chili&vanília

Lablabi – Tunéziai csicseriborsóleves csilivel és citrommal

Gasztro

Tunéziáról a többségnek a napfény, a sivatag és a nyaralás jut eszébe, nem feltétlenül a gasztronómia sokszínűsége. Pedig ha túljutunk a kuszkusz (persze speciális edényben gőzölve) - harissza (Tunézia csilipasztája) - brik (ezzel-azzal megtöltött, ropogós tésztabatyuk) hármasán, ismeretlen és rendkívül izgalmas kulináris világ tárul elénk.

Arab-francia-török-olasz-berber fúziós konyha ez a legjavából, amely számos meglepetést és nagyszerű fogást rejteget. Például a tartalmas, ízről ízre építkező, összetett hétköznapi levest, a lablabit. A szikkadt kenyérre mert forró, csicseriborsós lébe citromot, római köményt, harisszát, olívaolajat kevernek. Az igazán jóízű, finom lablabihoz valóban száraz csicseriborsót kell használni, nem lehet konzervvel helyettesíteni és gyorslevest varázsolni belőle, ugyanis a csicseri főzőleve szolgál ízes alapléként. A hagyományos változaton túl a tunéziai új hullámos séfek is csavargatnak a levesen, készítik például kenyér helyett pirított pitachipsszel, megszórják ropogósra kisütött kapribogyóval vagy sós mandulával. Wafik Belaid séf például egy "lablabi-stílusgyakorlat keretében" nagyszerű salátává rakta össze a leves alapanyagait: fokhagymás-csilis pirítósra halmozta a citromos-olívaolajos csicseriborsó-salátát, amelyre karamellizált hagyma és tonhal is került. Így vagy úgy, ez az utóbbi idők egyik legpompásabb levese, ajánlom az előttünk álló téli hetekre.

Tunéziai csicseriborsóleves csilivel és citrommal (lablabi)

false

Hozzávalók (4 nagy adag)

25 dkg száraz csicseriborsó

fél mokkáskanál szódabikarbóna

3 liter víz

6 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma

2 teáskanál só

1 evőkanál csípős paprikakrém, esetleg harissza

1 evőkanál őrölt római kömény

1 citrom leve

Tálaláshoz:

4 szelet jó minőségű, szikkadt kenyér

4 buggyantott vagy lágy tojás

csípős paprikakrém (harissza)

1 citrom

római kömény

olívaolaj

1 csokor friss koriander

A csicseriborsót előző este beáztatjuk - kb. négyszeres mennyiségű hideg vizet öntünk rá egy megfelelő méretű nagy edényben, hogy legyen helye megduzzadni. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, majd egy nagy lábasba tesszük, és felöntjük 3 liter vízzel. Felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és a hagymát (egyiket sem kell meghámozni). Beleteszünk egy fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát, ettől gyorsabban megpuhul a csicseriborsó. Egy óra alatt puhára főzzük. A főzési idő vége előtt tíz perccel hozzáadunk egy teáskanál csípős paprikakrémet (vagy harisszát), valamint egy evőkanál őrölt római köményt, ezekkel tíz percig főzzük tovább. A tálaláshoz falatnyi darabokra tépkedjük a szikkadt kenyeret. Ha nincs száraz kenyerünk, a sütőben előtte 180 fokon 10 percig sütjük. Egy-egy levesestányérba tesszük a kenyérdarabokat, majd rámerjük a forró levest - ez felpuhítja a kenyeret. A levest mindenki saját ízlése szerint további római köménnyel, citrommal és vízzel elkevert harisszával és olívaolajjal ízesíti. A tetejére teszünk egy-egy buggyantott vagy lágy tojást, valamint friss koriandert és/vagy petrezselymet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.