chili&vanília

Almás palacsinta, almás palacsinta

Gasztro

A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10-i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését.
false

Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, Hotel St. Francis Cookbook szakácskönyvben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi és annál egyszerűbb elkészítési módról van szó: forró olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. A tetejét porcukorral szórják meg, és citromlével csepegtetik. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire vagy desszertként. Magában - vagy vaníliasodóval. Alább rögtön duóban: az első nagyjából az amerikai klasszikus, a másodikban az alma töltelékként szerepel.

Serpenyős almás palacsinta: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meghámozunk és felkockázunk 2 zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és 3 evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sült, karamellizált almakrémmel töltött palacsinta:A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk. Egy nagy jénaiba vagy tepsibe szórjuk. Meghintjük 5 dkg nádcukorral, csipetnyi fahéjjal, összeforgatjuk, majd meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal és egy citrom levével. Hozzáadunk egy csipetnyi sót. Összekeverjük. Sütőbe tesszük. Először 15 percig sütjük, amíg az alma nagyjából megpuhul, ekkor grillfokozatra vesszük a sütőt, és így sütjük tovább kb. 15 percig, amíg az alma karamellizálódik és megpirul. A pontos sütési idő az alma fajtájától is függ. Botmixerrel teljesen simára pürésítjük. 1 kg almából kb. 40 dkg almakrém lesz. Megtöltünk és összehajtogatunk 6 normál palacsintát. Megszórjuk porcukorral, de kínálhatjuk vaníliasodóval vagy sűrű tejszínnel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk