kertész lesek

Da Caterina – Budaörs

  • kertész lesek
  • 2017. augusztus 6.

Gasztro

Elsőre egyszerűnek tűnt, hogy a leggazdagabb magyar településen üljünk be valahová ebédelni. Három helyet néztünk ki, mindhárommal felsültünk. Az első címen egy romos ház, a másodikon „eladó” feliratú tábla, a harmadiknál meg azt mondta a pincér, hogy elromlott a fritőz, ezért most csak egytál­ételük van: „hozhatok sertés- vagy marhapörköltet”. Minden bizonnyal könnyebben viseltük volna a megpróbáltatásokat, ha nincs 36 fok meleg, és a helyismeret hiányából fakadó parkolóhely-keresésünkkel nem kergetjük őrületbe a környékbeli autósokat.

Olasz étterem nem volt a listánkon – miért lett volna? –, a Budapesti út 108. alatt található Da Caterina egyszerűen az utunkba esett, amikor feladva a reményt elindultunk hazafelé. Úgy tűnik, egy átlagos családi házat alakítottak át, szerencsére néhány asztalos, árnyas kis kerthelyiségre is futotta; máskor ekkora helyet használnak kocsibeállónak.

Nem voltak illúzióink. A számos hazai példa nyomán azt hittük, hogy a választék itt is minestrone és paradicsomlevesekből, néhány tésztából és salátából, illetve mintegy 200 különböző pizzából áll. Nagy tévedés volt.

A pizzás vonalat az előétellel pipáljuk ki. A tonhalas és szardíniás és koktélrákos bruschettából (1990 Ft) világosan kiderül, hogy nagyszerű pizzatészta készül (kemence a kertben!) a rávalók közül viszont csak a szardellát emelnénk ki, a tonhal elmegy, a rák „gépi”. A szezonális eperlevest (990 Ft) inkább a szörp kategóriában indítanánk, de annak tökéletes. A grillezett vadlazacsteaknél (2990 Ft) csak az igyekezet díjazható: ügyesen és lelkiismeretesen készült, a hozzávaló mézes-narancsos szósz is remek, csak hát az alapanyag… Nagy kár, hogy nem lehet minden jó szándékú étterem végébe folyót telepíteni. Viszont a roston sült csirkével (1990 Ft) pont fordított a helyzet: a kiváló húst nagyon lerontja a sűrű sajtszósz.

Noha egy desszertet a levessel tulajdonképpen elintéztünk, a karamellás panna cottára (790 Ft) jut még idő. Rég ettünk ilyen jó pudingot.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.