chili&vanília

Epres, expressz

Gasztro

Végre itt az eperszezon, a hatalmas, szabályos import-eprek után lassan megérkezik a hazai is. Vásárlásnál mindig az orrunkra hagyatkozzunk, a bódító illat a legbiztosabb jel a jó minőségre.

Alaposan megmosni mindenképpen ajánlott, viszont ne hagyjuk állni vízben, mert elveszíti a zamatát. Nemcsak édes fogásokban érdemes kísérletezni vele, az eper nagyszerűen illik salátákba is, pl. spenóttal, spárgával, kecskesajttal. Az eperszezon megnyitására ajánlom az alábbi villámgyors, de igen mutatós süteményt, ami akár könnyű desszertnek, akár teraszos uzsonnának megteszi. Mellé egy pohár (üveg) pezsgő dukál. A sütemény amerikai klasszikus, strawberry shortcake néven lehet vele találkozni a gasztronómiai szakirodalomban. A tészta gyakorlatilag omlós keksz jellegű, amelyet rövid idő alatt megsütünk, majd félbevágva megtöltünk citrommal és cukorral összetört eperrel, valamint édes, vaníliás tejszínhabbal vagy tejföllel. Ez lehet akár mascarpone, vanília- vagy citromfagylalt, esetleg fehércsokoládé-hab - egyszóval van hová fokozni. Rendkívül dekoratív darab, lehet vele villantani.

Eperrel töltött omlós keksz

false

Hozzávalók (5 darab 6 cm átmérőjű

süteményhez)17,5 dkg liszt7,5 dkg cukorfél tk. szódabikarbóna1 tk. sütőporcsipet só7,5 dkg vaj (hidegen, kockázva)fél citrom reszelt héja1 dl tejszín fél kg eperporcukor, fél citrom héja2 dl tejföl, porcukor,vaníliakivonat

(vagy helyette vaníliás cukor)

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat). A kekszhez először összekeverjük a száraz anyagokat: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadjuk a hideg vajat, a reszelt citromhéjat, és kézzel összedolgozzuk, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és összegyúrjuk. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a végeredmény. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tészta lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, és 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Sütőlapra tesszük, a tetejüket megkenjük egy kis tejszínnel, és megszórjuk pici kristálycukorral, majd 15 perc alatt szép világos aranybarnára sütjük. Közben előkészítjük az epret. Megtisztítjuk, feldaraboljuk, a felét villával összenyomkodjuk, a másik felét nagyobb darabokban adjuk hozzá, ízlés és az eper édessége szerint porcukrot és a citrom másik felének reszelt héját adjuk hozzá. Hagyjuk állni, hogy levet eresszen. A tejfölt szintén ízlés szerint kikeverjük porcukorral és vaníliakivonattal (vagy vaníliás cukorral). A kekszet vagy még langyosan töltjük meg és azonnal tálaljuk, vagy hagyjuk állni néhány órát és csak azután. Félbevágjuk, az alsó felére tesszük az összetört epret (a levét beszívja a tészta), a kikevert tejfölt (vagy tejszínhabot, vagy vaníliafagyit), és ráhelyezzük a kalapját.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk