chili&vanília

Paprikás újkrumpli

Gasztro

Az alább ajánlott paprikás krumpli idei fejlesztés, némi spanyol és arab ihletéssel készült. Pont úgy készül, mint a hagyományos, de a fűszerezése eltér: sima és füstölt pirospaprika van benne (spanyol elem), kevés római kömény (arab vonal), valamint egész pici reszelt narancshéj - ez elsőre talán kissé bizarrul hangzik, de a római köményes ízhez nagyon jól passzol.

Hagymával és pirospaprikával szokásos módon pörköltalapot készítünk. Rádobunk fél kiló megtisztított újkrumplit, átforgatjuk - ha kicsi, egyben, ha nagyobb méretű, félbe vagy negyedbe darabolva. Kevés vizet öntünk hozzá, beleteszünk egy darab zöldpaprikát és paradicsomot. Fedő alatt félig főzzük (a krumpli ne legyen teljesen puha). Hozzáadunk negyed kiló zöldborsót, és további tizenöt percig főzzük, vagy amíg a borsó megpuhul. Végül felaprított, friss petrezselymet keverünk hozzá. Tavasszal az egyik kedvenc változatom újkrumplira.

Az alább ajánlott paprikás krumpli idei fejlesztés, némi spanyol és arab ihletéssel készült. Pont úgy készül, mint a hagyományos, de a fűszerezése eltér: sima és füstölt pirospaprika van benne (spanyol elem), kevés római kömény (arab vonal), valamint egész pici reszelt narancshéj - ez elsőre talán kissé bizarrul hangzik, de a római köményes ízhez nagyon jól passzol. Adunk még hozzá egy felcsíkozott sült kaliforniai paprikát (pont megsül, amíg fő a krumpli), a füstösséghez jól megy a paprika édessége is. Kolbász nincs benne, de lehetne, tegyen bele, aki szeretne. Paprikás krumpli is, meg nem is, hagyományos is, meg nem is, nagyon finom.

Fűszeres, paprikás újkrumpli sült paprikával

false

Hozzávalók (2 adag)

3 evőkanál olívaolaj

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 púpozott teáskanál édes fűszerpaprika

1 teáskanál füstölt paprika

1 teáskanál őrölt római kömény

50 dkg újkrumpli, meghámozva

(a nagyobb darabok felvágva)

1 narancs reszelt héja

só, bors

1 piros kaliforniai paprika

tetejére: újhagymazöld, koriander

Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kétféle paprikát és a római köményt, átkeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a meghámozott újkrumplit, átforgatjuk, hogy a paprika egyenletesen befedje a krumplit. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 4 dl). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben öntünk még hozzá vizet. Ha túl leveses, a végén erősre vesszük a lángot, és kissé elforraljuk a levét, hogy sűrű legyen a szaftja. Amíg fő a krumpli, elkészítjük a sült paprikát: a kaliforniai paprikát félbevágjuk, majd a belsejével lefelé a tepsire helyezzük, és grill fokozaton addig sütjük, amíg teljesen fekete, szenes lesz a héja (kb. 10 perc). Tálkába tesszük, lefedjük folpackkal, hogy összeessen, majd lehúzzuk a héját, és felcsíkozzuk. A kész paprikás krumplihoz keverjük. Tálaláskor snidlinget, újhagymazöldet és/vagy friss koriandert szórunk rá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.