Tartalom

(2014-01-23)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Dessewffy Tibor

Publicisztika

Régi jó embereink – A baloldali megújulás kacskaringóiról

Bátran gondolhatjuk, hogy beszél majd az utókor dr. Orbán Viktorról. Nemcsak a kertje végében épített ékszerdoboz stadionnak járnak majd csodájára kínai turisták - akiket nehéz meglepni a despotizmus műfajában, így nagy derültséget okoznak majd körükben azok a magyarázatok, melyek szerint erre és a többi stadionra "a gyerekek testedzése miatt van szükség". Hisz' gyerekek természetesen soha nem léphettek a manikűrözött gyepre. Élénk fantáziára és fanatikus hitre vall az a kordokumentum is, amely bemutatja, hogy a stadionok lényegében kulturális profitcentrumok, melyek a virágkarneválok és hasonló rendezvények révén nemcsak eltartják magukat, hanem hasznot is termelnek.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Retróbankrendszer

2012-ben, a piacgazdaságokra jellemző (kétszintű) bankrendszer létrehozásának negyedszázados évfordulóján több konferencián is felidéztem a 80-as évek reformfolyamatának e fontos állomását. Akkor még csak sejtettem, ami mára bizonyossá vált: az Orbán-kormány abba az állapotba formálja vissza a gazdaság pénzellátására szolgáló bankszektort, amelyből akkoriban elkezdték kiemelni.

A szerk.

A szerk.

Putyin horgán az ország

Ma délután 15.30-tól civil tüntetés lesz a József nádor téren a Paksi Paktum ellen. A részvételre mindenkit csak buzdítani tud A szerk. alapos cikke, mely végigveszi, miért is annyira aggasztó a Putyinnal kötött atomüzlet.

Belpol

Mit írtunk alá?

Belpol

Atomvillanás jobbról

Bár a Paksi Atomerőmű bővítése a legnagyobb beruházás, amit Magyarország valaha látott, egyelőre nemhogy a múlt kedden aláírt dokumentumok tartalmát, de pontos státuszát sem ismerjük. Kockázatok és kormányzati titkolózás "az elmúlt 40 év legjobb üzlete" körül.

Interjú

Belpol

"Harmadik opció nincs"

Karácsony Gergely, a PM elnökségi tagja az ellenzéki összefogásról

Nehéz szívvel, de felemelt fejjel vállalja az ellenzéki megállapodást a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM), amelynek elnökségi tagja szerint a megegyezésért érdemben csak az Együtt-PM-szövetség és annak vezetője, Bajnai Gordon hozott áldozatot. A megállapodás alternatívája az ellenzéki próbálkozások felrobbantása volt.

Startol a Fidesz-kampány

Belpol

Egyszerű üzenettel

A Fidesz kihelyezett, balatonszárszói frakcióülésével pénteken a kormánypárt megkezdi 2014-es választási hadjáratát. Megnéztük, mennyiben írja át a kampány tematikáját az ellenzéki összeborulás.

Külpol

Egyiptom: új alkotmány, népszavazás

Külpol

Igen, csak elég

Három év telt el a nagy Tahrir téri tüntetések óta, és elég erős jelzések utalnak arra, hogy ez az idő csak arra volt elég, hogy az események vészesen közeledjenek a kiindulópontjukhoz. Annak idején a hadsereg túlságos hatalmának visszametszése volt a tüntetések egyik követelése, most pedig újra a hadseregé az utolsó szó az arab világ legnépesebb országában. Már-már egy visszafelé pörgetett filmet látunk, amelynek az első kockáin visszaugrik a múlt heti népszavazáson részt vevők kezébe a szavazólap, ők pedig kihátrálnak a szavazófülkéből - az utolsó kockákon pedig már maguk az egykori tüntetők rajzanak sietősen haza önnön bátorságuktól visszarettenve a kairói megmozdulásokról.

Interjú

Külpol

"Az EU nincs erre rászorulva"

Klaus Segbers Oroszország-szakértő Németország és Oroszország viszonyáról

Az EU-nak nem feladata, hogy versenyre keljen az oroszokkal, az ukránok majd maguk eldöntik, hogy akarnak-e közeledni az unióhoz. Németország pedig nem akar energiát vásárolni sem a magyaroktól, sem az oroszoktól - véli a berlini Freie Universität politológusprofesszora.

Nekrológ

Nekrológ

Addio

Claudio Abbado (1933-2014)

Talán a legutolsó volt a nagy karmesterek sorában, mégsem örült neki, ha Maestrónak szólították. Ő inkább volt Claudio: egy barátságos és elkötelezett demokrata a karmesteri dobogón. Páratlan muzsikus és félreismerhetetlenül nagy lélek.

Zene

mi a kotta?

