Tartalom

(2013-04-04)

Publicisztika

Berta József

Publicisztika

Horthy Miklós-emlékverseny

A holokauszt áldozatai és a kommunizmus áldozatai a gyömrői emléktáblán

A Pest megyei Gyömrőn 2012 júniusában a Szabadság térből először Horthy tér, majd Horthy park lett. A döntést megelőzően a helyi civilek és egyesületük, a Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület (KIGYE) lakossági vitafórumokon, neves történészek (Romsics Ignác, Karsai László, Ungváry Krisztián) bevonásával próbálták jobb belátásra bírni a városvezetést - eredménytelenül.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Elkamínó

A'sziszi, szentferenc kijött a barlangból, hugyozott, kezet és fogat mosott a forrásban. Közben nézte az eget - borús, sötét idő, nagypéntekhez illő. A forrás fogmosóvizét a hóba köpte - húsvéti tél, ilyenre nem emlékezett. Bakancs, nagykabát, kötött sapka, kesztyű. Indult le a Remete-bércről Házára, el kell érnie a buszt.

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Politikai higiénia

Egy amerikai campuson nemrégiben érdekes kísérletet végeztek. Megkérték az egyik épületbe belépőket, hogy válaszoljanak néhány kérdésre. Az egyiküket balra, a másikukat jobbra tessékelték. Az egyik oldalon a válaszadó mellett egy kéztisztító volt a falon, a másik oldalon semmi. Az eredmény: a kéztisztító közelében a válaszok szignifikánsan konzervatív irányba hajlottak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

25.

A rendszerváltás utáni első években az ókonzervatív jobboldalról, azaz a kisgazdákkal súlyosbított MDF-ről hamar bebizonyosodott, hogy sem elegendő tudással, sem invencióval nem rendelkezik az ország jó kormányzásához.

A szerk.

A szerk.

Mókus a kapuk előtt!

Az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezte a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor a házelnöknek írt levelében kiemelte: aggasztó hírek érkeznek az Európai Unióból, különös tekintettel a Németországban uralkodó, már-már robbanással fenyegető állapotokra.

Külpol

Nácivadászat Felső-Ausztriában

Külpol

Lassú vizek

Ha innen nézzük, sikertörténet, ha máshonnan, akkor joggal kérdezhetjük, mi tartott ennyi ideig. Ausztriában egy különösen agresszív neonáci csoport működésével gyűlt meg a polgárok baja - a ronda eset civil és állami kezelése nyilvánvalóan példaértékű Magyarországról nézve is.

Politikai válság Olaszországban

Külpol

Tücsök Jóska forradalma

Zátonyra futottak a választásokon kis többséget szerző baloldali Demokrata Párt vezetőjének kormányalakítási tárgyalásai: az országot továbbra is Mario Monti szakértői kabinetje vezeti. Giorgio Napolitano, a rövidesen leköszönő államfő két bizottságot kért fel azon intézményi és gazdasági programok kidolgozására, amelyekkel neki lehet vágni az új választásnak.

Belpol

Fővárosi rendelettervezet a taxizásra

Belpol

Piactalanítás

A héten ismét egyeztet a főváros a taxis érdekvédelmi szervezetekkel, hogy még áprilisban elfogadhassák az új taxisrendeletet. Bár a Fővárosi Közgyűlés a múlt héten nekifutott, végül levették a napirendről a témát. A bevezetendő fix tarifa véget vetne az árversenynek, ami a taxisok számára kedvező változás lenne.

Átalakulóban a Művészetek Palotája

Belpol

Mándoki, Habony és a cirkusz

Az eddig a művészeti minőség menedékének tartott Művészetek Palotájában nem csak a politikai propagandaműsorok megjelenése hat az újdonság erejével. A felszín alatt, észrevétlenül átalakult a színvonalat idáig biztosító szervezeti felépítés.

Elhúzódó vita az új földtörvényről

Belpol

Fogalmaznak serényen

Rövid időn belül újrakezdik az új földtörvény decemberben megszakított vitáját a parlamentben. Az őszi kormányjavaslatot valószínűleg alaposan átírják a módosító indítványok, amelyek nagy része a Fidesz gazdasági holdudvarának szájíze szerint készült. Az eredetileg a nagygazdaságok működését korlátozó előírások jelentősen enyhülnek.

