Tartalom

(2014-10-02)

Snoblesse
Publicisztika

Világi Mariann

Publicisztika

Leszünk a győztes élcsapat

Mi a baj a pedagógusminősítéssel?

Lázasan folynak a képzések, vizsgáztatások, próbaminősítések. Több száz oldalas útmutatók és kézikönyvek sorakoznak azért, hogy 2015 januárjától beinduljon a tanárok országos minősítési rendszere.

György Péter

Publicisztika

In Our Time – Válasz Köves Slomónak

Tiszteletben tartom Köves Slomó meggyőződését, mely szerint az EMIH egyházi szer­vezet, és mint ilyen, tagjai magánügyének tekinti, hogy azok honpolgárként hogyan cselekszenek, hogyan vesznek vagy nem vesznek részt a nagyobb közösség ügyeinek intézésében. Az EMIH és híveinek szerződése – reményeik szerint egész létüket kitöltő – hitéletük gyakorlatára vonatkozik, nem többre és nem kevesebbre.

A szerk.

A szerk.

A heti jelölt

Holnap ismét szavazás! Múlt heti szerkesztőségi írásunkban mindent elmondtunk az ellenzéki főpolgármester-jelölt Bokros Lajosról, amit tudni érdemes. Olvassa el Ön is!

Egotrip

Sajó László

Egotrip

Öt és feles

Betűk az elporladt álmoskönyvből

(2. olvasat) Nagy busz áll elhagyatva, beszállok, már ülnek benne, valahová menni (menekülni?) kell, mondom, én nem tudok vezetni, snitt, már egy kisebb, fekete busz, vajon beférünk-e, igen, állunk, nincs, ki vezessen

Belpol

Falus Ferenc pályája főpolgármester-jelölti visszalépéséig

Belpol

„Nem kell mindig jól járni”

Hétfőn az Együtt–PM főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy Bokros Lajos javára visszalép a választástól. A DK és az MSZP által is támogatott exjelöltről pillanatok alatt kiderült, hogy tökéletesen alkalmatlan a kinézett szerepre. Ezzel közeli ismerősei kezdettől tisztában voltak, akik szerint egy olyan jó ember, mint Falus, eleve kudarcra ítélt a jelenlegi politikai közegben.

Mit veszíthetnek a civilek a norvég alap elleni támadásban?

Belpol

Kiiktatás

Különféle hatósági vegzálások után a kormányzati szervek megtették az első lépést a norvég civil alap pályázatait kezelő alapítványok ellehetetlenítése felé. A hazai civil szektor katalizátorairól van szó, amelyek a kormányzati credótól gyökeresen eltérő felfogást vallanak állampolgárok és politizálás kapcsolatáról.

Gazdaság

Gazdaság

„Uram! Ez nem zálogház!” - Klapka György vállalkozó

Talán ő az egyetlen a 90-es évek „médiasztár” üzletemberei közül, aki nem ment tönkre, nem vitte el a rendőr, és ma is aktív. Szerinte a siker titka pofonegyszerű: jó reklám és jó kedély, humorosan kell felfogni a dolgokat. A többi már megy magától. A 86 éves üzletembert nem lehet eltántorítani e meggyőződésétől – beszélgetésünk legfőbb tanulsága, hogy nem is érdemes.

Külpol

Független lesz-e Katalónia?

Külpol

Gazdagok és ingerültek

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy magyar sajátosság ünneppé emelni a történelem gyászos pillanatait, mint például október 6. esetében. Ám az a helyzet, hogy ebben sem állunk egyedül: a katalánok egyenesen fő nemzeti ünnepüknek tekintik szeptember 11-ét, Barcelona ostromának a végét, amikor is a spanyol örökösödési háborúban a Habsburgok mellé álltak, vagyis rossz lóra tettek. A spanyolok a katalánok intézményeit, de nyelvük használatát is betiltották a Pireneusoktól délre fekvő, pár évtizeddel korábban még önálló, francia gyámolítás alatt lévő köztársaságban.

Színház
Zene

HANGADÓ

Zene

Rovarszárnyak éneke

Mi az abszolút hallás, és mire jó?

Nem a fülben, az agyban dől el – hogy pontosan hogyan, arra a kérdésre még adós a válasszal a tudomány. E sajátos érzékelési képesség, ha időben felfedezik, szinte predesztinál a zenei pályára – de az abszolút hallók a hétköznapi életben is mást hallanak, mint a többi halandó. És hogy kerülnek a képbe a vietnamiak?

HANGADÓ - Impresszáriók, koncertszervezők és a klasszikus zene piaca

Zene

Hangkereskedők

A muzsikust a közönséggel összekapcsoló láncolatban számos közvetítő keresi a kenyerét. Kik ők, mi a dolguk, és hogyan működik a koncertpiac? Hogyan talál egymásra a klasszikus zene és a közönség?

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Áttetsző véletlen

Csodálatos rendszer – Tolvaly Ernő kiállítása

Verset nem gondolatokkal, hanem szavakkal írunk. A gondolatok a szavakból szü̈letnek – írta valahol Mallarmé.

Film
Interaktív

Tévé

Interaktív

Vígan él a favágó

Helló, meló!

Itt minálunk munkaalapú társadalom épül, ezt ma már akár onnan is tudhatjuk, hogy a szakmáknak show-juk van a közszolgálati tévében.

Tévésorozat

Interaktív

A kíváncsiság himnusza

Doctor Who – Ki vagy, doki?

Közönséges halandók gyakran hiszik, hogy a sci-fi műfaját két kibékíthetetlen nagyragadozó uralja. Ám a Star Wars és a Star Trek mellett rendíthetetlenül, korban mindkettőt megelőzve ott áll a hamisítatlanul brit Doctor Who.

Rádió

Interaktív

Szeretetáradás

A hazatérés napja a közrádióban

Szégyen, nem szégyen, arról, hogy létezik ez a jeles nap vagy fesztivál, vagy akármi is ez, tehát, hogy van egy olyan piros betűs ünnep, amit úgy hívnak: Itthon vagy, Magyarország szeretlek!, eddig fogalmunk sem volt. Valószínűleg azért, mert tavaly épp nem voltunk itthon Szent Mihály napján, tavalyelőtt meg még nem pattant ki ez a nagyszerű ötlet Rákay Philip hopmesteri kobakjából.

Könyv

Könyv

„Mint egy erényöv” - Ken Follett író

Az egyik legnépszerűbb élő író közel 3000 oldalas Évszázad-trilógiája befejező részéhez érkezett. A magyarul most megjelent Az örökkévalóság küszöbén a hidegháború évtizedeit dolgozza fel hatalmas szereplőgárdával, melyben a határnyitó miniszterelnök révén mi, magyarok is magunkra ismerhetünk. Az épp Kanadában turnézó írót e-mailen kérdeztük a történelem sorsfordító szexjeleneteiről és Németh Miklós kitalált tanácsadójáról.

Gasztro
Lokál

Beruházások Budapesten

Lokál

A fővárosért vagy a rezsimért?

A kampányhajrában átadott beruházások közvetlen hasznot hajthatnak a szavazófülkékben a városvezetőknek, igaz, a kudarcok emléke jóval maradandóbb. Mit hozott és mit hozhatott volna Budapestnek az elmúlt négy év?

Tévétorrent