Piacainkon a külföldi vendégek csak úgy pislognak a halmokban pompázó különféle babok láttán. Elmeséljük, hogy a külföldön ritkaságnak számító sárga vajbabból többnyire zöldbabfőzelék vagy savanykás, tejfölös zöldbableves készül. Azért a nagyvilág is rajta van a hüvelyeseken. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz és friss babok bemutatásával, több százféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régió táplálkozásában kapnak központi szerepet a babok – elsősorban száraz formájukban. Gyakrabban lassan főtt raguk részeként, ritkábban salátákban. A friss zöldbab a francia konyhában kap kiemelt figyelmet, ahol hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül. Az alábbi, újonnan fejlesztett magyar saláta kétféle színes zöldbabból, tarhonyából és apróra kockázott kovászos uborkából áll. Öntete fokhagymás joghurt. Grillpartikon kiválóan szerepel, akár pl. csevapcsicsa mellett. (Aki munkát szeretne spórolni, a csevap helyett vegyen előre beformázott, világbajnok bárányköftét a Troya török hentesétől). A képen még a tányéron: ajvár, harissával kevert joghurt, savanyúság.
Csevapcsicsa kapros zöldbabsalátával
Hozzávalók (4–6 adag)
Csevapcsicsa:
35 dkg darált marhahús
15 dkg darált sertéshús
só, bors
Saláta:
12 dkg tarhonya
80 dkg zöldbab, vegyesen sárga és zöld
4 kovászos uborka
2,5 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma, reszelve
só, bors
2 csokor kapor, finomra aprítva
olívaolaj
A csevapcsicsához a húst összekeverjük a sóval és a borssal, majd hengereket formázunk. Faszenes grillen megsütve a legjobb. A zöldbabsalátához egy nagy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk. A tarhonyát kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd azonnal összeforgatjuk 2 evőkanál olívaolajjal. Miközben fő a tarhonya, felkarikázzuk a babot (a hegyes végét nem kell eltávolítani, csak a szárát). Majd lobogó, sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, úgy, hogy kissé ropogós maradjon. Jeges vízben azonnal lehűtjük, majd leszűrjük. Egy nagy tálban összekeverjük a kifőtt tarhonyát, a zöldbabot, hozzáadjuk a kovászos uborkát apróra felkockázva, és a finomra aprított kaprot. Egy kis tálkában kikeverjük a joghurtot a lereszelt fokhagymával, sóval, borssal, és a zöldbabra öntjük, összeforgatjuk. Jól behűtve tálaljuk, ha néhány órát áll, kimondottan jót tesz az ízeknek.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu