chili&vanília

Krémes franciásan

Gasztro

Ez a krémes inkább a francia típusú millefeuille-höz („ezer lap”) áll közelebb, mint az itthon népszerű cukrászdai krémesekhez. Utóbbiaktól egyrészt a tésztájában tér el – a leveles tésztát sötétre, enyhén karamellizáltra sütjük, másrészt a krémjében is más, mert ebben egyáltalán nincs zselatin (mint a legtöbb bolti verzióban).

A villámváltozatot sima, vaníliával kikevert mascarponéval, esetleg gyümölcsökkel tölthetjük, de főzött vaníliakrémmel keverve még finomabb, bár valamelyest időigényesebb. Mind a tésztát, mind a krémet előre el lehet készíteni, így az ünnepi vacsorához is kényelmesen bevethető. Főzzenek, és egyenek jókat, boldog karácsonyt és új évet, jövőre ugyanitt!

 

false

 

Millefeuille, avagy francia típusú krémes

Hozzávalók (4 szelet)

 

2 dl tej (3,5%-os zsírtartalmú)

2,5 dkg étkezési keményítő

2 tojás sárgája

5 dkg porcukor

1 vaníliarúd kikapart magja

egy csipet só

25 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten

1 csomag leveles tészta

1 evőkanál porcukor

 

Elsőként elkészítjük a vaníliakrémet. A tejet csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel, majd egy lábasban addig forrósítjuk, főzzük, amíg elkezd forrni.

Közben a tojások sárgáját elektromos kézi keverő segítségével sűrűre, fehéredésig keverjük a porcukorral, sóval és a vanília kikapart magjaival. Lassan hozzáöntjük a forró tejet, elkeverjük, majd visszaöntjük a tejeslábasba. Állandó keverés mellett sűrűre, pudingállagúra főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk, mert akkor összeugrik a tojás. Amikor kész, átöntjük egy tálba, és közvetlenül a felületére terítünk egy darab frissen tartó fóliát, hogy ne bőrösödjön a krém teteje. Hagyjuk teljesen kihűlni. Habverő vagy spatula segítségével óvatosan összekeverjük a kihűlt vaníliakrémet a mascarponéval. Habzsákba töltjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztalapokhoz a leveles tésztát 12 darab teljesen egyforma, 12×5 cm-es téglalapra vágjuk. (A bolti, készre nyújtott leveles tésztából pont ennyi jön ki. Ha házi vagy mélyhűtött leveles tésztával dolgozunk, azt értelemszerűen ki kell nyújtani előtte téglalappá.) Egy nagy sütőlapra sütőpapírt terítünk, majd ráhelyezzük a tésztalapokat. Szitával vékonyan meghintjük porcukorral, aminek köszönhetően a lapok a sütés során kissé karamellizálódnak majd. A tetejükre borítunk egy, a tepsivel azonos méretű sütőpapírt, majd ráhelyezünk egy azonos méretű tepsit. Ez nehezékként szolgál, hogy a tészta ne emelkedjen meg. 20 percig sütjük. A pontos sütési idő sütőfüggő, 15 perc után érdemes néha ellenőrizni, hogy szép sötét-e már a színe. Amikor megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. Megtöltjük a lapokat: egy krémeshez három lap szükséges. Az első lapra a habzsákból két sorban öt-öt, kb. 2 cm átmérőjű gömböt nyomunk. Ráhelyezzük a második lapot, és a második „emeletre” is ugyanannyi krémet nyomunk. Ezt a réteget befedjük a harmadik lappal. A tetejét meghintjük egy kevés porcukorral.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.