Jókai és a Nagymező utca között álló Ring söröző két és fél évvel ezelőtt már caféként (Étel, hordó, Magyar Narancs. 2010. január 7.) próbálta felvenni a környék luxustempóját, s noha új tartalmával sem volt csúcsteljesítmény, látszott a tisztes igyekezet. Ám sokszor ez sem elég. Ma már hiába kerestük a Ringet - isten tudja, hogy vesztét pontozás vagy technikai k. o. okozta-e, a lényeg az, hogy eltűnt a vendéglátás süllyesztőjében, mielőtt kiemelkedhetett volna.

A helyébe lépő Cantine sem ígér sokat, de jó húzásnak tűnik, hogy az errefelé ritkaságnak számító egységáras menüsorral próbálkozik. Három fogás 2500 forintért - próbáljanak meg ennyiből jóllakni a Liszt Ferenc téren!

A belső kialakításával nem sokat vacakoltak, csontig leverték a korábbi burkolatot (tapétát?), amitől olyanná vált az egész, mint egy nagyobb mosókonyha földrengés után. Mindezt nyersfával bolondították meg, és így máris adott a "hangulat", bár az elképzelt éléskamraérzetet főleg a méretes kolbászok és sonkák, a számtalan borosüveg és a látványkonyha teremti meg. Ennek megfelelően a választék a súlyosabb (ún. magyaros) étkekre helyezi a hangsúlyt. Az első fogásokból gulyásleves vagy sűrű krémek (körözött, juhtúró + olajbogyó) között dönthetünk, az előbbi felpaprikázott turistacsali felejthető hússal; az utóbbi viszont friss és eredeti - kifogásunk csak a kenyérrel szemben lehet, vállalati étkezdékben volt szokás ilyet rakni a kosárba.

A főételekben marhapörkölt, töltött paprika, kacsamell, vegáknak kecskesajt mézzel, rukkolaágyon, ami nagyszerű kombináció, de terjedelme ellenére is inkább előételnek mondanánk. A melegek közül a töltött paprikára esik a választásunk, és örömmel jelentjük, hogy az ízletes töltelék a paradicsomos öntettel egyetemben, de a mellé adott főtt krumpli is azt a házias jelleget hozza, ami tán a Cantine valódi célja lehet.

Desszertből kettő van, pontosabban volt. Az utolsó fagylaltgombócokat az orrunk előtt halásszák ki a műanyag dobozból az előttünk érkező vendég kívánságára. Így aztán marad a (két aprócska) túrógombóc, ami ha szódával nem is, de tejföllel elmegy.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.