chili&vanília

Új zöldbabsaláta

Gasztro

Piacainkon a külföldi vendégek csak úgy pislognak a halmokban pompázó különféle babok láttán. Elmeséljük, hogy a külföldön ritkaságnak számító sárga vajbabból többnyire zöldbabfőzelék vagy savanykás, tejfölös zöldbableves készül. Azért a nagyvilág is rajta van a hüvelyeseken. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz és friss babok bemutatásával, több százféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régió táplálkozásában kapnak központi szerepet a babok – elsősorban száraz formájukban. Gyakrabban lassan főtt raguk részeként, ritkábban salátákban. A friss zöldbab a francia konyhában kap kiemelt figyelmet, ahol hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül. Az alábbi, újonnan fejlesztett magyar saláta kétféle színes zöldbabból, tarhonyából és apróra kockázott kovászos uborkából áll. Öntete fokhagymás joghurt. Grillpartikon kiválóan szerepel, akár pl. csevapcsicsa mellett. (Aki munkát szeretne spórolni, a csevap helyett vegyen előre beformázott, világbajnok bárányköftét a Troya török hentesétől). A képen még a tányéron: ajvár, harissával kevert joghurt, savanyúság.

Csevapcsicsa kapros zöldbabsalátával

Hozzávalók (4–6 adag)

Csevapcsicsa:

35 dkg darált marhahús

15 dkg darált sertéshús

só, bors

 

Saláta:

12 dkg tarhonya

80 dkg zöldbab, vegyesen sárga és zöld

4 kovászos uborka

2,5 dl joghurt

1 gerezd fokhagyma, reszelve

só, bors

2 csokor kapor, finomra aprítva

olívaolaj
A csevapcsicsához a húst összekeverjük a sóval és a borssal, majd hengereket formázunk. Faszenes grillen megsütve a legjobb. A zöldbabsalátához egy nagy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk. A tarhonyát kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd azonnal összeforgatjuk 2 evőkanál olívaolajjal. Miközben fő a tarhonya, felkarikázzuk a babot (a hegyes végét nem kell eltávolítani, csak a szárát). Majd lobogó, sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, úgy, hogy kissé ropogós maradjon. Jeges vízben azonnal lehűtjük, majd leszűrjük. Egy nagy tálban összekeverjük a kifőtt tarhonyát, a zöldbabot, hozzáadjuk a kovászos uborkát apróra felkockázva, és a finomra aprított kaprot. Egy kis tálkában kikeverjük a joghurtot a lereszelt fokhagymával, sóval, borssal, és a zöldbabra öntjük, összeforgatjuk. Jól behűtve tálaljuk, ha néhány órát áll, kimondottan jót tesz az ízeknek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.