chili&vanília

Paprikás újkrumpli

Gasztro

Az alább ajánlott paprikás krumpli idei fejlesztés, némi spanyol és arab ihletéssel készült. Pont úgy készül, mint a hagyományos, de a fűszerezése eltér: sima és füstölt pirospaprika van benne (spanyol elem), kevés római kömény (arab vonal), valamint egész pici reszelt narancshéj - ez elsőre talán kissé bizarrul hangzik, de a római köményes ízhez nagyon jól passzol.

Hagymával és pirospaprikával szokásos módon pörköltalapot készítünk. Rádobunk fél kiló megtisztított újkrumplit, átforgatjuk - ha kicsi, egyben, ha nagyobb méretű, félbe vagy negyedbe darabolva. Kevés vizet öntünk hozzá, beleteszünk egy darab zöldpaprikát és paradicsomot. Fedő alatt félig főzzük (a krumpli ne legyen teljesen puha). Hozzáadunk negyed kiló zöldborsót, és további tizenöt percig főzzük, vagy amíg a borsó megpuhul. Végül felaprított, friss petrezselymet keverünk hozzá. Tavasszal az egyik kedvenc változatom újkrumplira.

Az alább ajánlott paprikás krumpli idei fejlesztés, némi spanyol és arab ihletéssel készült. Pont úgy készül, mint a hagyományos, de a fűszerezése eltér: sima és füstölt pirospaprika van benne (spanyol elem), kevés római kömény (arab vonal), valamint egész pici reszelt narancshéj - ez elsőre talán kissé bizarrul hangzik, de a római köményes ízhez nagyon jól passzol. Adunk még hozzá egy felcsíkozott sült kaliforniai paprikát (pont megsül, amíg fő a krumpli), a füstösséghez jól megy a paprika édessége is. Kolbász nincs benne, de lehetne, tegyen bele, aki szeretne. Paprikás krumpli is, meg nem is, hagyományos is, meg nem is, nagyon finom.

Fűszeres, paprikás újkrumpli sült paprikával

false

Hozzávalók (2 adag)

3 evőkanál olívaolaj

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 púpozott teáskanál édes fűszerpaprika

1 teáskanál füstölt paprika

1 teáskanál őrölt római kömény

50 dkg újkrumpli, meghámozva

(a nagyobb darabok felvágva)

1 narancs reszelt héja

só, bors

1 piros kaliforniai paprika

tetejére: újhagymazöld, koriander

Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kétféle paprikát és a római köményt, átkeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a meghámozott újkrumplit, átforgatjuk, hogy a paprika egyenletesen befedje a krumplit. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 4 dl). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben öntünk még hozzá vizet. Ha túl leveses, a végén erősre vesszük a lángot, és kissé elforraljuk a levét, hogy sűrű legyen a szaftja. Amíg fő a krumpli, elkészítjük a sült paprikát: a kaliforniai paprikát félbevágjuk, majd a belsejével lefelé a tepsire helyezzük, és grill fokozaton addig sütjük, amíg teljesen fekete, szenes lesz a héja (kb. 10 perc). Tálkába tesszük, lefedjük folpackkal, hogy összeessen, majd lehúzzuk a héját, és felcsíkozzuk. A kész paprikás krumplihoz keverjük. Tálaláskor snidlinget, újhagymazöldet és/vagy friss koriandert szórunk rá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk