chili&vanília

Lepénykenyér & za'atar

Gasztro

Házilag lepénykenyeret sütni a világ legjobb dolga. Az alább ajánlott tészta óriási előnye, hogy akár egy hétig is eláll a hűtőben, mindig épp csak annyit csíphetünk le belőle, amennyit frissen megsütünk. A za'atar, na az viszont rendkívül személyes ügy.

A közel-keleti hétköznapok és a regionális identitás fontos része ez a különleges fűszerkeverék - kérdezzünk csak meg bárkit: libanoniakat, jordániaiakat, izraelieket, palesztinokat, arabokat! Maga a za'atar szó két dolgot jelent: egyrészt magát a fűszernövényt, másrészt a szárított kakukkfűből, szumákból és pirított szezámmagból álló fűszerkeveréket. Ahány ország, ahány vidék és ahány család, annyiféle összetétel - a három fő összetevőn kívül római kömény, csili, édesköménymag, menta, sőt őrölt csicseriborsó is kerülhet bele. Ammánban az egyik fűszerszaküzletben 12 különböző za'atar keveréket árulnak, és havonta öt (!) tonnát adnak el belőlük. A múltban elsősorban pékárura, kenyérre szórták, mára azonban divatos alapanyaggá vált - bármibe kerülhet, croissant-ra, pirított mandulára, salátákra, sült zöldségekre. Itthon készen nemigen kapni, érdemes nagyobb mennyiséget hozatni, ha van kivel. Házilag könnyű előállítani, bár szumákot sem túl egyszerű beszerezni (Culinarisban, Ázsia boltban és fűszerszaküzletekben szokott lenni). A lepénykenyeret viszont feltétlenül próbálják ki, tízpontos!

Házi lepénykenyér za'atar fűszerkeverékkel

false

Hozzávalók (8-12 darabhoz)

2 teáskanál szárított élesztőpor

2,5 dl langyos víz

32 dkg liszt

2 teáskanál só

2 evőkanál olívaolaj

Za'atar fűszerkeverék:

6 evőkanál őrölt, szárított kakukkfű

3 evőkanál őrölt szumák

2 evőkanál pirított szezámmag

A lepénykenyérhez egy kis edényben elkeverjük a szárított élesztőport néhány evőkanál langyos vízzel (amit a 2,5 dl-ből vettünk le), majd pár percig állni hagyjuk, amíg teljesen feloldódik, és kissé felhabzik. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a feloldott szárított élesztőt, a langyos (csapmeleg) vizet (először csak kb. 2 dl-t, és ha szükséges, apránként a többit). Elektromos kézi keverő dagasztókarjával elkeverjük, amikor nagyjából összeállt, hozzáadjuk az olívaolajat is. Elkeverjük, majd amikor a tészta már szépen elválik az edénytől, kézzel átgyúrjuk. A bucit egy kiolajozott üvegtálba tesszük, és huzatmentes helyen kb. 45 percig pihentetjük. Ekkor vagy megsütjük a lepénykenyereket, vagy letakarva a hűtőbe tesszük, és akár egy hétig ott tároljuk (és mindig csak annyi tésztát veszünk elő, amennyit frissen megsütünk). Ha azonnal sütjük, 8-12 darabra vágjuk (attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb átmérőjű lepényeket szeretnénk), és kézzel lenyomkodjuk, esetleg kinyújtjuk 10-12 cm átmérőjű korongokra. Szárazon, erős lángon felhevítünk egy vasserpenyőt, majd beleteszünk egy tésztakorongot. Erős lángon sütjük, oldalanként kb. 1 percig. Akkor kell megfordítani, amikor a felülete elkezd hólyagosodni. Másik oldalán is egy percig sütjük (szépen felfúvódik). Megkenjük olívaolajjal és megszórjuk za'atar fűszerkeverékkel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.