chili&vanília

Tízpontos tojás - három perc alatt

Gasztro

Tavaszi salátákon, főzelékeken - ezenkívül voltaképpen bármilyen más ételen - nagyszerű feltét lehet a buggyantott tojás. Az az állag az eszményi, amikor a közepe sűrűn folyik, mint a láva, viszont a fehérje már szinte teljesen megszilárdult.

A buggyantott és a lágy tojás nemcsak az egyik legváltozatosabban bevethető kiegészítő, hanem a magas konyhaművészeti eszmecserék állandó szereplője is. Elismert, világhírű séfek keresik megszállottan a tökéletes elkészítési módot - akár egyetlen darab tojás megfőzése tekintetében is. Egy darab tojást csak simán megfőzni is több tucatféleképpen lehet a legegyszerűbbtől a legextrémebb módokig. Az huevos haminados pl. a szefárd zsidók hagyományos húsvéti fogása: a tojást hagymahéjjal, kávézaccal és olajjal gazdagított vízben főzik - 12 órán át!

Az ún. 65 fokos lágy tojás szakmai berkekben fogalom. Eszerint a tökéletes 3 perces lágy tojás úgy készül, hogy 65 fokon egy órán át főzzük - ez az a hőmérséklet, amin a fehérje már megszilárdul, a sárgája viszont még folyós marad. A teória Hervé This francia vegyész nevéhez kapcsolódik, bár a kísérletet a magyar származású, Oxfordban élt Kürti Miklós, a molekuláris gasztronómia atyja végezte. Ezzel a csúcsgasztronómiai módszerrel azonban gyakran túl nehéz, majonézszerű lesz a tojás - az én ízlésemhez közelebb áll a hagyományosan készített változat. Felejtsék el a kavargó örvényeket, a rongyos tojásokat, az alábbi módszerrel mindig sikerülni fog! Íme, a tökéletes buggyantott tojáshoz vezető öt lépés: 1. Minél jobb minőségű, tanyasi tojás. 2. A tojást törjük fel egyesével egy-egy külön kis tálkába vagy csészébe. 3. Lábasban forraljunk vizet, majd vegyük le a hőfokot. A víz egyáltalán ne lobogjon, a felülete éppen csak csendesen gyöngyözzön. 4. A tálkából a lábasba közelről, óvatosan, közvetlenül a vízbe csúsztassuk bele a tojást. Pontosan 3 perc. Ne nyúlkáljunk hozzá. 5. Egy szélesebb szűrőkanál segítségével emeljük ki. Előre is el lehet készíteni, majd ha langyosan szeretnénk a saláta/főzelék tetejére tenni, akkor közvetlenül tálalás előtt a szűrőkanálon pár másodpercre gyöngyöző vízbe mártjuk. Alább viszont az egyik leglenyűgözőbb felhasználási módját ajánlom.

Buggyantott tojás fokhagymás, tárkonyos

joghurttal és paprikás vajjal

Hozzávalók (adagonként)

2 buggyantott tojás

fél doboz natúr joghurt

fél gerezd fokhagyma

néhány levél friss tárkony

só, bors

1 evőkanál vaj

késhegynyi pirospaprika

A fent leírt módszerrel buggyantott tojásokat készítünk. Miközben fő a tojás, kikeverjük a joghurtot a lereszelt fokhagymával, a finomra aprított friss tárkonnyal, sózzuk, borsozzuk. A pirospaprikás vajhoz kis serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a késhegynyi pirospaprikát. Tálaláskor mélytányérba csúsztatjuk a két buggyantott tojást, leöntjük a fokhagymás-tárkonyos joghurttal), majd meglocsoljuk egy evőkanálnyi pirospaprikás vajjal. Serpenyős spárgával vagy salátával tálaljuk, de úgy a legfinomabb, ha friss kenyérrel vagy pirítóssal tunkoljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.