chili&vanília

Új zöldbabsaláta

  • chili&vanília
  • 2017. augusztus 6.

Gasztro

Piacainkon a külföldi vendégek csak úgy pislognak a halmokban pompázó különféle babok láttán. Elmeséljük, hogy a külföldön ritkaságnak számító sárga vajbabból többnyire zöldbabfőzelék vagy savanykás, tejfölös zöldbableves készül. Azért a nagyvilág is rajta van a hüvelyeseken. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz és friss babok bemutatásával, több százféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régió táplálkozásában kapnak központi szerepet a babok – elsősorban száraz formájukban. Gyakrabban lassan főtt raguk részeként, ritkábban salátákban. A friss zöldbab a francia konyhában kap kiemelt figyelmet, ahol hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül. Az alábbi, újonnan fejlesztett magyar saláta kétféle színes zöldbabból, tarhonyából és apróra kockázott kovászos uborkából áll. Öntete fokhagymás joghurt. Grillpartikon kiválóan szerepel, akár pl. csevapcsicsa mellett. (Aki munkát szeretne spórolni, a csevap helyett vegyen előre beformázott, világbajnok bárányköftét a Troya török hentesétől). A képen még a tányéron: ajvár, harissával kevert joghurt, savanyúság.

Csevapcsicsa kapros zöldbabsalátával

Hozzávalók (4–6 adag)

Csevapcsicsa:

35 dkg darált marhahús

15 dkg darált sertéshús

só, bors

 

Saláta:

12 dkg tarhonya

80 dkg zöldbab, vegyesen sárga és zöld

4 kovászos uborka

2,5 dl joghurt

1 gerezd fokhagyma, reszelve

só, bors

2 csokor kapor, finomra aprítva

olívaolaj
A csevapcsicsához a húst összekeverjük a sóval és a borssal, majd hengereket formázunk. Faszenes grillen megsütve a legjobb. A zöldbabsalátához egy nagy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk. A tarhonyát kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd azonnal összeforgatjuk 2 evőkanál olívaolajjal. Miközben fő a tarhonya, felkarikázzuk a babot (a hegyes végét nem kell eltávolítani, csak a szárát). Majd lobogó, sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, úgy, hogy kissé ropogós maradjon. Jeges vízben azonnal lehűtjük, majd leszűrjük. Egy nagy tálban összekeverjük a kifőtt tarhonyát, a zöldbabot, hozzáadjuk a kovászos uborkát apróra felkockázva, és a finomra aprított kaprot. Egy kis tálkában kikeverjük a joghurtot a lereszelt fokhagymával, sóval, borssal, és a zöldbabra öntjük, összeforgatjuk. Jól behűtve tálaljuk, ha néhány órát áll, kimondottan jót tesz az ízeknek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.