Zene

Ferike koncertje

"A finn ember szereti az önállóságot, de mindig szívélyes társa barátjának. Ha egy finn ember egymagában van, nyomban házat épít, és szaunát szerel fel. Ha két finn kerül össze, akkor muzsikálni kezdenek: az egyik hegedül, a másik trombitál. Három finn ember könyvtárat rendez be, négy finn énekkart alapít. Öt finn tudományos előadásokat szervez, hat finn újságot szerkeszt, és hét finn falut alkot." Így jellemezte egykoron saját népét egy magyarországi látogatójának a nagy finn, Jean Sibelius, akinek művei két hangverseny programján is ott szerepelnek majd az elkövetkező napok koncertéletének sűrűjében.

Koncert

Zene

Jevgenyij Koroljov és a Concerto Budapest

Maga Beethoven követte el az ősbűnt, amikor beleegyezett, hogy kiadója leválassza az eredetileg a B-dúr vonósnégyes (op. 130) fináléjának írt tételt, és Nagy fúga címen (op. 133) publikálja. Ettől kezdve a darab önálló műként funkcionált, és szinte elkerülhetetlen lett, hogy vonószenekarra is átdolgozzák.

Lemez

Zene

Angel Haze: Dirty Gold

Az afroamerikai és indián felmenőkkel rendelkező Angel Haze 16 éves koráig egy vallási kommunában élt a családjával, elszeparálva a modern világtól. Így csak - miután anyját zaklatta az egyik lelkész, és ezért New Yorkba költöztek - 2007-ben találkozott először a popzenével. Olyan elánnal vetette bele magát a hirtelen megnyílt világba, hogy 2009-re már össze is rakott egy mixtape-et (a New Moont).

Koncert

Zene

Zajt hallottunk

Electrify Series Vol. 3.

A Trafó izgalmas, egyben hiánypótló egész estés elektronikus zenei sorozata ezúttal sem okozott csalódást - dacára annak, hogy a finn Mika Vainio végül betegség miatt igazoltan távol maradt.

Lemez

Zene

Finoman felemel

Stephen Malkmus & The Jicks: Wig Out At Jagbags

Ha a 90-es években az amerikai alternatív rockzene egyenesének egyik végpontján a keserű dühvel rombolni induló Kurt Cobain állt, akkor a másik végére csakis Stephen Malkmust, a kedélyes csapongás és a pókerarccal elővezetett ortopéd viccek nagymesterét képzelhetjük.

Könyv

Könyv

Könyv

Charles Bukowski: Vegyes felvágott

Bukowski több mint tíz éve halott volt, amikor kultusza elérkezett hozzánk. Persze jobb későn, mint soha, másfelől hogy az iránta való érdeklődés mennyire eleven, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Posta című regénye rövid időn belül immár második kiadásban jelent meg nálunk. Egy időben ezzel a kötettel, amely viszont magyarul most lát először napvilágot.

Könyv

Könyv

Lajta Béla talányos építészete

Gerle János-Csáki Tamás: Lajta Béla

Lajta Béla műépítésznek 1899-től kezdve mindössze tizenhét éve volt, hogy létrehozza a magyar építészettörténet egyik legnagyobb fajsúlyú életművét. Negyvenhét esztendősen meghalt, és amit ma láthatunk tőle, az alig több mint tíz budapesti épület, harminc-egynéhány síremlék a pesti zsidó temetőkben és egy - azóta jócskán átalakított - tűzoltólaktanya a vajdasági Zentán. Mégis az ő neve jelenti itthon a nemzeti építészet és a modernizmus egymásra találásának nagy pillanatát.

Könyv

Könyv

A mindegy kultúrája

Bartók Imre: A patkány éve

"A világ elnémult, és sorra visszavonta korábbi ígéreteit." Pont úgy jártam Bartók Imrével, mint ő a világgal - zsenit gyanítottam ugyanis a koraérett ifjúban, mire ő mintha saját tehetsége ellen fordult volna, és komoly Celan-tanulmányai, az eredeti, intellektuálisan túlcsorduló Rilke-monográfia meg az ugyancsak sok szépet sejtető kisregény, a Fém után egy túlhizlalt, hibrid zsánerregényt tett az asztalra, melyet hiába olvastam a legnagyobb jóindulattal és türelemmel, nem sok jót tudok mondani róla.

Színház

Tánc

Színház

Kibbutz Contemporary Dance Company

A Kibbutz Contemporary Dance Company a holokauszt-emlékév nyitóeseményeként adta elő Aide Memoire című, húszéves darabját. Az egykor amatőr társulat - amelyet a libanoni határ közelében fellelhető Ga'aton kibucban alapított Yehudit Arnon 1970-ben - az erőszak ellen demonstrál, és szándéka szerint a holokauszt fiatalabb generációkra gyakorolt hatását vizsgálja az előadás során.

