chili&vanília

Mazsolás, fűszeres, elegáns

Gasztro

Spenótos, ananászos, uborkás, zöldcitromos, petrezselymes zöldturmixrecepttel (igen, ez így mind együtt, és még finom is!), a legjobb nullkalóriás levestippekkel (csilis, gyömbéres savanyúkáposzta-leves), lenyűgöző salátákkal (sült brokkoli, pirított mandula, mozzarella) illene indítani az évet.

Helyette egy pompás, perzsa ihletésű rizses körettel kezdünk, mert ezt szeretném a legjobban, hogy hamar, minél többen kipróbálják. A perzsa konyha gazdagsága, kifinomult fűszerhasználata, eleganciája jelenik meg benne. A fűszeres, mazsolás rizs készítését négy különböző típusú mazsolával ajánlom: nagyszemű aranymazsolával, hagyományos mazsolával, korinthoszi mazsolával. (A nemzetközi gasztronómiában „currant” néven használják, és ez pl. a közel-keleti dolmák töltelékének egyik jellegzetes alapanyaga. Egészen apró szemű, sötét, édes-savanykás.) Végül borbolyával (berberis/berberitzen néven fut angolul, ill. németül, vörös, gyümölcsösen savanykás). Ha utóbbi két különlegesebb mazsolafélét elhagyják, akkor is érdemes elkészíteni, de mindkettőt lehet kapni a Troya török szupermarketben, a borbolyát „ribizli” néven a fűszerosztályon. Ugyanitt a város legjobb bárányhúsa, török hentestől, ha a köret mellé hús kell, legyen némi bárányborda. Gyönyörű és nagyon finom étel. A rizs jófajta legyen, basmati vagy jázmin.

 

Fűszeres, mazsolás rizs gránátalmával

Hozzávalók (6-8 adag köretként)

 

40 dkg basmati rizs

1 dl olívaolaj

5 dkg fenyőmag

5 dkg hámozott pisztácia

10 dkg hámozott, szeletelt mandula

10 dkg vaj

1 g sáfrány (vagy helyette kurkuma)

5 szem zöld kardamom

1 púpozott teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt szegfűbors

15 dkg mazsola (vegyesen)

1 liter alaplé vagy víz

1 evőkanál só

1 gránátalma magja

1 csokor koriander

A rizst alaposan, többszörösen átöblítjük, addig, hogy már teljesen áttetsző legyen az öblítővíz. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a fenyőmagot. Amikor világos aranyszínűre sül, szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük. A forró olajba tesszük a pisztáciát és a mandulát, ezt is megpirítjuk, majd kivesszük (azért kell külön, mert a fenyőmag sokkal gyorsabban pirul, mint a többi mag). Az olajhoz adjuk a vajat, felolvasztjuk, majd beletesszük a fűszereket, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az átöblített rizst, valamint a mazsolákat, és elkeverjük. Felöntjük az alaplével vagy vízzel, szükség szerint sózzuk. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a hőt, és a rizst fedő alatt 15-18 percig pároljuk, a végére szépen felveszi a folyadékot. Lezárjuk alatta a hőt, az edényre terítünk egy tiszta konyharuhát, arra rászorítjuk a fedőt, és így állni hagyjuk további 10 percig, ez alatt a rizs a saját gőzében még tovább puhul. Tálaláskor megszórjuk a pirított magvakkal, a gránátalma magjaival és a finomra aprított korianderrel. Bárány vagy egyéb sültek mellé kiváló.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk