chili&vanília

A bögrés szuflé 12 pontja

Gasztro

Egy igazi csokoládétortával persze nem vetekszik, de elég menő, ha valakinek egy édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Íme, az egyperces bögrés szuflé.

1. Mogyoró helyett bármilyen más darált magot használhatunk, olajos maggal azonban sokkal finomabb és egészségesebb, mint liszttel. 2. Az olaj lehetőség szerint valamilyen jobb minőségű legyen (lehet olívaolaj, ugyanabból a magból készített olaj vagy valamilyen ízesített változat). 3. Tapasztalatom szerint a 1,5 dl-es bögre az ideális méret. Nagyobban nem mutat, mert túl lapos lesz. 4. Nyilván mikrótól függ, hogy pontosan mennyi idő alatt készül el, az enyémben legmagasabb teljesítményen 1 perc. 5. Akkor jó, ha még kissé folyós a közepe. Ha túlsült, akkor élvezhetetlen muffin a végeredmény. 6. Érdemes egy-két tesztadagon pontosan kitapasztalni, mielőtt élesben megy. 7. A mikróban először felemelkedik, mint egy szuflé, aztán rögtön visszaesik. 8. Ha alaposan kikenjük a bögrét, akkor szépen ki is lehet borítani, úgyhogy akár elegáns tányérdesszert is lehet megfelelő kiegészítőkkel (fagylalt, szószok stb.). 9. Nádcukor helyett lehet nyírfacukorral készíteni, kefir helyett kókusztejjel, úgy liszt-, cukor- és tejtermékmentes. 10. A legnagyobb előnye: olyan alapanyagokból készül, amelyek mindig vannak otthon. 11. A legnagyobb hátránya: olyan alapanyagokból készül, amelyek mindig vannak otthon. 12. Egy igazi csokoládétortával persze nem vetekszik, de elég menő, ha valakinek egy édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Íme, az egyperces bögrés szuflé.

Egyperces bögrés mogyorós csokoládészuflé

false

Hozzávalók (2°1,5 dl-es bögrényi adag)

3,5 dkg darált mogyoró

2 evőkanál keserű kakaópor

1 teáskanálnescafé vagy más instant kávépor

2 evőkanál nádcukor

csipetnyi só

2evőkanál kaukázusi kefir

2evőkanál olaj(lehetőség szerint mogyoróolaj

vagy mandarinos olaj)

1egésztojás

kevés vaj vagy olaj a bögre kikenéséhez

Egy kis tálkában összekeverjük először a száraz anyagokat: a darált mogyorót (vagy más magot), a keserű kakaóport, a nescafét, a nádcukrot és egy csipet sót. Hozzáadjuk a kefirt, az olajat és az egész tojást, villával az egészet összekeverjük. Két 1,5 dl űrtartalmú, kivajazott bögrébe kanalazzuk a masszát, a 2/3-ánál valamivel magasabbra fog érni. A mikrót legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, a két bögrét betesszük, és 1 percig mikrózzuk. A pontos időt mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját készülékén. Akkor jó, ha a belseje még kissé lágy, folyós. Azonnal tálaljuk (bögrében, de szépen ki is lehet borítani).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk