chili&vanília

Nem laska, laksa!

Gasztro

A laksa tartalmas fűszeres, tésztás leves, amely elsősorban Malajziában és Szingapúrban népszerű, ahol a legjellemzőbb és legkedveltebb hétköznapi utcai ételek között tartják számon.

Eredetileg a 15-16. században Malajziába, illetve az indonéz szigetvilágba bevándorló kínaiak kultúrájából származik. A nemzetközi gasztronómiában is egyre elterjedtebb, ami leginkább intenzív, összetett ízeinek köszönhető. Ez a nagyszerű leves igazi ízorgia! Millió változata létezik, két leggyakoribb a curry laksa (kókusztejes, fűszeres) és az ún. asam laksa (savanyú, pikáns, hallal készül). Az alább ajánlott ételt az előbbi ihlette, azonban egyáltalán nem autentikus, a piac jelenlegi kínálatához igazítottam, fő szereplője az új sárgarépa és a zöldspárga. Kétségtelen, hogy el kell baktatni hozzá egy kis bevásárló körútra, szükség van hozzá ugyanis néhány különlegesebb hozzávalóra, amely nem biztos, hogy minden háztartásban megtalálható. Aggodalomra azonban semmi ok, olyan hozzávaló egy sincs benne, ami ne lenne pár száz forintért megtalálható akár egy nagyobb hipermarket "nemzetközi" részlegén, akár valamelyik delikateszüzletben (Culinaris, Ázsia, Szép Kis India). Próbálják ki bátran, szeretni fogják!

Kókusztejes sárgarépakrém-leves spárgával és rizstésztával

Hozzávalók (4 adag)

1,2 liter leszűrt zöldségleves vagy víz

60 dkg (4 db) nagy új sárgarépa, lereszelve

1 narancs héja és leve

só, bors

4 dl (1 doboz) kókusztej

1 csomag (50 dkg zöldspárga), feldarabolva

10 dkg rizstészta (cérna- vagy szélesmetélt,

de lehet más tészta is)

Fűszerpaszta:

5 szál újhagyma, felkarikázva

1 csokor koriander, finomra aprítva

4 cm friss gyömbér, felaprítva

2 gerezd fokhagyma, felaprítva

1 teáskanál vörös currypaszta

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 evőkanál mogyoróvaj

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj

Ízesítéshez: szójaszósz, citrom- vagy lime-lé,

barna cukor

Tálaláshoz: újhagymazöld, koriander, csiliolaj

A leszűrt zöldséglevest (alaplevet) feltesszük főni. Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, a narancs két-három darabban lehámozott héját, valamint a kifacsart levét. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük. Miközben fő, elkészítjük a fűszerpasztát: aprító- vagy robotgépbe tesszük a felkarikázott újhagymát, a friss koriandert (a szárával együtt), a finomra aprított friss gyömbért és fokhagymát, a currypasztát, a kurkumát, a mogyoróvajat, a szójaszószt és a szezámolajat. Pürésítjük. Amikor teljesen megpuhult a sárgarépa, robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a kókusztejet, valamint a fűszerpasztát, elkeverjük, 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a 3-4 cm-es darabokra vágott spárgát, valamint a rizstésztát. Ezekkel további 5-10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és az ízeket ízlés szerint kiigazítjuk szójaszósszal, citromlével és kevés barna cukorral. Felkarikázott újhagymazölddel, friss korianderrel megszórva, csiliolajjal meglocsolva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Halál kasmírpulóverben

Almodóvar öregszik. E tény új dolgokra sarkallja: megjött az étvágya, hogy az öregedésről és a halál egyre nyomasztóbb közelségéről meséljen, és el-elkalandozik spanyol anyanyelvétől.