chili&vanília

Cékla, lencse, ősz

Gasztro

Amikor sült cékla készül a háznál, mindig több gumót teszek a tepsire, mint amennyire az adott ételhez szükség lesz. Ennek több oka van: egyrészt pontosan tudom, hogy amikor megsül, akkor egy-kettő, azon nyomban úgy, ahogy van, kevés olívaolajjal meglocsolva, durva szemű sóval meghintve, esetleg hideg tejfölbe mártogatva elfogy. Másrészt megsütve, alufóliába csomagolva, néhány napig problémamentesen eláll a hűtőben, így kedvtől függően lehet belőle később saláta, püré vagy akár leves. Ha pedig friss kenyeret megkenünk kiváló minőségű, hideg vajjal, ráhelyezünk néhány szelet sült céklát és megsózzuk, az maga a kulináris tökély. A cékla is a zöldségek azon csapatába tartozik, amelyek sütve egészen önálló éle­tet kezdenek élni: ízét össze sem lehet hasonlítani főzött állapotú önmagával. Intenzívre, édesre sül, teljesen elveszíti földes jellegét, ami miatt sokan nem kedvelik.

A céklagumókat megmossuk, megszárítjuk, egyenként (vagy ha kicsik, kettesével) alufóliába csomagoljuk őket, előtte némi olívaolajat locsolunk rájuk. 200 fokon bő 1 órán át sütjük (sütőtől, céklától és méretétől függően ez lehet valamivel kevesebb vagy több). Amikor megsült, a héja gyönyörűen lejön. A cékla szuperegészséges, gyógyító, méregtelenítő hatású, tele van rostokkal és vitaminokkal (C-vitamin, kálium, folsav), és nagyon alacsony a kalóriatartalma. Az őszben például az is nagyszerű, hogy az ember újra levesezhet jó sokat, és bővítheti a repertoárját újabb kedvencekkel. Van egy jelöltem! Íme, céklás lencseleves, csípős húsgombóccal.

 

Céklás lencseleves csípős húsgombóccal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

20 dkg lencse, beáztatva

3 cékla, megsütve

3 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 szárzeller, vékonyra karikázva

4 dl tejföl

1 csokor kapor

1 citrom leve

Húsgombóc:

30 dkg darált pulykahús

1 tojás

1 kis gerezd fokhagyma, reszelve

cayenne-i bors

olaj

 

Előző nap háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk a lencsét, valamint megsütjük a céklát (egyenként, héjastul alufóliába csomagoljuk, előtte pár csepp olívaolajat és csipet sót teszünk rá), majd 200 fokos sütőben – a cékla méretétől függően – kb. 1,5 óra alatt puhára sütjük. Amikor kissé kihűlt, lehúzzuk a héját, és felkockázzuk. Másnap egy nagy lábasban az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a szárzellert. Hozzáadjuk a lencsét, és felöntjük 2 liter vízzel. 45 perc alatt puhára főzzük, ekkor hozzáadjuk a felkockázott sült céklát, amely azonnal beszínezi a levest. Sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a húsgombócokat: összekeverjük a darált húst a tojással és a fűszerekkel. Diónyi gombócokat formázunk, és kb. 10 perc alatt ezeket is belefőzzük a levesbe. A tejfölt simára keverjük egy-két merőkanálnyi forró levessel és a finomra aprított kaporral, majd visszaöntjük a levesbe. Levesszük a tűzről, a citromlevet ekkor adjuk csak hozzá. Ez a leves másnap még finomabb.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.

Realista karikatúrák

Tizenkilenc kortárs szerző írta meg, mit jelentett az elmúlt egy-két évtizedben Magyarországon felnőni. Változatos a névsor: van pályakezdő és többkötetes író, eddig elsősorban költőként vagy gyerek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert alkotó is.

Jövő idő

A politikai pártokat nem szokás szeretni Magyarországon, mi tagadás, a pártok adtak s adnak is okot erre jócskán.