Színház

Színház

Mészármese és fikciós labor

Martin McDonagh: Párnaember

Az ír peremvidék kisegzisztenciáinak kegyetlen, groteszk és mégis szerethető mcdonaghi miliője helyett ezúttal egy névtelen diktatúrában járunk, ahol a társadalmi dimenzió a nézői elvárásoknak szellemes csavarokkal csapdát állító krimi alkatrészévé zsugorodik.

Színház

Színház

Már épül a színház a stadionokra

Gogol: A revizor

"Én elhatárolódom ezektől a poénoktól. Szerintem egyáltalán nem voltak humorosak" - mondja egy fiatalember a párjának az előadás után. Elszólja magát, hiszen nem arról van szó, hogy nem nevetett - azt bizony szabad, nem nevetni, kritikus is megírta, és nem is durran minden petárda -, de elhatárolódni valamiféle morális, etikai, világnézeti alapon szokás.

Opera

Színház

Operásdi

Selmeczi György: Spiritiszták

"Csak készüljön is el rendesen, s mutassa be valamilyen tisztes színház. Hogy ne mondjam: például maga az operaház..." - fogalmazott még 1997-ben Kovács Sándor, miután a Merlinben egy fesztiválprogram részeként előadták a Szellemidézés című Selmeczi-operajelenetet.

Film

tévésmaci

Film

Frank, a szitakötő

Amikor Sztupa és Troché találkoztak Tatapóval, az hozta embereit is, amiről nem volt szó. De Tatapónál mindig lehetett számítani meglepetésekre, rossz hírű, fura alak volt, aki már első ránézésre is szerteágazó problémák okozójának tűnt. Kezdjük azon, hogy öreg volt, rohadt öreg, egyesek szerint innen is a neve, mert annyira vén, hogy Tata is meg Apó is egyszerre, ebből jön a Tatapó, de ezt inkább nem bolygatta senki. Valóban voltak némi szarkalábak a szeme körül, de az igazi attrakció a sötétszürke szakálla volt, amivel valóságos csodát tett a sűrű nikotinkicsapódás, adott neki valami sárgás csillogást, mintha szándékosan patinázott aranyfüsttel fújták volna be.

Film

Film

A futurológiai kongresszus

Röpke húsz év, és Tom Cruise-ból kényszeresen vigyorgó rajzfilmfigura lesz - ezért igazán kár volt filmet készíteni, mert Tom Cruise már ma is az, de egyrészt jó látni, hogy valaki megfricskázza Tomot, másrészt A futurológiai kongresszus nem csak egy Cruise-paródia.

Interaktív
Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

"Buta és béna forma"

Csató József képzőművész

A harmincöt év alatti művészeknek kiírt 2013-as Esterházy-díj három díjazottjának egyike archaikus és "roncsolt" alakjairól ismert. A kaktuszokról, a "barkács" popzenéről, a matyókról és a portásokról beszélgettünk.

Kiállítás

Képzőművészet

A megfigyelt város

Muntadas: Protocolli Veneziani I

Mi újat lehet még mondani Velencéről, erről az élveteg, túlesztétizált, individualista városról, amely folyton újratermeli saját reflexióiból építkező mitológiájának gazdasági és kulturális feltételrendszerét? Velence úgy szippantja fel a közhelyeket, mint a pénzt.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Vitello tonnato

Ebben a cikkben egyáltalán nem hangozhatna el a vitello tonnato kifejezés. Bármennyire is a klasszikus olasz fogás ihlette ezt az ételt, olyannyira szentségtörésnek minősülne az általam elkövetett elkészítési módja, hogy azonnali támadást intézne ellenem az itt élő olasz közösség.

Lokál
Tudomány
Sport
Ételhordó

Ételhordó

Halkakas

Az Ételhordó munkatársa mind a tíz ujját megnyalja - az incidens egy pesti halétteremben esett meg.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Sleepy Hollow

Az utóbbi idők meséket rekontextualizáló tendenciája (Once Upon a Time, Grimm) utolérte Washington Irving Az Álmosvölgy legendája c. novelláját is: a sok poénra lehetőséget adó, ám könnyen gyermeteggé váló időutazós-kultúrsokkos szakág csapott le rá.

Tévétorrent

Tévétorrent

Helix

Meglepően jól irányzott keverék: adott egy ismeretlen vírus, egy csomó fagyott majom, egy tökéletesen elzárt sarkvidéki kutatóközpont és némi fekete trutyi. Egy kicsit zombis, egy kicsit mutánsos, de szerencsére egyik sem egészen. Talán éppen emiatt hat viszonylag üdítően a high concept sorozatok tömkelegében.