chili&vanília

A bögrés szuflé 12 pontja

Gasztro

Egy igazi csokoládétortával persze nem vetekszik, de elég menő, ha valakinek egy édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Íme, az egyperces bögrés szuflé.

1. Mogyoró helyett bármilyen más darált magot használhatunk, olajos maggal azonban sokkal finomabb és egészségesebb, mint liszttel. 2. Az olaj lehetőség szerint valamilyen jobb minőségű legyen (lehet olívaolaj, ugyanabból a magból készített olaj vagy valamilyen ízesített változat). 3. Tapasztalatom szerint a 1,5 dl-es bögre az ideális méret. Nagyobban nem mutat, mert túl lapos lesz. 4. Nyilván mikrótól függ, hogy pontosan mennyi idő alatt készül el, az enyémben legmagasabb teljesítményen 1 perc. 5. Akkor jó, ha még kissé folyós a közepe. Ha túlsült, akkor élvezhetetlen muffin a végeredmény. 6. Érdemes egy-két tesztadagon pontosan kitapasztalni, mielőtt élesben megy. 7. A mikróban először felemelkedik, mint egy szuflé, aztán rögtön visszaesik. 8. Ha alaposan kikenjük a bögrét, akkor szépen ki is lehet borítani, úgyhogy akár elegáns tányérdesszert is lehet megfelelő kiegészítőkkel (fagylalt, szószok stb.). 9. Nádcukor helyett lehet nyírfacukorral készíteni, kefir helyett kókusztejjel, úgy liszt-, cukor- és tejtermékmentes. 10. A legnagyobb előnye: olyan alapanyagokból készül, amelyek mindig vannak otthon. 11. A legnagyobb hátránya: olyan alapanyagokból készül, amelyek mindig vannak otthon. 12. Egy igazi csokoládétortával persze nem vetekszik, de elég menő, ha valakinek egy édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Íme, az egyperces bögrés szuflé.

Egyperces bögrés mogyorós csokoládészuflé

false

Hozzávalók (2°1,5 dl-es bögrényi adag)

3,5 dkg darált mogyoró

2 evőkanál keserű kakaópor

1 teáskanálnescafé vagy más instant kávépor

2 evőkanál nádcukor

csipetnyi só

2evőkanál kaukázusi kefir

2evőkanál olaj(lehetőség szerint mogyoróolaj

vagy mandarinos olaj)

1egésztojás

kevés vaj vagy olaj a bögre kikenéséhez

Egy kis tálkában összekeverjük először a száraz anyagokat: a darált mogyorót (vagy más magot), a keserű kakaóport, a nescafét, a nádcukrot és egy csipet sót. Hozzáadjuk a kefirt, az olajat és az egész tojást, villával az egészet összekeverjük. Két 1,5 dl űrtartalmú, kivajazott bögrébe kanalazzuk a masszát, a 2/3-ánál valamivel magasabbra fog érni. A mikrót legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, a két bögrét betesszük, és 1 percig mikrózzuk. A pontos időt mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját készülékén. Akkor jó, ha a belseje még kissé lágy, folyós. Azonnal tálaljuk (bögrében, de szépen ki is lehet borítani).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.