chili&vanília

Vitello tonnato

Gasztro

Ebben a cikkben egyáltalán nem hangozhatna el a vitello tonnato kifejezés. Bármennyire is a klasszikus olasz fogás ihlette ezt az ételt, olyannyira szentségtörésnek minősülne az általam elkövetett elkészítési módja, hogy azonnali támadást intézne ellenem az itt élő olasz közösség.

Így csak óvatosan említem meg, hogy a vitello tonnato, vagyis a tonhalas borjú, amely Észak-Olaszországból származik, az egyik legnépszerűbb előétel, azonban hagyományosan nyáron. Az eredeti változata a létező legegyszerűbb: vékonyra szeletelt borjú, amelyet fehérborban, zöldségekkel párolnak, majd a hús leöntve könnyű, selymes tonhalas krémmel. A kombináció első hallásra mindenképpen bizarrnak tűnhet, ez az az étel, amelyet különösebb rákészülés nélkül, egyszerűen meg kell kóstolni, csakis úgy meggyőző. Ahány olasz, annyiféle elkészítési iskola (persze sertéssült szigorúan egyben sem szerepel). Szerintem két titka van: a tonhalas szósz állaga és íze, valamint a tálaláskor rákerülő egyéb kiegészítők. A tonhalszószos sült leggyakoribb hibája, hogy lefelejtik róla a savakat, amelyektől az egyébként viszonylag monoton tonhal kicsit izgalmasabbá tudna válni. Így kerül az én változatomra pácolt lila hagyma, kapribogyó, kifilézett, felkockázott zöldcitrom és csili.

Sertéssült tejszínes tonhalmártással

false

Hozzávalók (6-8 adag)

4 evőkanál olívaolaj

1 kg sertéskaraj, egyben

só, bors

2 doboz konzerv tonhal

(15 dkg, natúr lében eltett)

2 dl majonéz

1 dl olívaolaj

2 szardellafilé

4 dl tejszín

A tetejére:

2 lila hagyma, vékonyra szeletelve

4 evőkanál fehérborecet

fél kávéskanál só

1 evőkanál porcukor

2 evőkanál kapribogyó

4 szárzeller, apróra kockázva

csilipehely

2 zöldcitrom reszelt héja és kifilézett húsa

Először elkészítjük a sertéssültet. A karajt alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy vastag falú serpenyőt zsiradékmentesen felforrósítunk. Amikor szinte füstöl, beletesszük a négy evőkanál olajat. Rátesszük a karajt, majd minden oldalról erősen körbepirítjuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy tepsit kibélelünk alufóliával vagy sütőpapírral, és ráhelyezzük a körbepirított karajt. Kb. 50 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük - akár előző nap is megsüthetjük. Az öntethez robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük a natúr lében eltett tonhalat (levével együtt), a majonézt, az olívaolajat, a szardellát és a tejszínt. A tejszínt csak a végén adjuk hozzá, és azzal már ne keverjük túl hosszasan. Az öntetnek sűrű tejszín állagúnak kell lennie, és szintén elő lehet készíteni, akár előző nap. Tálaláskor éles késsel egészen vékonyra szeleteljük a sültet, amilyen vékonyra csak tudjuk, szinte áttetszőre. Elrendezzük egy nagy tálon, majd az egészet meglocsoljuk a tonhalas öntettel úgy, hogy szinte mindenütt befedje. A tetejére tálaláskor alaposan leöblített kapribogyót, felkockázott, kifilézett zöldcitromgerezdeket, finomra aprított szárzellert, csipetnyi csilipelyhet, valamint pácolt lila hagymát szórunk. (Utóbbihoz a felszeletelt hagymára fehérborecetet, sót és porcukrot szórunk, majd alaposan összeforgatjuk, és állni hagyjuk legalább egy órát. Ezalatt a hagyma gyönyörű rózsaszín árnyalatú lesz.) Ezt az ételt nyugodtan hagyhatjuk állni néhány órát, kimondottan jót tesz az ízeknek az idő.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.