chili&vanília

Hamvas szeder, homoktövis, halak

Gasztro

Nagyjából ugyanazokból az alapanyagokból gazdálkodhatunk, óriási különbségekről nem lehet beszélni - válaszol elgondolkozva a finn séf, Patrick Karlsson, amikor arról kérdezem, miben különbözik leginkább a finn konyhaművészet a manapság egyébként igen divatos és nemzetközileg sikeres skandináv gasztronómiától. - Nem túl szofisztikált konyha a miénk, inkább funkcionális és természetes. Rendkívüli mértékben követjük az évszakokat, októberben jön például a vadszezon, és persze halak, gombák, egyebek. Eredeti finn konyhaművészet alig létezik, a legtöbb dolgot más országok gasztronómiájából szedegettük össze, leginkább Svédországtól és Oroszországtól. Az orosz behatás nagyon jellemző, talán ez különböztet meg bennünket leginkább - meséli a séf, aki néhány hétre Budapestre hozza a finn ízeket (a Szabadság tér kellős közepén három hétig finn pop up, azaz időszakos vendéglőt visz október elejétől). - A bizarrabb finn hozzávalóktól, pl. a mammitól (rozslisztből és malátából készülő, nem kimondottan mutatós barna paszta) vagy a salmiakitól, azaz sós medvecukor-pasztillától azért megkímélünk mindenkit - mosolyog sokat sejtetően.

A finn piacok kínálata színes, de korlátozott: nyáron és ősszel erdei bogyós gyümölcsök minden mennyiségben: málna, egres, vörös áfonya, homoktövis és a körülményes szedése miatt aranyáron mért hamvas szeder. Burgonya, gyönyörű gombák, frissen és szárítva, csodálatos ízű alma, vadhús és persze rengeteg - tengeri és főleg édesvízi - hal. Frissen és füstölve. Hering, a mostanában reneszánszát élő bodorka és persze lazac.

Zöldalmás-kapros lazacpástétom

Hozzávalók (4 kis adag)

30 dkg lazacfilé

2 evőkanál majonéz

4 evőkanál tejföl

1 kávéskanál magos mustár

2 evőkanál citromlé

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál kapribogyó leöblítve, lecsepegtetve

1 lila hagyma, finomra aprítva

1 csokor snidling, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

fél zöldalma, lereszelve

A lazacot 170 fokos sütőben 10 perc alatt megpároljuk (vagy párolóedényben kíméletesen gőzöljük). Kissé lehűtjük, és villával apró darabokra szedjük. Az öntethez kikeverjük a majonézt, a tejfölt, a magos mustárt, a citromlevet. Hozzáadjuk a citromhéjat, a kapribogyót, a lila hagymát, a snidlinget, kaprot, valamint a reszelt zöldalmát. Összekeverjük a lazaccal, sózzuk, borsozzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Fekete kenyérrel, pirítóssal vagy rozsos ropogóssal kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.