chili&vanília

Lablabi – Tunéziai csicseriborsóleves csilivel és citrommal

Gasztro

Tunéziáról a többségnek a napfény, a sivatag és a nyaralás jut eszébe, nem feltétlenül a gasztronómia sokszínűsége. Pedig ha túljutunk a kuszkusz (persze speciális edényben gőzölve) - harissza (Tunézia csilipasztája) - brik (ezzel-azzal megtöltött, ropogós tésztabatyuk) hármasán, ismeretlen és rendkívül izgalmas kulináris világ tárul elénk.

Arab-francia-török-olasz-berber fúziós konyha ez a legjavából, amely számos meglepetést és nagyszerű fogást rejteget. Például a tartalmas, ízről ízre építkező, összetett hétköznapi levest, a lablabit. A szikkadt kenyérre mert forró, csicseriborsós lébe citromot, római köményt, harisszát, olívaolajat kevernek. Az igazán jóízű, finom lablabihoz valóban száraz csicseriborsót kell használni, nem lehet konzervvel helyettesíteni és gyorslevest varázsolni belőle, ugyanis a csicseri főzőleve szolgál ízes alapléként. A hagyományos változaton túl a tunéziai új hullámos séfek is csavargatnak a levesen, készítik például kenyér helyett pirított pitachipsszel, megszórják ropogósra kisütött kapribogyóval vagy sós mandulával. Wafik Belaid séf például egy "lablabi-stílusgyakorlat keretében" nagyszerű salátává rakta össze a leves alapanyagait: fokhagymás-csilis pirítósra halmozta a citromos-olívaolajos csicseriborsó-salátát, amelyre karamellizált hagyma és tonhal is került. Így vagy úgy, ez az utóbbi idők egyik legpompásabb levese, ajánlom az előttünk álló téli hetekre.

Tunéziai csicseriborsóleves csilivel és citrommal (lablabi)

false

Hozzávalók (4 nagy adag)

25 dkg száraz csicseriborsó

fél mokkáskanál szódabikarbóna

3 liter víz

6 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma

2 teáskanál só

1 evőkanál csípős paprikakrém, esetleg harissza

1 evőkanál őrölt római kömény

1 citrom leve

Tálaláshoz:

4 szelet jó minőségű, szikkadt kenyér

4 buggyantott vagy lágy tojás

csípős paprikakrém (harissza)

1 citrom

római kömény

olívaolaj

1 csokor friss koriander

A csicseriborsót előző este beáztatjuk - kb. négyszeres mennyiségű hideg vizet öntünk rá egy megfelelő méretű nagy edényben, hogy legyen helye megduzzadni. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, majd egy nagy lábasba tesszük, és felöntjük 3 liter vízzel. Felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és a hagymát (egyiket sem kell meghámozni). Beleteszünk egy fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát, ettől gyorsabban megpuhul a csicseriborsó. Egy óra alatt puhára főzzük. A főzési idő vége előtt tíz perccel hozzáadunk egy teáskanál csípős paprikakrémet (vagy harisszát), valamint egy evőkanál őrölt római köményt, ezekkel tíz percig főzzük tovább. A tálaláshoz falatnyi darabokra tépkedjük a szikkadt kenyeret. Ha nincs száraz kenyerünk, a sütőben előtte 180 fokon 10 percig sütjük. Egy-egy levesestányérba tesszük a kenyérdarabokat, majd rámerjük a forró levest - ez felpuhítja a kenyeret. A levest mindenki saját ízlése szerint további római köménnyel, citrommal és vízzel elkevert harisszával és olívaolajjal ízesíti. A tetejére teszünk egy-egy buggyantott vagy lágy tojást, valamint friss koriandert és/vagy petrezselymet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.

Realista karikatúrák

Tizenkilenc kortárs szerző írta meg, mit jelentett az elmúlt egy-két évtizedben Magyarországon felnőni. Változatos a névsor: van pályakezdő és többkötetes író, eddig elsősorban költőként vagy gyerek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert alkotó is.