A rezsicsökkentés árnyoldalai

Belpol

Más hasznával

Amióta december 12-i ülésén rendeletbe foglalta, a kormányzati gépezet minden erejével a szolgáltatók számára előírt 10 százalékos energiaár-csökkentésre összpontosít. Az intézkedéssorozat igazi győztese a felső tízezer, az energiahivatal és a Magyar Villamos Művek.

Zene

mi a kotta?

Zene

Családi tűzhely

"Verdi egy púpost [Rigoletto] és egy szajhát [Violetta] állít a színpadra. Évtizedek óta először nem kosztümös hangok tűnnek föl az operaszínpadon, hanem hús-vér emberek. Egyik legérdekesebb levelében Verdi megvallja, nehéz szívvel mondott le arról, hogy egy nagy szerelmi kettőst komponáljon a Rigolettóhoz.

Operett

Zene

Tillárom, haj

Tamási Áron-Tolcsvay László: Ördögölő Józsiás

"Mentsd meg az operettszínházat!" - egy friss Tolcsvay-interjú tanúsága szerint Kerényi Miklós Gábor e lélekre ható felszólítás kíséretében rendelt rockoperettet az érdemes zeneszerzőtől, s habár a Nagymező utcai zenés színház szemre váltig nem tűnik mentésre szoruló intézménynek, azért Tolcsvay László derekasan kitett magáért.

Koncert

Zene

Claudio Abbado és az Orchestra Mozart

Ha az idén nyolcvanéves Claudio Abbado minden muzsikálás nélkül egyszerűen csak kiült volna kétszer egy órára a Müpa pódiumára, a tomboló sikert alkalmasint akkor is borítékolhattuk volna. Nem a közönség igénytelensége, de még csak nem is a karmester tiszteletre méltó életkora miatt, hanem csakis azért, mert nyíltan vagy titkon, de Abbado jelenlétében mindenki érzi: különleges, kiveszőben lévő emberi minőséget és művészi ethoszt képvisel a (koncert)életbe szerencsénkre visszatért dirigens.

Könyv

Könyv

Hideg fejjel

Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege - diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon

A többszörös értelemben vett, a jelen történéseiben is visszhangzó ántivilág, a két világháború közötti Magyarország megítélése sarkalatos világnézeti-ideológiai vitaponttá vált az utóbbi években. Mindennek létezik természetesen pozitív hozadéka is: a publikum fokozott érdeklődéssel tekint a Horthy-korról tudósító szakpublikációkra - pláne, ha azok olyan avatott, a tárgyát alaposan ismerő és értelmezni is képes történész-kutatótól származnak, mint Ungváry Krisztián.

Képregény

Könyv

Bán Mór-Fazekas Attila: A hajnalcsillag fénye

Azon aligha érdemes lamentálni, hogy miért nem készülnek mifelénk nagyszabású történelmi kalandfilmek - netán kosztümös sorozatok, hiszen kifejezetten költséges műfajról van szó. A történelmi lektűrök és képregények hiányát ellenben pénzszűkével biztos nem lehet indokolni.

Színház

Színház

A borotva éle

A velencei kalmár

Most akkor az a kérdés, hogy meg tudunk-e maradni a borotva élén. Mohácsi János rendezése a Nemzeti Színházban nem sok jóval biztat. Annyival talán, hogy az előadást megtartja ezen a bizonyos borotvaélen.

Színház

Színház

Székely Csaba: Bányavirág

Székely Csaba Bányavirágcímű drámáját a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal koprodukcióban mutatták be a Nemzeti Színházban; és miként nemrégiben a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Tompa Miklós társulat közös darabját, Sebestyén Aba rendezte.

Színház

"Aki kinőtt a Hófehérkéből" - Székely Csaba drámaíró

Színházi belépője ritkán látott, zajos siker. Az elképzelt székely faluban játszódó trilógiájának első két része két év alatt hat bemutatót ért meg, a harmadik darabon párhuzamosan dolgoznak Marosvásárhelyen és Budapesten. A Bánya-trilógiát kötetben adta ki a Magvető, a 32 éves szerző bezsebelt számos külföldi és hazai díjat. A Nemzeti Színház Bányavirág-bemutatója után beszélgettünk a színpadi és az erdélyi valóságról.

