chili&vanília

Epres, expressz

Gasztro

Végre itt az eperszezon, a hatalmas, szabályos import-eprek után lassan megérkezik a hazai is. Vásárlásnál mindig az orrunkra hagyatkozzunk, a bódító illat a legbiztosabb jel a jó minőségre.

Alaposan megmosni mindenképpen ajánlott, viszont ne hagyjuk állni vízben, mert elveszíti a zamatát. Nemcsak édes fogásokban érdemes kísérletezni vele, az eper nagyszerűen illik salátákba is, pl. spenóttal, spárgával, kecskesajttal. Az eperszezon megnyitására ajánlom az alábbi villámgyors, de igen mutatós süteményt, ami akár könnyű desszertnek, akár teraszos uzsonnának megteszi. Mellé egy pohár (üveg) pezsgő dukál. A sütemény amerikai klasszikus, strawberry shortcake néven lehet vele találkozni a gasztronómiai szakirodalomban. A tészta gyakorlatilag omlós keksz jellegű, amelyet rövid idő alatt megsütünk, majd félbevágva megtöltünk citrommal és cukorral összetört eperrel, valamint édes, vaníliás tejszínhabbal vagy tejföllel. Ez lehet akár mascarpone, vanília- vagy citromfagylalt, esetleg fehércsokoládé-hab - egyszóval van hová fokozni. Rendkívül dekoratív darab, lehet vele villantani.

Eperrel töltött omlós keksz

false

Hozzávalók (5 darab 6 cm átmérőjű

süteményhez)17,5 dkg liszt7,5 dkg cukorfél tk. szódabikarbóna1 tk. sütőporcsipet só7,5 dkg vaj (hidegen, kockázva)fél citrom reszelt héja1 dl tejszín fél kg eperporcukor, fél citrom héja2 dl tejföl, porcukor,vaníliakivonat

(vagy helyette vaníliás cukor)

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat). A kekszhez először összekeverjük a száraz anyagokat: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadjuk a hideg vajat, a reszelt citromhéjat, és kézzel összedolgozzuk, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és összegyúrjuk. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a végeredmény. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tészta lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, és 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Sütőlapra tesszük, a tetejüket megkenjük egy kis tejszínnel, és megszórjuk pici kristálycukorral, majd 15 perc alatt szép világos aranybarnára sütjük. Közben előkészítjük az epret. Megtisztítjuk, feldaraboljuk, a felét villával összenyomkodjuk, a másik felét nagyobb darabokban adjuk hozzá, ízlés és az eper édessége szerint porcukrot és a citrom másik felének reszelt héját adjuk hozzá. Hagyjuk állni, hogy levet eresszen. A tejfölt szintén ízlés szerint kikeverjük porcukorral és vaníliakivonattal (vagy vaníliás cukorral). A kekszet vagy még langyosan töltjük meg és azonnal tálaljuk, vagy hagyjuk állni néhány órát és csak azután. Félbevágjuk, az alsó felére tesszük az összetört epret (a levét beszívja a tészta), a kikevert tejfölt (vagy tejszínhabot, vagy vaníliafagyit), és ráhelyezzük a kalapját.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Pokolba a tűzijátékkal! – Ünnepi beszéd

Kedves Egybegyűltek, kedves Olvasók! Önök már túl vannak rajta, mi (nyomda+munkaszüneti nap) még csak készülünk rá, mégis nagyon jó érzés így együtt ünnepelni ezt a szép évfordulót. 25 év! Egy negyedszázad, belegondolni is felemelő! Több mint jubileum, egyenesen aniversarium!

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.

„Az elégedetlenség hangja”

Százezrek tájékozódtak általa a napi politikáról a Jólvanezígy YouTube-csatorna révén, most mégis úgy döntött, inkább beáll a Kutyapárt mögé, és videókat készít nekik. Nemcsak erről, hanem a Fidesz online bénázásáról is beszélgettünk.