chili&vanília

Ananász – Bódító, trópusi, mézédes

Gasztro

Dél-Amerikában őshonos, ám az európaiak 1493-ban a karibi Guadelupe-on fedezték fel a lédús, egzotikus ananászt. Számos kísérlet történt a termesztésére, de bebizonyosodott, hogy trópusi éghajlatra van szüksége. A 16. század végére a portugál és spanyol utazóknak köszönhetően számos afrikai és ázsiai országban is elterjedt, ma Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Kína, Brazília és Mexikó a legjelentősebb termelők.

A 18. században kezdték el termeszteni Hawaiin, mai napig ez az egyetlen állam az Egyesült Államokban, ahol megterem. A viktoriánus korban olyannyira ritkaságszámba ment, hogy a magas társadalmi státusz és jólét szimbóluma volt. Ha egy ebédlőasztalra friss ananász került, az azt jelentette, hogy az illető maga a stílus és gazdagság. Az ananásznak is van Rolls-Royce-a, mégpedig az ún. Viktória-ananász, amely a legdrágább és legjobb minőségű. Az Indiai-óceánban található Réunion szigetén termelik, és nagy részét Franciaországba exportálják. Magyarországon nemigen kapni érett ananászt. Általában éretlen, később azonban, otthon után tudjuk érlelni. Érettségét a következő módon lehet legkönnyebben tesztelni: ha hirtelen mozdulattal sikerül kihúzni egy szúrós levelét, ha könnyen kijön, érett, ha meg sem moccan, akkor biztosan nem édes. A legfinomabb persze nyersen, esetleg vaníliával sütve. Nagyszerű azonban gyümölcssalátákban (főleg más trópusi gyümölcsökkel keverve), kis gyömbérrel, csilivel és olívaolajjal összekeverve grillcsirke mellé, kacsával készült kókusztejes curryben, vietnami pikáns levesben (húsgombóccal, üvegtésztával) vagy az alább ajánlott három desszert bármelyikében.

false

Kókuszos ananászkrém: Hat adaghoz meghámozunk egy érett ananászt, felkockázzuk, majd nagy teljesítményű turmixgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük 1 dl kókusztejjel és fél dl jófajta rummal. Átszűrjük, és üvegpoharakban tálaljuk.

Vaníliás-mézes sült ananász: Négy adaghoz meghámozunk egy ananászt, és négy cikkelyre szeleteljük. Egy kis lábasban felmelegítünk 15 dkg mézet, 0,5 dl vizet, egy vaníliarúd kikapart magjait. Megforgatjuk a mézes szirupban a gyümölcsszeleteket, egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük, majd rálocsoljuk a szirupot. 200 fokos sütőben 50 percig sütjük, közben kenőtollal folyamatosan kenegetjük a kissé karamellizálódó sziruppal. Joghurttal vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

Mentás friss ananász: a meghámozott, feldarabolt ananászt összeforgatjuk kevés mézzel vagy juharsziruppal, majd hozzáadunk egy teáskanál reszelt gyömbért, egy zöldcitrom reszelt héját és levét, valamint kb. tíz, finomra aprított mentalevelet. Legalább tíz percig állni hagyjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.