étel, hordó

Cantine

  • ételhordó
  • 2012. október 27.

Gasztro

Nem is volt olyan rég, hogy lelkesen számoltunk be az egykori Andrássy úti kocsma minőségi ugrásáról.

A Jókai és a Nagymező utca között álló Ring söröző két és fél évvel ezelőtt már caféként (Étel, hordó, Magyar Narancs. 2010. január 7.) próbálta felvenni a környék luxustempóját, s noha új tartalmával sem volt csúcsteljesítmény, látszott a tisztes igyekezet. Ám sokszor ez sem elég. Ma már hiába kerestük a Ringet - isten tudja, hogy vesztét pontozás vagy technikai k. o. okozta-e, a lényeg az, hogy eltűnt a vendéglátás süllyesztőjében, mielőtt kiemelkedhetett volna.

A helyébe lépő Cantine sem ígér sokat, de jó húzásnak tűnik, hogy az errefelé ritkaságnak számító egységáras menüsorral próbálkozik. Három fogás 2500 forintért - próbáljanak meg ennyiből jóllakni a Liszt Ferenc téren!

A belső kialakításával nem sokat vacakoltak, csontig leverték a korábbi burkolatot (tapétát?), amitől olyanná vált az egész, mint egy nagyobb mosókonyha földrengés után. Mindezt nyersfával bolondították meg, és így máris adott a "hangulat", bár az elképzelt éléskamraérzetet főleg a méretes kolbászok és sonkák, a számtalan borosüveg és a látványkonyha teremti meg. Ennek megfelelően a választék a súlyosabb (ún. magyaros) étkekre helyezi a hangsúlyt. Az első fogásokból gulyásleves vagy sűrű krémek (körözött, juhtúró + olajbogyó) között dönthetünk, az előbbi felpaprikázott turistacsali felejthető hússal; az utóbbi viszont friss és eredeti - kifogásunk csak a kenyérrel szemben lehet, vállalati étkezdékben volt szokás ilyet rakni a kosárba.

A főételekben marhapörkölt, töltött paprika, kacsamell, vegáknak kecskesajt mézzel, rukkolaágyon, ami nagyszerű kombináció, de terjedelme ellenére is inkább előételnek mondanánk. A melegek közül a töltött paprikára esik a választásunk, és örömmel jelentjük, hogy az ízletes töltelék a paradicsomos öntettel egyetemben, de a mellé adott főtt krumpli is azt a házias jelleget hozza, ami tán a Cantine valódi célja lehet.

Desszertből kettő van, pontosabban volt. Az utolsó fagylaltgombócokat az orrunk előtt halásszák ki a műanyag dobozból az előttünk érkező vendég kívánságára. Így aztán marad a (két aprócska) túrógombóc, ami ha szódával nem is, de tejföllel elmegy.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.