chili&vanília

Mazsolás, fűszeres, elegáns

Gasztro

Spenótos, ananászos, uborkás, zöldcitromos, petrezselymes zöldturmixrecepttel (igen, ez így mind együtt, és még finom is!), a legjobb nullkalóriás levestippekkel (csilis, gyömbéres savanyúkáposzta-leves), lenyűgöző salátákkal (sült brokkoli, pirított mandula, mozzarella) illene indítani az évet.

Helyette egy pompás, perzsa ihletésű rizses körettel kezdünk, mert ezt szeretném a legjobban, hogy hamar, minél többen kipróbálják. A perzsa konyha gazdagsága, kifinomult fűszerhasználata, eleganciája jelenik meg benne. A fűszeres, mazsolás rizs készítését négy különböző típusú mazsolával ajánlom: nagyszemű aranymazsolával, hagyományos mazsolával, korinthoszi mazsolával. (A nemzetközi gasztronómiában „currant” néven használják, és ez pl. a közel-keleti dolmák töltelékének egyik jellegzetes alapanyaga. Egészen apró szemű, sötét, édes-savanykás.) Végül borbolyával (berberis/berberitzen néven fut angolul, ill. németül, vörös, gyümölcsösen savanykás). Ha utóbbi két különlegesebb mazsolafélét elhagyják, akkor is érdemes elkészíteni, de mindkettőt lehet kapni a Troya török szupermarketben, a borbolyát „ribizli” néven a fűszerosztályon. Ugyanitt a város legjobb bárányhúsa, török hentestől, ha a köret mellé hús kell, legyen némi bárányborda. Gyönyörű és nagyon finom étel. A rizs jófajta legyen, basmati vagy jázmin.

 

Fűszeres, mazsolás rizs gránátalmával

Hozzávalók (6-8 adag köretként)

 

40 dkg basmati rizs

1 dl olívaolaj

5 dkg fenyőmag

5 dkg hámozott pisztácia

10 dkg hámozott, szeletelt mandula

10 dkg vaj

1 g sáfrány (vagy helyette kurkuma)

5 szem zöld kardamom

1 púpozott teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt szegfűbors

15 dkg mazsola (vegyesen)

1 liter alaplé vagy víz

1 evőkanál só

1 gránátalma magja

1 csokor koriander

A rizst alaposan, többszörösen átöblítjük, addig, hogy már teljesen áttetsző legyen az öblítővíz. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a fenyőmagot. Amikor világos aranyszínűre sül, szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük. A forró olajba tesszük a pisztáciát és a mandulát, ezt is megpirítjuk, majd kivesszük (azért kell külön, mert a fenyőmag sokkal gyorsabban pirul, mint a többi mag). Az olajhoz adjuk a vajat, felolvasztjuk, majd beletesszük a fűszereket, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az átöblített rizst, valamint a mazsolákat, és elkeverjük. Felöntjük az alaplével vagy vízzel, szükség szerint sózzuk. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a hőt, és a rizst fedő alatt 15-18 percig pároljuk, a végére szépen felveszi a folyadékot. Lezárjuk alatta a hőt, az edényre terítünk egy tiszta konyharuhát, arra rászorítjuk a fedőt, és így állni hagyjuk további 10 percig, ez alatt a rizs a saját gőzében még tovább puhul. Tálaláskor megszórjuk a pirított magvakkal, a gránátalma magjaival és a finomra aprított korianderrel. Bárány vagy egyéb sültek mellé kiváló.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.