chili&vanília

Vitello tonnato

Gasztro

Ebben a cikkben egyáltalán nem hangozhatna el a vitello tonnato kifejezés. Bármennyire is a klasszikus olasz fogás ihlette ezt az ételt, olyannyira szentségtörésnek minősülne az általam elkövetett elkészítési módja, hogy azonnali támadást intézne ellenem az itt élő olasz közösség.

Így csak óvatosan említem meg, hogy a vitello tonnato, vagyis a tonhalas borjú, amely Észak-Olaszországból származik, az egyik legnépszerűbb előétel, azonban hagyományosan nyáron. Az eredeti változata a létező legegyszerűbb: vékonyra szeletelt borjú, amelyet fehérborban, zöldségekkel párolnak, majd a hús leöntve könnyű, selymes tonhalas krémmel. A kombináció első hallásra mindenképpen bizarrnak tűnhet, ez az az étel, amelyet különösebb rákészülés nélkül, egyszerűen meg kell kóstolni, csakis úgy meggyőző. Ahány olasz, annyiféle elkészítési iskola (persze sertéssült szigorúan egyben sem szerepel). Szerintem két titka van: a tonhalas szósz állaga és íze, valamint a tálaláskor rákerülő egyéb kiegészítők. A tonhalszószos sült leggyakoribb hibája, hogy lefelejtik róla a savakat, amelyektől az egyébként viszonylag monoton tonhal kicsit izgalmasabbá tudna válni. Így kerül az én változatomra pácolt lila hagyma, kapribogyó, kifilézett, felkockázott zöldcitrom és csili.

Sertéssült tejszínes tonhalmártással

false

Hozzávalók (6-8 adag)

4 evőkanál olívaolaj

1 kg sertéskaraj, egyben

só, bors

2 doboz konzerv tonhal

(15 dkg, natúr lében eltett)

2 dl majonéz

1 dl olívaolaj

2 szardellafilé

4 dl tejszín

A tetejére:

2 lila hagyma, vékonyra szeletelve

4 evőkanál fehérborecet

fél kávéskanál só

1 evőkanál porcukor

2 evőkanál kapribogyó

4 szárzeller, apróra kockázva

csilipehely

2 zöldcitrom reszelt héja és kifilézett húsa

Először elkészítjük a sertéssültet. A karajt alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy vastag falú serpenyőt zsiradékmentesen felforrósítunk. Amikor szinte füstöl, beletesszük a négy evőkanál olajat. Rátesszük a karajt, majd minden oldalról erősen körbepirítjuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy tepsit kibélelünk alufóliával vagy sütőpapírral, és ráhelyezzük a körbepirított karajt. Kb. 50 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük - akár előző nap is megsüthetjük. Az öntethez robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük a natúr lében eltett tonhalat (levével együtt), a majonézt, az olívaolajat, a szardellát és a tejszínt. A tejszínt csak a végén adjuk hozzá, és azzal már ne keverjük túl hosszasan. Az öntetnek sűrű tejszín állagúnak kell lennie, és szintén elő lehet készíteni, akár előző nap. Tálaláskor éles késsel egészen vékonyra szeleteljük a sültet, amilyen vékonyra csak tudjuk, szinte áttetszőre. Elrendezzük egy nagy tálon, majd az egészet meglocsoljuk a tonhalas öntettel úgy, hogy szinte mindenütt befedje. A tetejére tálaláskor alaposan leöblített kapribogyót, felkockázott, kifilézett zöldcitromgerezdeket, finomra aprított szárzellert, csipetnyi csilipelyhet, valamint pácolt lila hagymát szórunk. (Utóbbihoz a felszeletelt hagymára fehérborecetet, sót és porcukrot szórunk, majd alaposan összeforgatjuk, és állni hagyjuk legalább egy órát. Ezalatt a hagyma gyönyörű rózsaszín árnyalatú lesz.) Ezt az ételt nyugodtan hagyhatjuk állni néhány órát, kimondottan jót tesz az ízeknek az idő.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.