Film

Friss hús rövidfilmfesztivál

Film

Kiállok a bátyám helyett

Mondhatnánk úgy is, hogy mára divatba jött Magyarországon a rövidfilm, végtére is könnyű neki, ha egyszer nem készülhetnek nagyjátékfilmek, vagy a hazai filmgyártás épp most ért azon - termékenységgel alig is kecsegtető - szakaszába, amelyben a mozi a politikai kontraszelekció kisszámú kedvezményezettjének lesz csak privát öröme. Ezzel együtt vagy ennek ellenére a Daazo.com (European Short Film Centre) huszonhat rövid darabot bemutató, Friss hús című fesztiválján úgy tapasztaltuk, hogy egyre többen vannak, akik nem pótszerként tekintenek e műfajra.

Film

"Olyan folyékony" - Isabelle Huppert színésznő

Most hatvanéves, és mint mindenki, ő is magyar: egy francia angoltanárnő és egy Eperjesről kivándorolt széfgyártó lánya. A merész szerepek specialistája, s egy ideje Michael Haneke múzsája. Nálunk most a Haneke, a rendező c. dokumentumfilmben látható. Berlinben beszéltünk vele.

Film

Film

Szeretők, utazók

Ha kekeckedni akarunk, akkor a tagadhatatlan öregedésről, ha messzebbről nézzük, a munícióhiányról árulkodik Pedro Almodóvar közelmúltbeli tevékenysége. A Megtört ölelések nosztalgikus-löttyös vallomás a filmezésről, A bőr, amelyben élek bár bravúros Frankenstein-újrajátszás, mégiscsak a nyolcvanas évek keményvonalas vágyhistóriáinak reprója.

tévésmaci

Film

Egy kosár bogár

Amikor Sztupa és Troché megverekedtek, már a feje tetején állt a lagzi; a nyakkendők meglazítva, a vállpántok lecsúszva, pecsétes abroszok és ingmellek, amerre a szem ellát. Pörköltszag és izzadságfolt háton és hónaljban, fényes cseppek az orrtőnél és minden alacsony homlokon. A kerítésnél élő zene, énekel a szaxofonista, az udvaron tánc, konkrétan a porban.

Képzőművészet

Képzőművészet

A látvány helye – "Faltól falig" - az Erzsébetvárosban

A Budapesti Aszfaltprojekt (Bupap) egyik új városi sétájának tárgya a fal. A védelmező, kizáró és elválasztó fal, egyrészt történelmi megjelenései, másrészt értelmezésbeli sokszínűsége felől szemlélve - ha van, ha nincs. A helyszín elsősorban a Belső-Erzsébetváros.

Interjú

Képzőművészet

"Létminimumot, azonnal!"

St.Turba Tamás

A TNPU (Telekommunikáció NemzetköziParalel Uniója) csődtömeggondnoka, a NETRAF (Neo-Szocialist.a Realist.a TNPU Globális Kontra Művészettörténet-hamisítók Frontja) ügynöke exkluzív tárlatvezetésen értelmezte a Ludwig Múzeumban látható TNPU-kiállítást.

Képzőművészet

Gyógyító céllal

Tárt Kapu Galéria

Öt év után ismét megnyílt a Tárt Kapu Galéria, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori kiállítóhelye - az itt látható műveket terápiás foglalkozásokon készítették.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Pasta e fagioli: tésztás bab

Az olasz cucina povera, vagyis szegénykonyha egyik legjellegzetesebb, egyben legfinomabb étele a pasta e fagioli, vagyis tésztás bab. A rusztikus, sűrű egytálétel - állaga valahol egy tartalmas leves és főzelék között - egész Olaszországban elterjedt, hiszen tészta és szárazbab minden háztartásban akad.

Riport
Tudomány

Alternatív gázforrások

Tudomány

Átvernek a palánkon?

Fogytán a földgáz, de egyes becslések szerint szinte kimeríthetetlen mennyiségű nem hagyományos készletek rejlenek a föld vagy éppen a tengerek alatt. És már hozzák is felfelé.

Tudomány

A matematika nagykövete

Száz éve született Erdős Pál

Nevét már életében legendák és anekdoták övezték. Állítólag 12 évesen, egy antiszemita incidenst követően vált "internacionalistává", de nem politikai értelemben. Öntudatosan hangoztatta: "Minden, ami emberi, akár rossz, akár jó, előbb-utóbb véget ér. Kivéve a matematikát."

Ételhordó