chili&vanília

Ananász – Bódító, trópusi, mézédes

Gasztro

Dél-Amerikában őshonos, ám az európaiak 1493-ban a karibi Guadelupe-on fedezték fel a lédús, egzotikus ananászt. Számos kísérlet történt a termesztésére, de bebizonyosodott, hogy trópusi éghajlatra van szüksége. A 16. század végére a portugál és spanyol utazóknak köszönhetően számos afrikai és ázsiai országban is elterjedt, ma Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Kína, Brazília és Mexikó a legjelentősebb termelők.

A 18. században kezdték el termeszteni Hawaiin, mai napig ez az egyetlen állam az Egyesült Államokban, ahol megterem. A viktoriánus korban olyannyira ritkaságszámba ment, hogy a magas társadalmi státusz és jólét szimbóluma volt. Ha egy ebédlőasztalra friss ananász került, az azt jelentette, hogy az illető maga a stílus és gazdagság. Az ananásznak is van Rolls-Royce-a, mégpedig az ún. Viktória-ananász, amely a legdrágább és legjobb minőségű. Az Indiai-óceánban található Réunion szigetén termelik, és nagy részét Franciaországba exportálják. Magyarországon nemigen kapni érett ananászt. Általában éretlen, később azonban, otthon után tudjuk érlelni. Érettségét a következő módon lehet legkönnyebben tesztelni: ha hirtelen mozdulattal sikerül kihúzni egy szúrós levelét, ha könnyen kijön, érett, ha meg sem moccan, akkor biztosan nem édes. A legfinomabb persze nyersen, esetleg vaníliával sütve. Nagyszerű azonban gyümölcssalátákban (főleg más trópusi gyümölcsökkel keverve), kis gyömbérrel, csilivel és olívaolajjal összekeverve grillcsirke mellé, kacsával készült kókusztejes curryben, vietnami pikáns levesben (húsgombóccal, üvegtésztával) vagy az alább ajánlott három desszert bármelyikében.

false

Kókuszos ananászkrém: Hat adaghoz meghámozunk egy érett ananászt, felkockázzuk, majd nagy teljesítményű turmixgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük 1 dl kókusztejjel és fél dl jófajta rummal. Átszűrjük, és üvegpoharakban tálaljuk.

Vaníliás-mézes sült ananász: Négy adaghoz meghámozunk egy ananászt, és négy cikkelyre szeleteljük. Egy kis lábasban felmelegítünk 15 dkg mézet, 0,5 dl vizet, egy vaníliarúd kikapart magjait. Megforgatjuk a mézes szirupban a gyümölcsszeleteket, egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük, majd rálocsoljuk a szirupot. 200 fokos sütőben 50 percig sütjük, közben kenőtollal folyamatosan kenegetjük a kissé karamellizálódó sziruppal. Joghurttal vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

Mentás friss ananász: a meghámozott, feldarabolt ananászt összeforgatjuk kevés mézzel vagy juharsziruppal, majd hozzáadunk egy teáskanál reszelt gyömbért, egy zöldcitrom reszelt héját és levét, valamint kb. tíz, finomra aprított mentalevelet. Legalább tíz percig állni hagyjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk