chili&vanília

Új zöldbabsaláta

Gasztro

Piacainkon a külföldi vendégek csak úgy pislognak a halmokban pompázó különféle babok láttán. Elmeséljük, hogy a külföldön ritkaságnak számító sárga vajbabból többnyire zöldbabfőzelék vagy savanykás, tejfölös zöldbableves készül. Azért a nagyvilág is rajta van a hüvelyeseken. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz és friss babok bemutatásával, több százféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régió táplálkozásában kapnak központi szerepet a babok – elsősorban száraz formájukban. Gyakrabban lassan főtt raguk részeként, ritkábban salátákban. A friss zöldbab a francia konyhában kap kiemelt figyelmet, ahol hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül. Az alábbi, újonnan fejlesztett magyar saláta kétféle színes zöldbabból, tarhonyából és apróra kockázott kovászos uborkából áll. Öntete fokhagymás joghurt. Grillpartikon kiválóan szerepel, akár pl. csevapcsicsa mellett. (Aki munkát szeretne spórolni, a csevap helyett vegyen előre beformázott, világbajnok bárányköftét a Troya török hentesétől). A képen még a tányéron: ajvár, harissával kevert joghurt, savanyúság.

Csevapcsicsa kapros zöldbabsalátával

Hozzávalók (4–6 adag)

Csevapcsicsa:

35 dkg darált marhahús

15 dkg darált sertéshús

só, bors

 

Saláta:

12 dkg tarhonya

80 dkg zöldbab, vegyesen sárga és zöld

4 kovászos uborka

2,5 dl joghurt

1 gerezd fokhagyma, reszelve

só, bors

2 csokor kapor, finomra aprítva

olívaolaj
A csevapcsicsához a húst összekeverjük a sóval és a borssal, majd hengereket formázunk. Faszenes grillen megsütve a legjobb. A zöldbabsalátához egy nagy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk. A tarhonyát kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd azonnal összeforgatjuk 2 evőkanál olívaolajjal. Miközben fő a tarhonya, felkarikázzuk a babot (a hegyes végét nem kell eltávolítani, csak a szárát). Majd lobogó, sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, úgy, hogy kissé ropogós maradjon. Jeges vízben azonnal lehűtjük, majd leszűrjük. Egy nagy tálban összekeverjük a kifőtt tarhonyát, a zöldbabot, hozzáadjuk a kovászos uborkát apróra felkockázva, és a finomra aprított kaprot. Egy kis tálkában kikeverjük a joghurtot a lereszelt fokhagymával, sóval, borssal, és a zöldbabra öntjük, összeforgatjuk. Jól behűtve tálaljuk, ha néhány órát áll, kimondottan jót tesz az ízeknek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.